maanantai 1. elokuuta 2016

Taidematkat jatkuu...lisäksi kesäteatteria, uimista ja kuninkuusraveja -yhteisöllisyyttä kerrakseen!Viikko sitten tuli ajeltua niin Mänttään kun Mäntyharjullekin ja parin päivän kotonaoloon kyllästyneenä sitten Kemiöön, sieltä Turkkuseen kuninkuusajoihin ja Hangön estekisojen kautta kotiin- kilometrejä siis kerrakseen, mutta tuollainen pienikin irtiotto normaaleista kotioloista vastaa jo pidempääkin lomaa!
"Vaihtelu virkistää" ja tässä olisi hyvä muistaa ettei se kallis ukomaanmatka luksushotelleieen mikään "must" voi olla- kotimaassa on rahattomanakin niin paljon näkemistä ja tekemistä!
Museokorttia voin lämpimästi suositella (vaikkei se esim.  kaikkiin taidenäyttelyhin käy) 59€ /vuosi ja tulee lähes "pakko" käydä mahdollisimman monessa paikassa että tuntee hyötyvänsä kortista...
Mäntän kuvataideviikot meneillään - nostan hattua entiselle kotikaupungille (1979-80) kun siellä oikeasti satsataan taiteen kautta turismiin ja siihen liittyviin sivuelinkeinoihin! Kuvassa kaupungin harjun päällä aluksi jonkinlaiseksi metsästysmajaksi rakennettu Vuorimaja, jossa hyvät valikoimat lähinnä saksalaisia viinejä ja hyvä ruoka palvelusta ja tunnelmasta puhumattakaan!

Näkymät Keurusselälle ja tehtaalle voisivat olla
vieläkin hienommat. mutta rinteessä oleva metsä on
luonnonsuojelualuetta ja siis hakuukiellossa. Tässä tapauksessa hieman kaksipiippuinen juttu...

 Serlachiuksen taidemuseo on vuosi sitten saanut lisäsiiven, jossa nyt vaihtuvia näyttelyitä, ja taideviikoilla oli "Pekilo"rakennuksessa hyvinkin laaja ja melko  mielenkiintoinen näyttely; entisen sellutehtaan tilat sopivat mainiosti eri kerroksineen näytteilleasettelua varten! Hissit olivat liikuntaesteisille myös käytössä, ja koko kaupunkia kiersi päivän aikana ilmainen bussi jolla pääsi liikkumaan eri alueille aikä tarvinnut pysäköinnistä huolehtia! Hieno idea jota myös kaupunkilaiset itse saivat käyttää! Vanhan ystävän kanssa liikkuminen ja tuttujen paikkojen näkeminen herätti suorastaan nostalgisia tunteita, mutta tämä on tärkeä asia: Ystävistä on pidettävä huolta! Vastavierailua Mäntsälään odotan, täytyy oikein miettiä mitä meidän kotipitäjässämme on esittelemisen arvoista! - Näitä "kotiseutujuttuja" olen jonkinverran myös käyttänyt kieltenopetuksessa- heittänyt oppilaille idean ulkomailta tulevasta vieraasta jota pitäisi kierrättää sellaisissa paikoissa ja sellaisella aikatululla että mieleen jää vain niitä ihania muistoja!

Näkymä entiselle pirtutehtaalle (tyhjillään, restaurointia odotellen) Pekilon katolta.

Mäntsän keskustaa, vas Serlachiuksen entinen toimisto  ( nyk.Gustaf-museo) ja taustalla kirkko

Moderni taide herättää aina mielipiteitä, kylmäksi se ei jätä Jotkut teokset ovat hyvinkin kekseliäästi suunniteltuja, Pekiloon oli käsittääkseni valitut taiteilijat tehneet teoksensa tilan tarpeisiin tätä näyttelyä varten!

http://www.mantankuvataideviikot.fi/index.php?k=100022


"Mikäs menninkäinen se siellä makoilee?"

Mahaansa mahtuu tätejäkin...


Jokunen rappunen ylöspäin ja tältä näyttää!

Menninkäinen, vesihiisi vai metsätonttu?
En tähän lähde taiteilijoita nimeämään, mutta jos jotakuta kiinnostaa, lisää infoa löytyy linkistä!
Serlachius-museosta  (nyk. "Gösta") aloitettiin ja minua taas tämä kotimainen kulta-aika viehättää- hauska yksityiskohta oli se, että Simberg haavoittuneen enkelin lisäksi on käyttänyt siinä olevia nuoria poikia muihinkin teoksiin! 

Lähinäkymä tutusta juopposeurueesta....

Valkoviiniähän tässäkin litkitään, taidemuseon terrassilla...Gösta-museon uudelta puolelta brittiläisen Mark Wallingerin teoksia.

Nyt jauhan sitten taas sitä liikuntaa - omalta kohdaltani kyseessä kesäisin jokapäiväinen pulahdus. Siis järveen. Tässä vanhassa kotirannassa Keurusselällä, ihan siirapinsekaista nostalgiaa kun muistuu nuoruus! Jostain luin näistä nykyajan lahjoista kun ihmisillä jo on kaikkea - hyvästä elämästä saa hyviä muistoja eikä ne maksa mitään.Valokuvin voi sitten kerrata sitä minkä vuosien saatosssa on unohtanut ja onneksi yleensä vain ne hyvät asiat eri tapahtumista muistaa! Tässä nuorillekin ihan hauskoja juttuja puitavaksi - miten yhdessäkin koetut asiat näyttäytyvät eri ihmisillä eri tavoin! Elämä on niin monimuotoista ja vivahderikasta! Laitan vielä muutaman metsäkuvan - itse inhoan mustikanpoimimista - kaikenmaailman selkä-koukussa-kykkimistä- mutta kun tuo vanhin pojanpoika lähes juuttui mustikanmättäisiin, minkäs teet? Ei minusta ollut kieltämään mustikan poimintaa! Vadelmat olivat sitten minullekin hieman mieluisimpia! _Odotan että joku kehittäisi sellaisen POKEMON-pelin missä jäljet johtaa metsään ja Pokemonit piileksii marjapensaissa...Uudesta Pokemon-pelistä on käyty eli keskustelupalstoillakin  nettiä myöten paljon keskustelua niin puolesta kun /vastaan, en ole omissa mietinnöissäni päässyt nihinkään kaikenkattavaan lopputulokseen - hyvähän se on kun "sohvaperunat" saadaan liikkeelle, mutta huono jos he peliinsä keskittyessä aiheuttavat häiriötä tai jäävät auton alle! Eikä tuo nyt haitaksikaan ole jos jäljet joskus johtavat metsään ja tuliaisina on marjoja sieniä tai kasvien tuntemusta??
No niin, pakollinen liikunta saatu mainittua, nyt siirrytään sitten Mäntyharjun maisemiin, tarkemmin ottaen muutama kuva taidegalleria Salmelasta jossa poikkesin tuomarikeikan jälkeen.
Sen verran kesäisistä tuomaroinneista, että sain varmaan "hankala -tyyppi -ei- pyydetä - ensi - vuonna " -leiman otsaan kun olin Saloon Viurilaan lupautunut kaksipäiväisiin mittelöihin jo pari kuukautta sitten, ja säästänyt järjestäjiltä hotellikuluja sopiesssani yöpymiset sukulaisiin. Kisaviikon tiistaina minulle soitetaan ettei tarvitakaan ! Toki, jotkut tuomarit joilla on koko kesän kaikki viikonloput buukattu voi olla tällaiseen vapautuksen ihan tyytyväinenkin, mutta entä ne tuomarit jotka joutuvat parin päivän poissaolon takia järjestämään eläinten- lasten- tms hoitoa? Vapaaehtoistyölle ikävä sivumaku siitäkin, kun on muualle "myynyt" ei-oota ja muilla kisajärjestäjillä ongelmia tuomareiden löytämisessä kun joku seura on heidät kaikki jo varannut...
Tämä ongelma korjaantui mäntyharjulaisten ja omalta osaltani siten että sinne soittaessani pystyin nyt aiemman ei-oon muuttamaan jooksi. - kivat kisat sitäpaitsi ja herkullista tarjottavaa!


taidekesus Salmela, myyntinäyttely
kaikki paperit mihin raapustanut töiden ja tekijöiden nimet tietty juuri nyt hukassa.
Tämä lie sitä kesälomafiilistä???


http://www.taidekeskussalmela.fi/salmela/


Seuraavaksi siirrymme kesäteatterin ja vohvelikutsujen kautta KUNINKUUSRAVEIHIN, mutta nyt on pakko pitää tauko! Juttu jatkunnee huomen tai viimeistään keskiviikkoiltana - silloin on jo uusia kokemuksia äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen foorumista joka alkaa huomenna Helsingissä. Sieltä odottelen taas lisää ajatuksia ja ideoita niin oppimiseen kuin elämäänkin!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti