lauantai 24. lokakuuta 2015

Horse show -kurssitusta ja menestystä,tuomarikoulutusta ja 60vee juhlia i Kimito- Art bank -Pargas,Huomenna Holland ja Global Dressage FOrum!Helsinki Horse show - torstaina 22.10.2015 Nina Fagerström testaamassa Marina Ehrnrootin Chica Finoa joka valittiin parhaaksi 7-vuotiaaksi, sivulla tarkkana seuraamassa tuomareina toiminneet Daan Nanning (NLD) ja koulucoachina ja -ratsastajana pikemminkin tunnettu Emilie Faurie (GBR)

Torstai-iltana oli vielä tarjolla Suomen oloissa tasokasta kouluratsastusta joka huipentui FWB-Duendecillon voittoon satulassaan ruotsalainen Jeanna Högberg.
Perjantaina osaltani luvassa hollantilaistuomari Wim Ernesin koulutus ja skaalantarkistustilaisuus VALO-talolla Pasilassa, joten minulta jäi väliin kasvattini Graalin voitto juniorikisassa omistajansa Jenna Yrjövuoren alla. Helsingistä matka jatkui Kemiöön ja sieltä Paraisille erittäin spesiaaleihin 60 -vuotis illallisiin Salvador Dali-painotteiseen "Art Bank" taidegalleriaan- näihin pariin päivään on mahtunut uskomaton määrä erilaisia "cross-over" tilaisuuksia ja integrointia laidasta laitaan -how inspiring!!!!!


Kahvitauolla koulutuksen osallistujia vas AnneMari Pekonen, Irmeli Summanen, kouluttaja Wim Ernes, Paula Nysten ja "Muuni" Nordtröm .Toisessa kuvassa Iia wennerstrand näyttää Wimille kuvia netissä.

Torstainen nuorten hevosten arvostelua oli varsinaista lajien yhdistämistä eli integrointia huipputasolla- pisteytyksessä painotettiin Daan Nanningin osuutta kertoimella kaksi, mutta Emilen kommentit ratsastettavuudesta ja ttoimivuudesta olivat sangen napakoita ja yhteneväisiä Daanin estekommenttien kanssa. muutamia esimerkkejä:
7v paras Chica Fino: Emilie: Tahdikas, terävä, antaa ratsastajan vaikuttaa8.5
Nanning: etenee kontrollissa, nopea, avaa hyvin takaa 8,5 rentoutuu oikella tavalla ohjasta hellitettäessä.
muut 7v:
*Krabech´sCelica -saisi olla enemmän eteenpäinpyrkim. hyvä tasapaino, hieman kättä vasten.7,8 /Varovainen, vielä hieman kyvytön kantamaan eikä lihaksisto vielä kehittynyt, odottaa hyvin 7,0
*Diamantino ihana, moderni tyyppi, ikäisekeen ei tarpeeksi tasapainossa 7,5,/Saisi olla terävemp, lisää voimaa myös esteen päälle 7,4
*Damian Laukka vielä työskentelemätön, rajoittunut  askel ja maahan sidottu 7,0 7 Hypyt hieman laakoja 
*Stormreawer  Laukka ei säädeltävissä vielä, ei läpivoimisteltu.6,8 / Saisi olla tasapainoisempi ja enemmän työskennettävissä oleva laukka 7,0
*Dolanda Miellyttävä, terävä,sähöistä jännitettä, antaa vaikuttaa. tuntuma suuhun ei100%. 7,5/ Kuuma, helppo terävä hyppy  7,5
*Clara de Bergerac  vahva moottori, liikkuu kättä vasten ratsastettavuus 6,7 / vahva takaa mutta epävakaa 7,0
*Mprez  vaikea, fysiikka  kehittynyt mutta kuolaintuntuma saatava vakaammaksi.7,4 / nopea ja terävä hyppy.7,3 
*Daydream  vastaa eteen, antaa kiinni, toimiva 8,2 / teknisesti toimiva, kaipaa hieman voimaa hyppyihin 7,9
*Golden Melody ei keskity tehtäviin, hieman poissaoleva tänään 6,3/ lyhyet , rajoittuneet askeleet, lyhyt hyppykaari 6,5
*Ice de Wiqui Melko hyvä tasapaino, antaa vaikuttaa 7,0/ mukava, tasapainoinen nuori muttei vaikuta erityisen lahjakkaalta 7,0

Viisi- ja kuusivuotiaitten kommentit olen myös merkannut, mutten niitä tähän nyt laita ajanpuutteen takia .
Syy, miksi suomensin ja kirjoitin kommentit on selkeä johdannaisuus siihen, että koulu- ja esteratsastuksella on yllättävän paljon yhtäläisyyksiä - tasapainoa, kuuliaisuutta, laukkaa reaktiokykyä- kaikkea tätä tarvitaan ja sitä löytyy niistä parhaista. Tehtävät olivat nuorille radalla helppoja, eikä pudotuksia tullut kuin muutamille ja kieltoja ei lainkaan, joten luonnollisesti numeroarvostelut pyörivät kikkien ikäluokkien kohdalla 6,3-8,8 välillä joten voimme suomalaisttain olla melko tyytyväisiä hevosmateriaalimme nuorten kohdalla. - oma kasvattini Graal ei osallistunut 7-v katselmukseen, vaan kisasi ihan tosissaan junioriluokassa saaden torstaina yhden pudotuksen, ja voittaen perjantaina !
   


Perjantainen skaalantarkastus sujui leppoisissa merkeissä ja Wim Ernes tarjoili mitä pyysimme- takaosakäännöksiä niin käynnissä kuin laukassakin, peruutusta ja sokerina pohjana siirtymisisä piaffesta passageen ja vice versa- kaikki mielenkiintoisia keskusteluaherättäviä aiheita joita tutkimme videoiden perusteella kolmisen tuntia. Etenkin peruutukset olivat mielenkiintoisia ja tässä vahvistui oma ajatukseni matematiikasta - pysähdyksen siirtyminen&laatu, itse peruutus ja viimeisenä liikkeellelähtö- kolme eri asiaa jonka keskiarvosta muodostuu numero! Ohessa muutama muistettava kohta mistä Ernes myös mainitsi:
tj-käännös käynti (PSG-taso) Säilytettävä käynnin tahti - kokoaminen - käännös sisätakajalan ympäri.
piruetti: tahdin sallitaan muuttuvan hetkellisesti 4-tahtiseksi, mutta ulostultaessa taas selvä kolmitahti -selvästi taipunut - kokoaminen, kevenee edestä jopa nousten - säilyttää tasapainonsa ja rytmin. Arvostelussa myös huomioitava miten tulee sisälle piruettiin ja miten lähtee pois 
Muutamia muita pointteja - Peruutuksessa hevosen selvästi siirrettävä painoaan taakse - huomioi pysähdyksen pituus kv-ohjelmissa 3sek ennen peruutusta - jos hevonen välillä käy luotiviivan takana sitä ei pidä oitis rangaista ellei sen muu muoto ja liikkuminen huonone ja kontakti säilyy eikä se välttele kuolaintukea. -piaf-passage-siirtymisissä yksi tosiaasia on se ettei huonosta passagesta voi siirtyä hyvin huonoon piaffiin, vain myös siirtyminen on huono...Istuminen molemmissa liikkeissä suotavaa, hevosen takajalkojen on nostettava sitä ylös., ei eteenpäin! Katsoimme myös piaf-passage-siirtymisiä suoraan edestä kuten GP:n lopussa tulee, ja siinä onkin eri asioita joihin huomio kiinnittyy kuten mahdollinen huojuminen , suoruus mutta esim se, liikkuuko takajalat piaffissa eteenpäin, jää huomaamati. 
Kaikkiaan mielenkiintoista asiaa,osa itsestäänselvyyksiä, osa mielenkiinoista keskustelua aiheuttavaa- lisää vastaavia tilaisuuksia tarvitaan!

www.artbank.fi 


Perjantai-iltainen ihana totaalinen yllätys 60vuotis-illallisella Paraisilla oli se intensiivinen tunnelma millä Ted Wallin yleisönsä vangitsi kertoessaan ateljeessaan Salvador Dalista ja  siellä olevista teoksista sekä muista näyttelyn (myytävistä) taideteoksista. Ruokailu sujui ikimuistettavasti ja Kjell Gustafsson oli laittanut koko kokkitaitonsa kohdistetusti syntymäpäiväsankaria ajatellen koville- onnistuen sanoisinko- täydellisesti. Kalapainotteinen illallinen alkuäyriäisineen, maa-artisokkakeittoineen  ja pääruokana kuha päättyi ihanien juustojen kautta suklaakakkuun- nam!  Juomavalikoimat olivat myös sitä luokkaa että kotiintultuani kävin ostamassa Muscat-viiniä - espanjalainen Floralis maistui suklaisen jälkiruoan kera! 
Muutama kuva vielä, ja sitten valmistelut huomista Hollanninmatkaa varten - GLOBAL DRESSAGE FORUM is waiting!

Förutom dylika catering -kvällar svarar Kjell för kockutbildning på Axxells i Pargas - en kontakt jag utanvidare måste hålla varm i tanke på elevsvenska! Och eventuellt nya ideér med specialundervisning!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti