sunnuntai 23. lokakuuta 2016

uusi nimitys flunssalle: Pyjamapäivä! kouluissa opet räjähtelee, TV:ssä onneksi Horseshowta...Asia joka tuntuu olevan miehille luonnollinen mutta naisille aika hankalaa - oleminen vaan!
No, minulle aiheeseen on löytynyt syy kun jo parisen viikkoa sitten hankittu flunssa ei anna periksi - jouduin jättämään torstaiset ja perjantaiset valmentajaseminaaritkin väliin ja eilen istuttuani Horse Showssa koko päivän olin aika naatti illalla!
Eihän tämän NÄIN pitänyt osaltani mennä???!
Hyvällä omatunnolla olen toki jättänyt siivoamatta ja puutarhakin saa odottaa talviteloille pääsyä - no menee se koulujen syysloma näköjäämn näinkin :(.

Sen verran Horseshowsta että näin telkusta ekaa kertaa tänään "kaksintaistelukouluratsastusta" -yleisö eli mukana ja toiminta nopeaa ja selkeää ja kas, ratsastajillakin taisi olla hauskaa eikä oltu niin tosikkoja! Tällaista lisää - olisi ollut hyvä aihe mainita siellä Globalissa pari viikkoa sitten!!!
Ihan "oikeata" GP-oulua seurasin siis paikan päällä eilen, nähden Henri Ruosteen ratsastusta ensimmäistä kertaa sitten junioriaikojen jolloin taisin hänen jotkut ponimestaruudet arvostella. Ysin (9) annoin silloin istunnasta (+vaikutus hevoseen -huom!) ja samalla linjoilla olisin yhä; kenenkään muun ratsastusta väheksymättä mitenään.Muistan tuon ysin lähinnä sen takia, etten niitä tuomariurani aikana ole kovinkaan montaa jaellut... Tosin nauroimme kaverini Titin kanssa  mitä Henri mahtoi kannuksilla tehdä kun jalat roikkuivat jossain mahan alla...No, sääntöjen mukaanhan siinä mentiin!
Tässä vain oiva todiste siitä mitä Globalissakin puhuttiin PERUSASIAT ovat ne, joilla on merkitystä! -Toien joka on näyttävine hevosineen hyvää vauhtia menossa eteenpäin on Stella Hagelstam FWB-tammallaan - kyllä täälläkin pienellä otannalla saadaan hyvää kasvatusta aikaiseksi! Ihanaa!
Mukavaa oli myös  nähdä kuinka suomalaiset rohkeasti ratsastavat ihan niissä isoimmissakin kv-esteluokissa kuten tänään pääluokassa eikä yhtään tarvitse hävetä! Kyllä työ osaataan täälläin tehdä hyvin!
Ymmärrettävää on toki, että pärjätäkseen on hyvä olla asemissa siellä missä tapahtuu - kuten Maiju, Nikke, Mikko M, Sebbe&Satu jne jne  - hattua nostan heidän työnteolleen!

Sitten paluu tähän "pyjamapäivään" on se aika vaikeeta vaan olla!!!
Sen verran yskäinen ja väsynyt olen että tämä kuitenkin sujuu joten on tullut levättyä.
Ehkä tähän tottuisi jos tekisi useammin?
Nyt on paljon tutkimustakin siitä, miten hyvää aivoille &kropalle tekee lepo - asia jonka me hevosihmiset jo olemme vuosikausia tienneet. Samanlainen biologinen olentohan ihminenkin on kuin hevonen!


Akkuja on kieltämäti tullut ladattua ja ajatuksia synytynyt- etenkin kun olen seurannut niin lehdistössä kuin FB:ssäkin virinnyttä keskustelua opettajien auktoriteetista (tai sen puutteesta!) youtube-videon myötä. En sitä tähän linkitä - kaikille osapuolille epäasiallista toimintaa, mutta linkitän sensijaan kolumnin josta olen kerrankin melko samaa mieltä kirjoittajan kanssa , kas tässä:


http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/voi_hyvin/psykologia/nain_vietat_pyjamapaivaa


http://yle.fi/uutiset/3-9242451


Ylen artikkelissa jo eläkkeellä oleva erkkaope Jarmo Lintala toteaa useimpien opettajien olevan "keskiluokan parasta ainesta"ja heillä olevan vaikeuksia törmätessään murrosikäisiin hulttioihin joilla ei kotootakaan niitä käytöstapoja välttämäti ole siunaantunut. Tätä olen hieman itsekin miettinyt kun on ollut juttua lähinnä yläasteen tai lukion opettajien kanssa - he ovat niitä viiden tai kuuden  ällän ylioppilaita joille koulunkäynti aina on ollut mieluisaa ja etenkin aineenopettajan valittu aine on ollut se pääasia ammatinvalintaa. Monelle epämotivoituneet oppilaat tulevat ikäänkuin yllätyksenä. Ja kun nyt OPH kaikessa viisaudessaan puhuu "itseohjautuvista" oppilaista joita opet vaan ohjaavat oikeaan osoitteeseen, pelkään pahoin että sielläkin istuu vaan niitä itse  yli yhdeksän  keskiarvon omaavia henkilöitä tai käyttävät vertauksena  omaa jälkikasvuaan.( Myönnän, oli minullakin keskiarvo aina yli sen ysin mutta keräsin kyllä  jälki-istuntojakin ja teimme jäynää omille opettajillemme - on minulla valokuva siitäkin kun uskonnonope kirjoittaa päiväkirjaansa minulle muistutusta huonosta käytöksestä- siihen aikaan vaan ei ollut nettiä mihin laittaa. Mutta ei sitä kuvaa muuallekaan jaettu!)  Itse amisopena olen törmännyt huomattavsti enemmän sellaisiin oppilaisiin joille se "ysi" on ollut todella epärealistinen tavoite, ja kun amikseen on onnistuttu pääsemään jollain kutosen keskiarvolla, miten niillä eväillä  yhtäkkiä saataisiin motivaatiota esim. ruotsin opiskeluun? Tai ylipäänsä mihinkään "pänttäämiseen" ja teoria-aineisiin- käsillä kun oppii! -Siinä muuten uusi OPH:n pomo  OP Heinonen on aivan oikeassa (sekä HBL että HS tänään) että MOTIVAATIO on kaiken oppimisen A ja O. Ja "oppimaan oppiminen" on tärkeä asia eikä siitä mitään omaa "ainetta" tarvitse tehdä!
Toinen mielenkiintoinen juttu tämän päivän uutisissa oli HBL.n Angela Aholan haastattelu - "Konsten att göra intryck"-kirjan pohjalta! Ensivaikutelma on tärkeä - hyvässä ja pahassa! Asioita joita oppilaiden kanssa olemme pohtineet esim. työhaastattelun yhteydessä, ja, kun me opetkin vain olemme ihmisiä, sen ensimmäisen kontaktin myötä mitä luokassa tapahtuu ja kuka tekee ja mitä? Ja toki, kyllä opettajana oleminen on yhtä heittäytymistä - onneksi iän myötä (taas oli mullakin synttärit huoh) ulkonäkökeskittynyt ajatuksenjuoksu on vähentynyt - saattaapa minulla olla joskus eriparit sukatkin koulussa jalassa. Ja nyt kun meikkiä jo tarvisi ulkonäönkin takia, sitä tulee käytettyä entistäkin vähemmän. Ikä antaa tiettyä varmuutta.

https://www.hbl.fi/artikel/reptilhjarnan-avgor-vem-vi-gillar-2/No niin, eiköhän tämä "lepopäiväkin" ala olla kohdaltani pulkassa, koiran kun muistan vielä pissittää ja jotain lämmintä juoda niin huomenna uutta haastetta- uusia oppilaita heti aamusta - saa testattua sen ensivaikutelman ....Pitäisikö vallan klovniksi pukeutua ;)

PS! Yleensä sanotaan että yskimisen yhteydessä vatsalihakset kipeytyy (=kehittyy??!!) mutta mikäköhän tämä minun yskäni on lajiaan kun päähän saattuu? Aivotko vielä kehittyvät ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti