tiistai 30. elokuuta 2016

mietteitä, syksyntuloa ja uuttakin - nokka kohti syksyä!Taustalla oleva punainen mökki on ollut monen oppilaan  leirikämppänä viikon ajan vuosina 1994-2012.
Edustalla oleva kukko jäi omalta kohdaltani viimeiseksi - kanahaukka sen pihalta vei ja loput kanat siirtyi sittemmin Paulalle Saarelle ja sieltä unholaan. Eräs aikakausi sekin - kanafarmarina taisin olla yli kolmekymmentä vuotta! Välillä ikävä.
No, tämän kuvan kera ajattelin pikemminkin AAPISKUKKOA ja koulujen käynnistymistä sekä uutta OPS:ia joka tuntuu vyöryvän etenkin ala-asteilla. Soveltamista, tulkitsemista, integrointia ja paperityötä teettää asia, joka monelle opettajalle jo on ollut itsestäänselvää vuosien ajan! Toki se hyvä puoli, että nämä asiat tulee nyt nimettyä ja aukaistua eri tavalla, mutta joku juuri erään lehden yleisöpalstalla valittikin ettei kohta tunnollisten opettajien illat ja yötkään enää tahdo riittää kaikkien kouluasioiden hoitamiseen!  Eikö tämä ole hieman ristiriidassa siihen, että oppilaille oli tarkoitus antaa lisää vastuuta omasta oppimisestaan kuten uusi OPS määrää?
Muutamia talven/kevään/ kesän aikana opittuja opetusmenetelmiä olen jo päässyt testaamaan yläastelaisille ja mukavalta tuntuu erilainen opetus! Nyt vasta alan sulattaa kaikkia oppeja ja pystyn niitä hyödyntämään - suurin haaste omalta kohdaltani on ehkä se kannustavan sävyn löytäminen silloin kun oppilailla ei ole lainkaan motivaatiota, mutta taitaa tuokin useimmiten onnistua! Se "OMA" luokka tai edes vakituinen työ tuntuisi nyt niin tarpeelliselta näiden oppien sulattamaisessa ja "testaamisessa" mutta saan toki olla tyytyväinen että töitä ylipäänsä löytty!
Järvenpään ratsastuksenopettaminen on mukavaa vaikka siinä koko perjantai-ilta sitten kuluukin enkä kauhukseni enää ehdi saunaan ja uimaan Katrinrantaan, mutta onneksi uimaan pääsee maanantaisinkin!


Sunnuntaina tuomaroin JRS:n omissa kisoissa ja kuvassa tulkitsen kirjoituskoukeroita Anskun papereista. Ajatuksena ennen seuraavia kisoja järjestää jonkinpituinen teorialuento/keskustelutilaisuus siitä, miten tuomari näkee ratsukon ja mihin on syytä kiinnittää huomiota rataa ratsastettaessa. Tuomarointi on niin mukavaa, ja sitä kautta olen ilmeisesti saanut varmuutta kaikenlaiseen numeroilla arvosteluun - en kertakaikkiaan ymmärrä, mikä iso häly näistä koulun numeroista taas on tehty- todistus- ja koenumerothan kertovat vain juuri SENHETKISEN tilanteen eikä missään tapauksessa ole mikään lopullinen tuomio jonkun taidoista! Myönnän että päättötodistuksella ja ylppärillä voi olla merkitysta haettaessa jatko-opintoihin, mutta nyt mölytään niistä kaikista ala- ja ylästeen joulu- ja kevät - ja jaksotodistuksistakin . miksi ihmeessä?
Toinen ihmetystä herättävä asia on kaikkien vaatimusten lieventäminen - ei enää kaunokirjoitusta, ei ulkoaoppimista, ei edes lukemista kotiin ettei lapset vaan traumatisoidu! Ammattikoulussa jo vuosi sitten ihmettelin kun opintoviikkoja muutettiin -pisteiksi, niin samantien poistettiin paljon tärkeätä, mutta työtä vaativaa asiaa ainakin viestinnän ja äidinkielen puolelta - mitään opinnäytettähän ei enää vaadita jolloin äikän osuus oikeasta kirjoitusasusta ja suomenkielen hallinnasta myös jäi pois! kieltenopintojen kohdalla tunnit ovat vähentyneet lähes puoleen, sisällön säilyessä kuitenkin lähes samana- oppilaat opiskelevat innokkaasti siis kotona, oletetaan! Pelkäänpä että tuloksia puidaan keväällä 2018 kun uuden OPS:n ensimmäisten amislaisten pitäisi valmistua ammatteihin!Kari Uusikylältä ilmestyy välillä teräviä kannanottoja tähän opiskelun nykytilanteeseen, yritänpä tähän jonkun niistä linkittää!


Muuten on koulun alku taas niin mukavaa, tuo kesällä lomaileminen alkoi jo olla turhauttavaa!

-jatkan vielä illalla, tällä hetkellä lentopallo kutsuu - kerran jo kokeilin ja vielä osasin syöttää vaikka taukoa on ollut, tuota, ainakin 20 vuotta...
eläköön liikunta!
--ihan hyvin nuo nuoret pelaajat "mummonkin" joukkoonsa hyväksyivät taas, ja vähän alkaa pallosilmäkin löytymään! Mutta ihme ja kumma- nopeus ja koordinaatio ei ole samaa luokkaa kuin joskus 20-30 vuotta sitten !?
- tässä alla Kari Uusikylän mielipiteitä digiajasta, olkaa niin hyvät!


https://kariuusikyla.com/2016/08/24/aidinkieli-ja-nettihurmos/                                                                                                                                                                                                                                                   
Kauan sitten... nuori Fasu ja vielä nuorempi Dimmy . Ihanat eläimet!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti