torstai 17. syyskuuta 2015

" Kill Arman" ja rohkaise lasta/nuorta! Campus 2015 kooste
CAMPUS seminaari 17.9.2015 Savoy teatteri, Helsinki.
Hieman huonolla omatunnolla livistin opinnoista Hämeenlinnassa kesken uusien OSP-käsittelyn, mutta täytyy sanoa- oli se sen lintsauksen arvoista!Ja hieman lohduttaa se, että omassa KEUDAn koulutuksessa jo uutta systeemia on sisäänajettu!
Tämä oli kolmas kerta kun osallistuin, viides kerta kun tilaisuus järjestettiin ja ilmoittautuminen tapahtui jo toukokuussa ja koko 700-paikkainen sali täpöten täynnä- kertonee tilaisuuden suosiosta!
Ideana kertoa opetusväelle mitä "maailmalle kuuluu" ja kutsua puhujiksi ammattilaisia ja alansa huippuja eri aloilta- niin yritysmaailmasta ja politiikasta kuin myös kansainvälisistä yhteyksistä.

Somaliasta 1990 Suomeen pakolaisena saapunut Fadumo Dayib aloitti kehumalla suomalaista koulutusta ja koko yhteiskuntaa demokratioineen. Hän kertoi englanniksi lapsuudestaan ja kirjoitustaidottomista vanhemmistaan sekä kasvamisestaan aikuiseksi Suomessa. Liikuttavaa oli kuulla hänen äitinsä oppineen vielä lukemaan -vanhana, vasta vähän ennen kuolemaansa, mutta onnellisena Suomeeen muutettuaan.Vaikka Fadumo on Suomelle kiitollinen, hän kertoi toiveensa pakolaisia kohtaan jatkossa- kun sanotaan tervetuloa, pitää myös kertoa MIHIN ollaan tervetulleita ja pyrkiä integroimaan uudet siirtolaiset jotta heille ei jäisi ulkopuolisuuden tunnetta. Kieli on ehdottoman tärkeä oppia ja nimenomaan käyttää jotta siitä tulisi aito viestntäväline. Tästä löytyi myös selitys hänen englanninkieleensä -hän osaa suomea, muttei pidä tavastamme suhtautua kielivirheisiin tai väärään lausumiseen niin kriittisesti, englanti kummallekin osapuolelle vieraana kielenä on neutraali.

 Somalien ensi kevään vaalien tuleva presidenttiehdokas Fadumo Dayib kertoi millaista on osallistua ulkomaalaistautaisena suomalaiseen koulutukseen.
tilaisuuden mainio juontaja Saku Tuomonen vieressä vasemmalla.

Seuraavaksi lähti Pekka Timonen vetämään "Suomi 100vuotta" hanketta hieman julkisuuteen  heittämällä muutamia ideoita juhlavuodesta - yhdessä syöminen vaikka naapurit mukaankutsuen juhliin, kuusia ja muita puita istuttaen, Aku Louhimiehen uusittua elokuvaversiota Tuntemattomasta sotilaasta katsoen tai vaikka avaruuteen vilkuen jossa uusi Suomi 100- satelliitti pyörii..
Lisää ideoita vastaanotetaan osoitteessa www.Suomi100Finland.fi

Sitten päästettiin politikot vauhtiin - nuoret voimat Antti Häkkänen (kok) ja myös tv:stä tuttu Antero Vartia (vihr) puhuivat demokratiasta ja tavoitteiden asettelusta. Lisäruiskeen keskustelulle ja vaikuttamiselle antoi Milla Halme, kansalaisaktivisti joka oli mukana pyöräyttämässä liikkeeelle "Tahdon" -kampanjaa joka panosti uuteen tasa-arvoiseen avioliittolakiin  kertoen kaikesta siitä byrokratiasta mihin suomalainen demokratia ja päätäntä valitettavasti törmää. Tosin hänen kertomansa saatiin kuulla huumorilla höystettynä ja koko tilaisuus oli niin positiivinen sävyltään ettei mistään matalasuhdanteesta, pakolaisongelmasta tai huomisesta lakkoilusta enää ajateltu edes yleisön keskuudessa.

Seuraavaksi Aalto-yliopiston professori Peter Lund vakuutteli että meillä Suomesssa on paljon annettavaa ja kehitettävää mitä tulee uuteen energiatalouteen, tuulivoiman ja aurinkoenergian suhteen sekä niihin liittyvän tekniikan kehittämiseen, ja tälle puheelle antoi ihanaa lisäkaikua tauon jälkeen yllätysvieraaksi saapunut uusi USA:n suurlähettiläs Charles C. Adams Jr, jonka enisesiintyminen suomalaiselle yleisölle tapahtui siis tässä opettajille suunnatussa tilaisuudessa- vau! Suomi 100 - ei enää kuin 453päivää (tai jotain sinne päin...)positiivista energiaa energiantuotannosta! moni meistä ei tiennytkään että eräs maailman johtavista energiatalouden tutkijoista on suomalainen Peter Lund! Alan toivottavasti suomalaiset, innovaatiot tuovat myös lisää työpaikkoja ja tavoitteena on energiatehokas teknologia joka tuloksena ilmastonmuutos hidastuu!

Myös uusi, vasta kuusi viikkoa maassamme asunut suurlähettiläs Adams oli innosunut suomalaisesta teknologiasta ja puhui lämpimästi niin biopolttoaineesta kuin maamme oululaitoksestakin. Unohtamatta suomenkieltä - ikävästä poliittisesta tilanteesta huolimatta hän selvällä suomenkielellä julisti että : "vaikeuksien kautta voittoon"


Sijoittaja Petteri Koponen kertoi start-up-yrityksistä todeten mm ettei täydellistä yritystä olekaan ja Pia-Henrietta Kekäläinen toi terveiset USA:n piilaaksosta, jonka atk-tekniikkakokeiluihin hän on täysin uponnut kokeiltuaan siipiän ensin vaikka missä Tekninen ja exponentaalinen kehitys vyöryy vauhdilla- nyt on panostettava siihen ettei ihmisen oma kehitys ja yhteistyökyky jä jälkeen!
Tälle yleisölle oli kuitenkin ehkä enemmän mieleen "opettamaton" opettaja Pekka Peura joka jo lavalle astuessaan kunniakirjaa hakemaan  sai raikuvat aplodit.Pekkaa on jo ehditty eri keskustelupalstoilla niin haukkua kuin kehuakin, ja hän itse oli jostain löytänyt mieleisensä kommentin:
"Ei Pekka mikään guru ole, vaan opettaja joka tekee sitä mihinhänet on koulutettu". 
Niin yksinkertaista se on.
Aina ei hänelläkään mene putkeen (-oli muuten lohduttavaa kuulla!) eikä asioiden uudistaminen aina onnistu. Kiire on haitallinen tekijä.Mutta yhä on Pekan tavoite mennä kouluun ja siellä taistella jämähtäneitä asenteita vastaan - hyvä!      Toinen palkittava opettaja oli Eläintarhan ala-asteelta Hanna Lampio joka tehnyt pajon hyvää työtä jo useamman vuoden kehittämällä inkluusiota ja yhteisopettajuutta menetyksellisesti. Pitämänsä pieni puhe ja videolta tullut haastattelupätkä kertoi kimppaopettajuuden tärkeydestä, ja siitä miten inkluusio usein ymmärretään aivan väärin säästökeinoksi.
Kyseessä on eri opettamismenetelmien käytön mahdollistamisesta, sosiaalisten ja emotionaalisten ongelmien ratkaisemisesta ja jopa "salassa" pidettävistä tasoryhmistä ja eriyttämisestä niin että myös lahjakkaat oppilaat saavat heille kuuluvan hyvän. Ihmisoikeudet ovat Hannalla etusijalla, ja siihen liittyy ryhmään kuuluminen eikä erottaminen, Moninaisuus on rikkautta kuten myös toimiva yhteisopettajuus. . Eräs aspergeroppilas oli kiteyttänyt osuvasti yhteisopettajuuden miten se parhaimmillaan toimii:- Luokassa on molemmille opettajille omat ovet, mutta ne kulkee niistä ihan sekasin miten sattuu!!


Viimein - vaan ei vähiten - esiintyi juontaja, vaatturi, seikkailija, ohjelmantekijä ja tuottaja Arman Alizad; jonka rohkeutta tehdä asioita ja elää on ihailtu .
Hän kertoi muutostaan Suomeen USA:n kautta Iranista, jo Suomessa asuneista isovanhemmistaan, normaaleista teiniongelmista jolloin koulu oli tositylsää, vaatturiopinnoista ja sitkeydestä jolla pääsi räätälimestari Jouni Korhosen kisälliksi ja ideasta tehdä seikkailusarja TV:lle.
Lopun tiedämmekin, ja Arman mainitsi muutaman ominasuuden jolla on päässyt pitkälle:
luovuus, uteliaisuus, kriittisyys ja intohimo. Kun vielä osaa olla innostunut, periksiantamaton ja tinkimätön - avot -elämä on yhtä haastetta ja pelätä ei ehdi. Rohkeus on sitä, että jokin asia vaan on pelkoa suurempi!
ja ohjeeksi kaikille opettajille: Rohkaise, rohkaise ja rohkaise oppilaita äläkä ikinä anna sen seitsemänvuotiaan sun sydämessäsi kuolla!had a nice and interesting afternoon, next year again!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti