keskiviikko 26. elokuuta 2015

Kiipula-seminaari ja Treen Silta-järjestö



"Silta" -tämä tosin Mäntyharjulta taidekeskus Salmelan mailla.

Innolla odottamani seminaari oli aika tylsä. Sen merkkasin palautteeseenkin, ja mainitsin että jos ollaan kiinnostuneita työnantajista ja heidän toiveistaan liittyen työntekijöihin, heitä kannattaisi pyytää mukaan -puhujapönttöön.
Nyt kuulimme lähinnä Kiipulan edustajilta asiaa, mutta kapeahkosta näkökulmasta.Kiipula-säätiö toimii pääasiassa Turengissa Hämeenlinnan lähellä, ja tarjoaa erilaisille oppilaille sekä kuntoutus- että koulutuspalveluja.



Aamupäivä menikin tilastoja selatessa - ihan mielenkiintoista mm se, miten pelkän peruskoulun suorittaneet ovat eniten syrjäytyviä - siis ihan tilastollisesti, eikä mutu-tuntumalla, mikä toki tiedettiin jo.Taasen tieto, miten vammainen nuori työllistyy, oli tilastojen valossa ihan rauhoittavaa kuultavaa- kun ongelmallinen tai vammainen nuori pääsee hyvään koulutukseen ja ikäänuin vavontaa, ovat tulokset positiivisia!
Iltapäivä muodostui workshop- ryhmistä, jotka tosin olivat erilaisia luentoja nekin. Ensimmäinen niistä, jossa esiteltiin SILTA-järjestöä. oli ylivoimaisesti mielenkiintoisin ja tein siitä muistiinpanoja sekä selasin järjestön nettisivutkin.
Kyseessä siis voittoa tavoittelematon aatteellinen  yhdistys, jossa mm Tampereen kaupunki mukana, joka tarjoaa sosiaalisen ja ammatillisen valmennuksen palveluita olematta itse mikään koulutusvastaava. Varsinaiset koulutukset siihen liittyvine ohjelmineen ja opintopisteineen suunnitellaan yhteistyössä mm Validian, Kiipulan, Tredun ja Luovin kanssa ja Tampereelta löytyy viisi toimipaikkaa jossa tarjotaan sosiaalisten taitojen kehittämisapua ja työpajatoimintaa niin auto- rakennus- kiinteistö- kun cateringaloilla. Toimntaa oli esittelemässä Maija Schellhammer-Tuominen ja Kimmo Kekki, joista viimemainittu toimii rakennuspuolen ohjaajana. Koska kohderyhmänä on  varsinaisia "kouluallergikkoja" , mm.  eräänä asiakasryhmänä vankilasta vapautuvia nuoria, suoritetaan varsinaista "pulpettisiedättämistä"hyvin vähän, mutta Kimmon mukaan teoriaa upotetaan päivittäin työn oheen - kertoen ja selittämällä miten ja miksi jokin asia rakennutöissä suoritetaan. Oppilasaineksesta löytyy sellaisiakin joilla takanaan eri syistä jopa viiden -kuuden opinnon keskeytys. Entiset vangit ovatkin asia erikseen - siinä on usein kyse jopa poisoppimisesta kun entiselle autovarkaalle opetetaan autokorjaamolla miten autoa normaalisti tulee käynnistää.... hauskoja yksityiskohtia riitti, ja faktat putoilivat ikäänkuin huomaamatta. Oppilaiden sisäänotto tapahtuu non-stop-periaatteella, ja se alkaa haastattelulla jonka jälkeen seuraa keskimäärin kahdeksan viikon koejakso ennenkuin varsinainen opiskelu tässä tuotantokouluksi kutsutussa ympäristössä alkaa. Koejakson aikana selvitetään myös niitä käytännön ongelmia kuten huumeet, viina tai asunnottomuus jotka vaikuttavat oppimismotivaatioon. Tavoitteena on aina työllistyminen & tutkinto - em. järjestyksessä. Oppilaspaikkoja on kerrallaan 50, ja halukkaita on enemmän mitä voidaan ottaa.
Ne nuoret, joille ei paikka löydy, yritetään ohjata muualle oppimaan sillä ketään ei haluta jättää tuuliajolle; on todettu että nuorella jo kolme kuukautta (3kk)  toimettomuutta altistaa tylsistymiselle ellei opintoja tai työtä ole tiedossa!
Silta järjestön tavoitteena asiakkailleen on TAVALLINEN ELÄMÄ jonka tekee mahdolliseksi järjestön tarjoama OPINNOLLISTAMINEN joka koostuu työpajojen tarjoamasta työelämästä ja ammatillisten oppilaitosten tarjoamasta yhteistyöstä - pientä siedätyshoitoa pulpetissa istuen on myös ohjelmassa vaikka pääosin opitaankin tekemällä.


palveluVihr
Viime sunnuntailta kuva Hunttijärveltä- nyt ne ihanat helteet sitten loppuivat, tänään hieman jo satoikin. Mutta uimassa kävin silti kotiintultuani, tottakai!


Minuun tämä iski - mahdollisuuden tarjoaminen! Säännöt ovat tiukat, siinäkin asiassa olen tosi samaa mieltä, sillä monet nuoret ovat tuuliajolla juuri sen takia että säännöt heiltä puuttuu. 

Seuraavaksi yritin kuunnella asiaa opiskelijahuollosta ja uudesta OHO-hankkeesta, kyllästyen kahdessakymmenessä minuutissa, mutta KELA:N kuntoutussyteemit olivat jo ehtineet niin loppusuoralle ja määrärahojen niukentuessa edut vielä huononevat, niin en jaksanut sitäkään kuunnella. Uraohjaus Riikka Michelssonin suusta ei myöskään saanut minua innostumaan, ja "Susy Quatro-ryhmän jäsenten kanssa totesimme olevamme väsymyksen vallssa kellon lähestyessä neljää. Huomenna ja perjantainahan jatkuu se varsinainen erityispedaohjelmamme, joten kai siihen nukkumalla tarvii nyt sitä jaksamista hankkia?

PS! Tiedusteluuni "Lökke-fondeniin" oli vastattu. Kaikkea en ymmärtänyt, mutta käsitin saaneeni Tanskaan kutsun! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti