lauantai 5. syyskuuta 2015

VAIKEITA AIKOJA - muutosta, politiikkaa ja loppukesän sateita, KEUDA-päivän satoa


-toukokuussa oli ajankohtainen
nyt olen menossa syyskuun lopulla  lisäoppiin Tampereelle aiheesta! 

Absurdia. Eurooppa.Sota niin Lähi-Idässä kuin Ukrainassa. Pakolaiset . Yrittäminen - tänään on yrittäjien päivä.(mulla alalla 32 vuotta."täytyy yrittää kun ei valmista tule") svenska namnet FÖRETAGARE är mycket bättre!  En myöskään kuulu OAJ:hin.( Nurmijärven pääluottamusmies kysyi. )  Ympäristöön liittyviä neuvotteluja Alaskassa. Barak Obama. Tervehtinyt Timo Soinia. Pakolaisperhe Irakista. Muuttanut sotaa pakoon Suomeen ja majoittunut Juha Sipilän tyhjillään olevaan asuntoon Kempeleellä. Työttömyys - taas YT-neuvotteluja. jalkapallo - Suomi voittanut 1-0 Kreikan , no Kreikkahan on oppinut häviämään..

Helena Åhman kysyi "kuka sinua johtaa?"


                                  .KEUDA päivät.Paljon ihmisiä, palkitsemisia - nyt vielä työvuosien mukaan, mutta meneeekö tulevaisuudessa joidenkin "opettamispisteiden" perusteella?  Uusi oppimisperusteinen oppimistaival- hyvää & huonoa. Kauniita, teoreettisia puheita - liiba-laabaa. Tekevät parhaansa. Psykologista puolta tutkinut prof. Åhmanilla ihan järkeviä ajatuksia työssä johtamisesta ja johdettavana olemisesta. muu aika lailla  täytettä.tai sanahelinää, toteamuksia. Muutosvastarintaa. Hieman keinotekoista sparraamista.  Totuus: yhden opintoviikon 30:ä tunnista muodostuu 19 tuntia opetuksellisia elämyksiä. Loput aiheeseen liittyvää on sitten ohjaamatonta kotityötä. "VAPAUS TUO VASTUUTA" kuulostaa kauniilta mutta ei koske 16-vuotiaita... Eikä aina niitä 17- vuotiaitakaan. Ja ylipäänsä poikia vasta armeijan jälkeen. Neljän pojan äitinä myönnän: olen hieman sukupuolirasistinen.
  Monivuotisen, arvostetun kirjeenvaihtaja Rauli Virtasen FB:ssä julkaisema kuva on aiheuttanut paljon keskustelua SOME:ssa - ihan syystä. Pahaa tekee, itsekin äitinä ja kahden - melkein tämänikäisten - mummona -itku pääsi. Suomi on aikanaan asuttanut kymmeniätuhansia Karjalan evakoita ja suomalaislapset on lähetetty Ruotsiin sotaa karkuun - puhumattakaan niistä työperäisen muuton saattelemista suomalaisista jotka Ruotsiin lähtivät 60-luvulla - onko meillä hyvinvointivaltiona todellakaan varaa kieltäytyä ottamasta pakolaisia???tässä vielä KEUDA_päivltä muutamia "haaviin jääneitä" otteita/ajatuksia Åhmanin luennosta:

-organisaatiossa oltava "me-ryhmä/tunne"
-Sivuunjättämisen tunne on AINA otettava vakavasti
-väsyneet ja stressaantuneet aivot eivät toimi järkevästi!
-HYVÄKSY itsessäsi ja muissa huonot tunteet, mutta mieti miten ne ilmaiset---
"mikään räiskyväkään temepramentti ei oikeuta huonoon käytökseen" todettiin Keltikangas-Järvistä lainaten.
-tunnesiteiden luominen antaa mahdollisuuden muuttaa ja ohjata tilannetta ( HUOM ERITYISESTI OPPIMISVAIKEUKSIEN KANSSA KAMPPAILTAESSA!)

vielä muutama Åhmanin ajatus tekemisen selkeyttämisestä, tunteiden rakenteista ja ajattelun rikkoontumisesta:
*LUO uusia tapoja
*KEHITÄ tilannetajua
*VAIKUTA toisten kokemuksiin
*OHJAA omaa kykyäsi kokea asioita
*JOHDA aivosi uuteen ajatteluun
*LUO ajattelulle tilaa


Ristiriitatilanteissa (ja niitähän murrosikäisten oppilaiden kanssa päivä on tulvillaan!!) on aina kyse RIKKOONTUNEESTA tunnesiteestä tai menettämisestä. Selvittettäessä pureudu kiinni niihin asioihin mistä ollaan YHTÄMIELTÄ ja etene siitä vaivihkaan ongelmiin
Åhman puhui lämpimästi myös mielikuvahrjoittelusta - minulle niin tuttua asiaa jo 90-luvulta kun Seppo Heino piti aiheesta kaksipäiväisen seminaarin meille ratsastajille. Siitä lähtien on mielikuvaharjoittlu ollut mukana kaikissa ratsastuskisaamiseen liittyvissä asioissa ; etenkin esterataharjoituksissa!
Ajatuksia, ideoita, suunnitelmiä ja TYÖTÄ on nyt taas niin pää täynnä että tarvii välillä nukkua. Yksi ajatus lisää minulla heräsi KEUDA-päivien antimista - kun on siitä niukkaakin niukemmasta rahanjaosta kyse, ja oppilaiden pitämisestä "kirjoilla" olisi mielenkiintoista toteuttaa syrjäytymisvaarassa oleville oppilaille jotain "Drengeakademin" kaltaista intensiivista kesäkurssitroimintaa- asia jää minulla kytemään ja taidanpa kääntyä käytännön toteutuksen suhteen Saaren suuntaan...
Tähän lopuksi jotain hieman iloisempaa, naapurini Maisa kertoi kyseessä olevan Gladiolus - jotain mun puutarhassa taas kukkii, niitä sipuleita kun tuli laitettua sinne sun tänne- Auringonkukat vasta nupulla, joten talvi saa toistaiseksi vielä odottaa...

heip, tää ei kyllä ole mikään Gladiolus vaan vehnäpelto joka alkaa olla korjuukypsä -kunhan ei sataisi-  ja ne gladiolukset on yhä mulla kamerassa- see youu later!no, kukka ku kukka, kesä lopuillaan!!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti