keskiviikko 18. tammikuuta 2017

"Kyllästynyt, kyyninen, kypsä...mihin maailma on menossa? Mitä opimme?Vuosi vaihtui mukavissa merkeissä, sitten oli LUX-tapahtuma, Kemiössäkin tullut käytyä, polvi ja selkä muistuttaneet kuolevaisuudesta ja töitäkin tehty -satunnaisesti.
Liikaa aikaa mietiskelyyn - vaikka niin terveellistä tuo rauhoittuminen onkin- ja oma asennevamma tekee pahaa kun on puhe uusista opetussuunnitelmista ja oppilaiden itseohjautuvuudesta...

En ehkä kuitnkaan ihan väärässä ole ollut mitä tulee kritiikin - linkitän tännekin muutamia tosi mielenkiintoisia juttuja nuorten ja lasten mobiilisovellusten käytöstä ja elämänhallinnan ongelmista. Nyt oli jopa uutisissa maininta siitä, ettei OPH katso hyvällä kännyköiden mukanaoloa luokissa, muttei osaa kieltääkään koska se rajoittaisi liikaa itsemäärämisoikeutta - voi pyhä sylvi sentään! Onneksi rehtorit voivat määritellä hieman ankaremmin koulukohtaisia sääntöjä!

-Kuva kyynisestä mummostaan on muuten Danielin, 5vee, ottama. Kännykkäkäyttöä sekin...Taustalla sentään  suomalaista luontoa suomaisemista lähes Mäntsälän keskustassa - sinne tiemme poikien ja koiran kanssa usein vie. Kerran bongasimme lumesta jopa peuran jälkiä! Puhuvatkin kuulema kotona mummon "luontokerhosta" - hauskaa sinänsä. En ole koskaan omiakaan lapsia minnekään puistoihin vienyt kun satunnaisesti kun metsääkin on tarjolla!Vuoden alkaessa ilman vakituisempaa työtä on ollut mielenkiintoista päästä seuraamaan koulumaailmaa eri ikäryhmissä- olen tehnyt sijaisuuksia niin ala-asteilla kun yläasteella ja amiksessakin. Yhteinen tekijä kaikissa on -valitettavasti- levottomuus. Tosin eilen oli aivan mahtavaa juoksuttaa viitosluokkalaisia liikkasalissa - kylläpä sitä energiaa riitti! Jokaiseen päivään kun saisi koulussakin tunnin-pari liikuntaa että jaksaisivat sitten välillä istuakin! Riihiksen yläasteelle oli hankittu säkkituoleja - ihania "löhöistuimia" jota nuoret arvostavat! Niitä oli Nurmijärvelläkin, mutta- ne oli jouduttu pistämään lukittuun huoneeseen ja otettiin esille vain erikoistapauksissa koska oppilaat niitä olivat rikkoneet - mukava kaivaa sitä täytettä ulos...  Kaikki on niin yksilöllistä ja "minä-itse"-touhua nykyään; ei hyvä! Vastuuta yhteisistä asioista ei haluta ottaa.


http://yle.fi/uutiset/3-9398360http://yle.fi/uutiset/3-8640001/kotimaa/art-2000005044370.html?utm_medium=social&amp%3Butm_content=www.hs.fi&amp%3Bshare=2dd93fbfeb9d0ef1b6a6553e0b72aa3c&utm_source=facebook&utm_c
Amerikkalaistutkijan neuvot oppimisen parantamiseen


 Nettiyhteys poikki koulutuntien ajaksi. Myös puhelin kannattaa välillä sulkea kokonaan.

 Lyhennä ruutuaikaa. On lapsia, jotka ovat koko ajan ruudun äärellä, mutta hyväksi lukijaksi tulee vain lukemalla.

 Muista leikki. Välitunnit selittävät Samuel Abramsin mukaan Suomen hyviä oppimistuloksia. Niitä on Suomessa paljon verrattuna Yhdysvaltoihin. Suomen kouluissa on myös paljon taito- ja taideaineita, jotka tekevät koulusta houkuttelevan.
Suomen 100-vuotisjuhlavuonna on LUKEMINEN nostettu esiin; lukutaito etenkin pojilla on PISA-tutkimusten valossa huonontunut. Jotain olen siis tehnyt oikein, kun syksyllä vaadiin amislaisia äikänkurssilaisia  lukemaan kaunokirjallisuutta , tiedän että kaikki opettajat eivät tätä jaksa vaatia, mutta minusta oli niin ilahduttavaa lukea niitä edes muutamia kommentteja jossa lukijat olivat pitäneet lukemastaan ja suosittelivat muillekin. Jokunen jopa totesi yllättyneenä että oli ihan hauskaa kun vaan pääsi vauhtiin! Vaikkei sitä kaunokirjallisuutta niin lukisikaan, niin omien ammattikirjojenkin lukeminen helpottuu kun niitä luettuja kilometrejä jää taakse toistoineen! 


Facen kautta (Ruotsissa) levinnyt PaoloGandran alunperin portugalilaisen koulun seinäjulisteesta kopsaama tietoisku. Asiaa!
Suomennettuna suunnilleen näin:
*Muistutamme kaikkia vanhempia että KOTI on se paikka jossa opetetaan maagiset sanat :päivää, ole kiltti, ole hyvä, kiitos ja anteeksi
*Kotona opetetaan myös rehellisyyttä, olemaan ajoissa, pysymään totuudessa, olemaan ahkeria ja solidaarisia sekä kunnioittamaan ystäviään, vanhempia ja kaikkia opettajia
*Kotona opitaan myös henkilökohtaista puhtautta, olemaan puhumatta ruoka suussa ja ettei lattialle tai maahan heitellä roskia.
*Se on yhä edelleen kotona jossa opitaan toimimaan järjestelmällisesti sekä huolehtimaan tavaroistaan ja olemaan ottamatta/rikkomatta  muiden tavaroita.
*Me koulussa opetamme kouluaineita ja oppilaan osalta vain VAHVISTAMME niitä taitoja ja käytössääntöjä joita hän jo on saanut kotoaan!
Elämäntaitoja etsimässä....
Tämä viikko vielä leppoisasti mietiskellen ja ehkä kirjanpidon ja veroilmoituksen tiimoilta, toki hevoshommia unohtamatta! - Ensi viikolla sitten täysiruljanssi päällä torstaista lauantaihin kun tarkoitus mennä Ypäjälle valmentajaseminaariin Niilo Mäki-instituutin motorisen ongelmien -koulutuksen kautta ja vielä ehtiä EDUCA-messuille ennen perjntai-illan ratsastustunteja Järvenpääsä. Ypäjällä jatketaankin sitten lauantaina koulutuomarikoulutuksen tiimoilta....Että turhaan tässä valitan toimettomuutta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti