keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Aitoa Aitoota!!!Tekniset ongelmat saavat minut aivan raivoihini - kotikone kieltäytyyn menemästä nettiin ja täällä koulussa kuvien liittäminen ei onnistu, tai ainakin kestää, kestää......
--to iltana kotona - netti toimii taas!! ___oi onnea!
Aitoosta ja matkasta sinne ja takaisin sain ihania maisemakuvia- Suomen luonto vaan on niin kaunis!
Hyvin "avoimin silmin" olin liikkeellä koska en ollut muka ehtinyt selvittää etukäteen edes mikä oppilaitos oli kyseessä. Asia toki selvisi heti paikan päällä kun oppilas avustajineen kuljetti minua ympäri kunnes oikea tila löytyi. Kyseessä oppilaitos kehitysvammaisille, opiskeltavana niin VALMA kuin puhtaanapito- kiinteistönhoito- ja keittiötoiminta. Ja mikä paikka- entisen emäntäkoulun tilat järven rannalla keskellä luontoa- Tampereelle yli 50km ja lähin kauppakin taisi oll yli kymmenen kilometrin päässä...
Henkilökuntaa sikäli runsaasti että oppilaat tarvitsevat paljon avustajia, etenkin kun joukossa myös liikuntarajoitteisia nuoria. Turhaa byrokratiaa on pienessä oppilaitoksessa karsittu jopa siihen pisteeseen, että "se tekee, joka ehtii" jolloin rehtorikin saattaa kerätä kahvikupit tiskikoneeseen tai tyhjentää roskikset ja siivoamisesta vastaa oppilaiden kanssa kuka milloinkin. Ihanaa!! Minä kun luulin että koko Suomi on pelkkää byrokratiaa ja "oman tontin" vahtimista!
Oppilaan urapolku oli teemana, ja opiston rehtori Seppo Rinne ja apulaisrehtori Marita Sarkola kertoivat koulun toiminnasta ja kehitysvammaisen oppilaan urapolusta- Marita painottaen yhteydenpidon oppilaan kotikuntaan olevan elintärkeätä. HOPSin tekeminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja yhteistyö vanhempien ja kotikunnan kanssa on hyvin tärkeää mm myöhempää työllistymistä ajatellen. Opintopolulla kuljetaan selvästi kahta eri tietä - ne nuoret, jotka kykenevät työllistymään avoimille markkinoille omien edellytystensä mukaan ja suorittamaan tutkintotodistuksen (tuettuna) kokonaisuudessaan, ja ne nuoret joille avautuu vaan osa tutkinnosta ja jotka tarvitsevat työssään eriasteista tukea.
Keskeyttämisprosentti koulussa on todella alhainen, ja liittyy lähes aina sairastumiseen tms  - sisäoppilaitoksessa viihdytään ja sosiaaliset taidot kasvavat!
Tulevaisuuskeskustelujen ja uraohjauksen jälkeen jakaannuimme kukin oman kiinnostuksen mukaan ja kävimme kolmen naisen voimin kuuntelemassa viestinnän opetusta tietokoneluokassa missä päivän aiheena oli UUTISET niiden tulkinta ja löytäminen netistä - selkokielen uutiset myös teettää tehtäviä ja lukea  (tai kuunnella)voi
myös ruotsiksi tai englanniksi - asia mikä heti herätti minussa kellot soimaan! Oppilaat olivat ihanan välittömiä ja avoimia ja kernaasti esittelivät youtuben kautta opettajan kanssa  lataamansa videohaastattelut!
Minulta jäi maanantainen ensimmäinen päivä kokematta - osa kurssilaisistamme oli ollut yötä - mutta paikkaan asian huomenna Validiassa Järvenpäässä- entinen Invalidiliitto, jossa olen aiemminkin käynyt kouluttautumassa. 
Eilinen huipentui sikäli vielä kirjallisuuden merkeissä että illalla oli vuorossa Mäntsälän kunnantalolla Jaakko Hämeen-Anttilan luentotilaisuus jossa saimme tietoa islaminuskosta- ehkä hieman petyin siihen "pintapuolisuuteen" jolla asioita sivuttiin ja kysymykset samoin, mutta koska tilaisuus oli avoin ja joukossa paljon eläkeläisiä, vältin itsekin asettamasta mitään kovin kiperiä kysymyksiä. Mielenkiintoinen aihe, ja tietoa löytyy tältä palkitulta dosentilta jonka työ vuodenvaihteen jälkeen siirtyy Edinburghiin.
Mutta huomenna siis Validia, perjantai ja lauantai Tampereella kieltenopettajien koulutuksessa, ja kun sunnuntaina vielä Grixie ja Meri osallistuvat Mäntsälän ratsastajien estemestaruuksiin, alkaa viikko jo olla aika täynnä!
Onneksi syysloma hahmottaa, joten palailen kuvien kera viimeistään silloin!!

--torstai-ilta- väsymys painaa, erkkapedaohjelman jäleen ensin valmennusta Sipoossa. sitten suoraan Hannulan tilalle ja estevalmennusta Grixielle ja Tuiskulle. Kotiinvasta 19.30 - ja sauna maistui!
Huomen aamulla klo lähtö Treelle kielikoulutukseen en ole vielä päättänyt olenko enkun, ruotsin vai äikänope kun iltapäivällä tapahtuu ryhmäjako. Mutta ihan kivalta vaikuttaa!

erkkaopiskelijoitamme uuden rakennuksen verannalla. 
Aitoo on entinen emäntäkoulu ja pihapiiri on aivan fantastinen!osallistuimme kuunteluoppilaina viestinnän tunnille - läsnä Kirsti, Tiia ja Jonne sekä oma kurssilaiseni Merja.
tarkemmassa tutkinnassa huomioit ehkä  näppäimistön jossa ISOT ihanat selkeät näppäimet!

Tällainen seinätaulu pitäisi olla jokaisessa koulussa... tai mieluummin karkkitiskin luona - voisi vaikuttaa myyntiin hieman negatiivisesti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti