sunnuntai 30. elokuuta 2015

HAMK, Rosala ja Bengtskär




Paras mahdollinen kesänpäätös- retki Kemiön Kasnäsista Rosalan kautta Bengtskäriin. Matkaseurana kaksi pojistani ja veljeni - turvamiehiä siis triplasti! Ja hauskaa heillä oli varmasti koko rahan edestä -minä olisin mieluusti jättänyt sen avomerelle ulottuvan viimeisen laivamatkan maksamati, muttei sellaisia alennuksia ollut joten sain kaikki pelot kestää!


MIKSI tällaisesta, omasta henkilökohtaisesta retkestä kirjoitan, nyt kun pitäisi laittaa hautomoon kolmen kurssipäivän saldo??
Siksi, että tällainen kuuluu elämään ja vaikuttaa omaan jaksamiseen, sitäpaitsi pääni kuhisee leirikoulu- kouluretki-ideoita !
TURVALLISUUS ja LUOTTAMUS ovat ne sanat mitkä tähän leiri/retkiajatukseen liittyivät heti vahvoina!

-kuva Rosalan venesatamasta minne ensin pysähdyimme- sieltä omia juhannusmuistoja yli 30 vuoden takaa. Aitoa saaristoa - på svenska!


90-luvulla löytyi  viikinkiaikaisita esineistöä Roslasta, ja siitä innostuneena saarelle rakennettiin vierailijoita palveleva viikinkikylä, jossa historiallinen näyttely, aiheesta filmiesitys, rakennuksia ja viikinkimalliin rakennettu pihamaa ja mahdollisuus yöpyä ja osallistua erilaisiin tapahtumiin- nimenomaan tarjolla ryhmille, joko koululaisille tai esim. firmojen neuvottelupäiville.
Opastus oli yllättäen pääosin suomeksi täysin ruotsinkielisellä paikkakunnalla, mutta suurin osa kävijöistä ovat suomenkieliseltä mantereelta, mitään "kotikunta"kyselyjä ei kuitenkaan virallisesti tehdä.
-kuvat pihapiiristä ja viikinkipäällikön majasta jossa meille tarjottiin kuhakeittoa saaristolaisleivän kera. hyvää.



Vajaan parintunnin tutustumisen jälkeen matka jatkui itse Bengskäriin, eli aivan ulkosaaristoon. Vaikka keli oli kesäisen hehkeä, eikä lähtiessä juuri tuullut, oli tilanne aivan toinen viimeisen puolituntisen aikana. En tykännyt, taidan olla sisävesilaivuri, jos sitäkään.

Bengtskärissä viivyimme parisen tuntia, ja vaikka luoto on pinta-alaltaan alle kahden hehtaarin kokoinen kalliovuori rotkoineen ja kivikkoineen, kului aika nopeasti ja nuori poikanen hoiti opastuksen kiinnostavalla tavalla. Majakka työllistää useita nuoria kesäisin ja sinne voi myös majoittautua kunhan varaa paikat ajoissa - nyt oli jo koko kesä varattu kun joitakin viikkoja sitten tutkin varauskalenteria. Ja pitänee myöntää- paikan nähtyäni en olisi yöksi halunut jäädä koska en pidä tuulesta.

Muutamia ajatuksia paikasta opettajanäkökulmasta syntyi ehdottomasti:

+ehdottomasi kokemisen arvoinen
+toimivat palvelut, hyvä aikaohjelma
+luonto ja sen vaikuttavuus- ihminen on pieni!
+saariston läpi kuljettaessa tutustuminen Suomen ruotsinkieliseen väestöön
-saattaa olla monelle yllätys!
+eri aineiden totaalinen integrointi mahdollista, ideoita myös
leirikouluun ja rahankeruuseen - erilaisia vaihtoehtoja tarjolla runsaasti

-ei merisairaille tai merta pelkääville
-loukkaantumisriskit kallioilla, kivikoissa, merellä - vaatii opettajilta valtavaa vastuuta ja 100% oppilaisiin luottamusta- oltava ehdottomasti useampia opettajia mukana
-kovin tuulisella kelillä ei Bengtskäriin pysty edes rantautumaan ja sadekelillä huomioitava pukeutuminen.


48metriä korkeaan majakkaan kapuaminen vaatii tietyn kunnon, ja on huomioitava alakerran seinässä oleva kirjoitus jossa kerrotaan ettei omistaja Turun yliopisto ota mitään vastuuta onnettomuuksista tms vaan jokainen liikkuu omalla vastuullaan ahtaissakin ja korkeissa paikoissa.
Alakoululaisia en missään tapauksessa tänne toisi, mutta yläkoululaisten ysiluokan luokkaretkipaikkana voisi Rosala-Bengtskär tarjota mitä parhaimman kokemuksen nuorille!
Ammattikoululaisille integroitna aineyhdistelmänä liittyen äidinkieleen, kulttuuriin, ruotsinkieleen ja miksei sähköönkin tai keittiöön, ja vaikkapa ajatuksia lähihoitajille ensiavusta - mahdollisuudet ovat monet! Tällaisen retken esivalmistelut jo sinänsä työllistävät ja antavat niitä elämyksiä - työnjakoa voidaan tehdä hyvinkin myös erityisoppijoille - niin erilaisia asioita on selvitettävä ja otettava huomioon että kyseessä voi olla varsinainen projekti!


Liikkuminen luodolla on helpointa lenkkitossuissa, ja silloinkin pitää varauta kastumiseen- aallokko voi yllättää kun on lähellä merta. Uiminen, tai pikemminkin polskuttelu kivikossa, on mahdollista vain majakan takana pienessä lahdenpoukamassa jonne aallot eivät ainakaan eilen yltäneet.Saunakin sieltä löytyy!

-Minulla pää täynnä ideoita- tässä kertokoot kuvat enemmän kun sanat, laitan vielä www-osoitteen jos joku innostuu- on innostuksen arvoista!
-Kurssitapaamisesta vielä lisää myöhemmin :)


http://www.bengtskar.fi/images/bengtskar.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti