sunnuntai 16. lokakuuta 2016

"Creme-de-la-creme"- kouluratsastus hof Kasselmannissa jatkuu...



Verryttelyn tärkeydestä ja huippuunhiotusta suorituksesta saimme kuulla Monica Theodoresculta Hubertus Schmidiltä - mallikappaleinaan olympiakolmonen Desperados / Kristina Bröring-Sprehe ja Hubben itsensä ratsastama 12-vuotias ruuna.
Molemmat tähdensivät ettei verryttelyssä enää opeteta mitään, vaan ainoastaan saadaan hevonen kuuliaiseksi avuille ja rennoksi ratsastajan alla. Se aika mitä tähän kuluu on kovin yksilöllistä- Hubben ruuna jännitti hieman normaalia enemmän päivän tilannetta ja alkuverryttely kevyessä ravissa venyi jo yli kymmeneen minuuttiin että kaveri rentoutui- liekö osana ollut ratsastajan jatkuva höpinä mikrofoniin ? Tärkeä pointti ratsastaa tässä alas-eteen mutta tuntumalla josta sitten tauon jälkeen lähdetään kokomisastetta nostamaan! Myös laukka esiverrytellään lyhyesti ja käyntitauon (pitkin ohjin venyneenä!)jälkeen ajatus ohjelmaan, mutta siten että asioita valmistellaan hjelmaa varten kuten esim. sulkutaivutuksella laukassa valmistellaan piruettia, Paljon  huolellisia kulmaanratsastuksia ja sisäkyljen pehmittämistä; miten, riippuu hevosesta ja koulutustasosta.




Ruunien elämä on helppoa, kun taas Desperadoksen kanssa joutuu huomioimaan niin vieraat oriit verryttelyssä kun mahdolliset tammaihastukset (kuulema rautiaat suosikkeja!) Koko viikonlopun kestäviin kisoihin saavutaan hyvissä ajoin useita päiviä etukäteen joten ori ehtii "ottaa tilan hallintaansa" ja tuntee olonsa varmaksi. Alku verryttelyssä hidastempoista, huolellista ja rentouttavaa työtä, paljon tottelevaisuusosioita muttei ohjelmasta juuri mitään.GP:stä ehkä jokunen zik-zak ja muutama vaihto, jokunen valmistelu piruettiin ajatuksella että sieltä pitää aina löytyä eteenpäinpyrkimys ja ulospääsy ! Desperados rakastaa lisättyä ravia, verryttelyssä vain leikitään ajatuksen kanssa ja pelataan puolipidättein, ja päästetään matkaan vain kerran tai kahdesti. Mitä kuumempi hevonen, sen tärkeämpää on siirtymiset ja varsinaise ohjelman osien välttäminen. Aikaa verryttelyyn kuluu hevosesta riippuen 40-50 minuuttia (sisältäen kävelytauot), paitsi jos on jo aamulla verrytelty ei illan kisaan tavita juuri kymmentä minuuttia enempää. Mainittakoot vielä, että kotitreeneissä Desperados viihtyy parhaiten halvan pehmeän muovikuolaimen kanssa! Kun kysyttiin miten astutuskausi vaikuttaa oriiseen, oli vastaus ettei kisoihin mitenkään, sillä seksihommat tehdään joululomalla pakkaseen  jolloin tammikuun lopulla taas päästään normaalityörytmiin, vaikka hypytyskaudellakin liikutetaan ratsain.


Verryttelyn merkityksestä kysyttiin myös eläinlääkäriltä, ja Dr Marc Koene kommentoi mm Rion kuumaan ilmaan totuttamista - vesi, vesi jälleen erran vesi, muusta ruoasta ei niin väliä.Suolatankkaus myös aiheellista, ja vältettävä liian pitkää verryttelyä (siis fyysisesti) Liian intensiiviseen verryttelyyn syyllistyy usein nuoret ratsastajat, ja uuden nuoren hevosen kanssa on etsittävä se oikea tapa ja ajankäyttö.Vanha hokema "Jos verryttely menee pieleen, menee koko kisa pieleen" pitää yhä paikkansa!

Viimein vaan ei vähiten saimme vielä ideoita ja näyttöä eri asioiden treenistä GP-tasolle mentäessä - malleina Dorothe Schneider  8-vuotiaan ruunan kanssa Johnny Hillberathin selostamana , Isabell Werth upean 4-vuotiaan räväkän tamman  selässä (videolla) Monica T:n silmien alla, työskentelyä maasta käsin Johannes Augustinn ja Andreas Senge  Ullrich Kasselmannin kommentoimana; kärkinimet mainitakseni,
Muutamiapoimintoja:
*Isabellin 4v tamma "SuperB"ostettu Verdenistä vuosi sitten. -"Kokeilitko" -kysyi joku yleisöstä. -"En usaltanut, hinta olisi vielä noussut kun huutajia olisi ollt pilvin pimein" -oli vastaus.
*Paljon ravi-laukka-ravi-siirtymisiä jo nuorten kanssa jotta saadaan liike läpi selän. *Tarhassa päivittäin vähintään 3-4 tuntia* suoristaminen tärkeätä lusta pitäen* myös hevoselle saatava motivaatio työntekoon- puhu, taputa, pidä taukoja, töitä ehkä vain 15-20min kerralla 4 x viikossa aluksi.*Hevosen oltava lonkkiesi edessä,  tarkkana ettei tarjoa liikaa kokoamista kerralla*Nicole opettaa nuorille hevosilleen mielellään vaihdon jo ennen kokoamisasteen nostamista; luonnollisena asiana. *On osattava vaihdella ja leikkiä ravirytmin kanssa mikäli hevonen pyrkii kuolaimen alle ja lyhentämään kaulaansa liikaa. *Dorothy myös painotti tarhaamisen ja monipuolisen työskentelyn käsittäen nuorilla myös juoksuttamisen ja hyppäämisen*

alas-eteen 

Johanne Augustin työskentelee piaffia maastakäsin


Tästä viimeisestä osiosta jäi mieleen ajatus siitä, miten monella eri tavalla voimmekaan työskennellä ja miten erilaisia niin hevoset kuin ratsastajat ovat - eläköön moninaisuus !
Tämä on eläinten kanssa pelatessa aivan itsestänselvyys eikä siihen mitään uusia OPS:eja tarvita vaan maalaisjärkeä! Mutta tuo onkin se katoava luonnovara digitalisoituneessa maailmassamme...

Saksalaisen oppisopimuskoulutussysteemin esitteli meille Markus Scharmann- samassa ajassa mitä Suomessa opiskellaan, saadaan Saksassa vielä vankempi ote itse työelämään ja lähes kaikilla oppilailla on jo työpaikat valmiina heidän valmistuttuaan. Ehkei tämä 2+1 systeemi mikään huono ajatus olekaan kunhan päästään alkuun.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti