sunnuntai 21. elokuuta 2016

Koulunalkamista, SM-kisaa,olympialaisia ja Breedersiä - ja loppukesän samettisia iltoja sateiden välissä!



Koulujen alkaessa kelit viilenevät ja sateet lisääntyvät - vai? Ainakin koko viime viikko oli masentavan sateinen ja kylmä ja sisätiloihin mentiin ihan mielellään!
Itsellenikin kutsu kävi, ainakin muutamaksi viikoksi peruskoulun kieltenopetusta ja hyvältä tuntui taas olla oppilaiden keskellä! Kun samoihin aikoihin aloittelin ratsastuksenopettajan perjantaihommia Järvenpäässä alkaa oma pää olla niin täynnä uusia nimiä että ilman lunttilappua mahdoton toimia! Mutta uusien oppilaiden myötä uusia ajatuksia, ideoita, sovelluksia vanhoista asioista, uutta oppia soveltamaan ja alitajunnasta niitä vanhojakin esille- ihanaa!!
En tiennyt että ratsastusopetus tavallisessa  ratsastuskoulussa voisi olla näin hauskaa - tauko on tehnyt tehtävänsä! Jokainen oppilas on uusi, kuten nämä hevostyökaveritkin, ja HAMK:n opit alkavat itämisen jälkeen kasvamaan - jopa uusi OPS yksilöllistämisine pureutuu syvemmälle alitajuntaan! Tai, pikemminkin, nyt osaan tietoisesti kaivaa asioita esille ja nimetä ne - alitajuntaisesti olen tätä yksilöllistämistä kaikessa opetuksessani jo vuosikaudet käyttänyt kuten myös eri opetusmenetelmiä.Nyt tiedän että havainnollistaessani vaikkapa ratsastuksessa etuosakäännöstä nelinkontin, käytän näköhavaintoon perustuvaa visuaalista menetelmää....ja kun tämä siis tapahtuu itsensä hieman naurunalaiseksi asettuvan opettajan toimesta ja esimerkkinä, muistijälki on taattu! Oppilaiden päästessä itse kokeilemaan ja saadessaan korjauskehotuksia / kehuja homma etenee taas pitkin askelin!
Uuden OPS:in itseohjautuvuutta ja oppilaan omaa vastuunantoa olen hieman uskaltanut kyseenalaistaa eikä kouluviikon alku ainakaan vielä ole tuonut muita aatteita.Sama pätee hevosiin - Jos ratsastaja vain istuu selkään ja toivoo että hevonen menisi ravia laukkaa ja hyppäisi esteitäkin, niin toiveeksi se jää! Ne fiksuimmat ja mukavuudenhaluisimmat eläimet eivät edes viitsi liikkua käelyä enempää ellei niitä käsketä. Kyse ei kuitenkaan ole väkivalloin käskemisestä, vaan tahdonvoimasta - jos ratsastus olisi voimalaji niin isot riskit miehethän olisivat niitä parhaita ratsastajia! Kuinka ollakaan, olympialaisissa kouluratsastusvoittaja oli hento Charlotte Dujardin isolla Valegrolla ja esteet voitti 58-vuotias useita kertoja loukkaantunut ja mm jatkuvasta selkäsärystä kärsivä britti Nick Skelton. Taidolla, ei voimalla!

Sen verran alkaneesta lukuvuodesta vielä, että kaikesta uudesta koulutuksestani huolimatta olen yhä melko VI....MAINEN ope ellei sääntöjä noudateta ja sovitusta pidetä kiinni! Paasaan uusille oppilaille mieluusti liikaa alussa niin kengistä,takeista, lippiksistä, istumajärjestyksestä  kuin karkinsyömisestäkin - kuri ja  järjestys se olla pitää! sitten kun homma alkaa toimia voidaan joistakin asioista hieman luistaa. Tiedän että osa opettajista viis veisaa mitä oppilaat tunnilla tekevät kunhan ovat hiljaa, mutta niin pitkälle minun vastuunjakaminen ei ulotu - ellei oppilas itse tajua ottaa kirjaa ja muita tarvikkeita esille ja ryhtyä töihin, minä autan. Siksihän opettaja on ?!

Näistä ajatuksista vielä pikaloikka takaisin hevosmaailmaan ja Ypäjän ratsastuskilpailuihin - yhteen putkeen ratkottiin niin nuorten hevosten mestaruuksia kuin kouluratsastuksen SM ;kin mennä viikonloppuna. Yleisökato ei johtunut säästä- keli pilvinen mutta lämmin.
Luokkia ripoteltu pitkin päivää niin este- kuin koulupuolellekin ja osa luokista oli perjantaina jouduttu siirtämään maneesiin märkien kenttien vuoksi. Olimme tutulla akkaporukalla liikkeellä emmekä ihan päässeet yhteisymmärrykseen siitä, miten Ypäjän kokoisessa paikassa, missä tapahtumia usealla eri kentällä yhtaikaa, pitäisi tuo info ja kuulutukset järjestää. Oma mielipiteeni on pystyttää keskeiselle paikalle alueen kattava ilmoitustaulu, johon päivittäin voi vaihtaa (magneetilla kiinnitettävät ?) kellonajat ja kilpailulajit paikkakohtaisesti jotta yleisnäkymä alueesta säilyisi.
Ja yksi todella korjaamista vaativa asia on 5- ja 6- vuotiaiden estehevosten kahden eri kisan yhdistämisestä syntynyt "sekametelisoppa"- tuskin tavallinen harrastaja edes tiesi mistä ylipäänsä oli kyse kun peräkkäisillä lähtövuoroilla startanneilla hevosilla saattoi olla eri kisa meneillään jossa virhepisteetkin laskettiin eri tavoin - oli ammattilaisellakin täysi työ pysyä tilanteen tasalla!

"Kalle" eli nyk "Päle" tyttöjensä kanssa Jäkessä 14.8. missä 2sija
Omaa mielenkiintoa kohdallani lisäsi toki kahden kasvatin kisasuoritukset Breedersissä, joka siis on avoin 6-vuotiaille Suomessa syntyneille & rekisteröidyille FWB-hevosille jotka maksaneet ennakkoilmoittautumismaksuja 1-vuotiaasta lähtien. Ilmoittautumismaksujen summasta kertyy vuosien varrella ihan mukava potti ja nyt oli voittajalle luvassa liki 5000€, josta kasvattajalle putoaa neljännes! Rahankiilto silmissähän tuollaista kisaa katsotaan  ;)
Oulusta asti matkannut Papaola lie ollut väsynyt tai vaan äitinsä huolimaton tytär koska melko huolellisesta ratsastuksesta huolimatta puomit kolisivat joka päivä useamman kerran. heitä en päässyyt haastattelemaan, mutta Galahadin omistajasisarukset Jasmin (ratsastaa) ja isosisko Jessica (kuljettaa ja hoitaa) olivat hevoseensa tyytyväisiä vaikka muutamia pudotuksia tulikin - luulenpa että Jessica oli ainut juniori kisassa!
Huomionarvoista on se, että osa nuorista hevosista oikeasti oli väsynyt sunnuntaina kolmantena kisapäivänä ja pudotteli esteitä sen takia, mutta Galahad vaan mennä porskutteli! Todella fiksua nuorten likkojen ajatella että tällaista kisaa varten pitää olla sitä peruskuntoa mitä saa esim maastossa laukkaamalla eikä missään maneesissa koukeroita pyörittämällä! Paljon, paljon on vielä työtä edessä että saamme nuorten hevostemme tason kansainvälisiin koitoksiin riittäväksi ja tämä vaati pitkäjänteistä työtä - onko sitä työhalua ja suunnitelmallisuutta ratsastajillamme riittävästi?

Palkintojenjako on aina ihana tilaisuus! Tässä paras 5v omistajineen ja kasvattajineen


Kouluratsastuksen SM-iin alunperin kymmenen osallistujaa, joista tänään näimme radoilla yhdeksän. Sikäli hienoa, että ohjelma on Grand Prix eli sama kuin olumpilaisissa, vaikka pisteet eivät toki olleet samaa luokkaa. Mutta se, että kärki on laajentunut ja tulokset olivat sunnuntain musiikkikurissä kaikki 60-70% välissä, on positiivinen asia! Siitä on hyvä jatkaa ja toivotaan että tsemppiä omaavia nuoriakin saadaan pysymään tässä pitkäjänteisyyttä vaativassa lajissa!
Ai niin, kaikki koulu-SM:iin osallistuneet ratsastajat olivat tällä kertaa naisia - uusi tutkimus väittääkin että hevostytöistä tulee vallan mainioita johtajia!
Mutta senhän me jo tiesimmekin, eikö vain??

Tulevalle viikolle on luvattu lämmintä - sateiden ja kolean jälkeen tervetullutta! Jo alkoi uimavesikin tuntua kylmältä viime viikolla!
Paljon asioita pitää syksyllä aloittaa- joogaan olen ilmoittautunut, ensiapukursikin olisi syytä uusia ja oma ratsastuskin on alkanut taas maistua - ehkä tuo kesä on tehnyt hyvää niin oppilaille kuin opettajillekin!!!
HYVÄÄ ALKAVAA LUKUVUOTTA ja tsemppiä uusien OPS:ien kanssa !





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti