lauantai 17. lokakuuta 2015

Syksyn muutoksia ja kestävää kehitystä Tampereella



Aikamoinen reissu- ja opintoputki alkaa olla selätettynä- perjantai meni vielä Tampereella kestävän kehityksen merkeissä dos. Arto Salosta kuunnellen, mutta tämä viikonloppu on ollut jo suorastaan rauhallinen!

Kuvassa näkyvä varsuliini "Gawain" on nyt vieroitettu ja muuttanut Orimattilaan ilman ongelmia. Fiksu nuorimies ja kun se pienestä pitäen oli jo totutettu että "äiti saattaa käydä töissä" ei ero muodostunut ongelmaksi." Varhainen puuttuminen" niin hyvissä kuin huonoissakin asioissa on paras!

Keke- koulutukseen olin ilmoittautunut heti keväisen Ympäristöministeriössä pidetyn seminaarin jälkeen, mutta vasta nyt löytyi sopiva päivä osallistua ensimmäistä kertaa aihepiirin luennolle.
Muut porukan jäsenet olivat jo pari kertaa tavanneet, mutta hyvin ottivat vastaan ja ihan mukavia kahvi- ja lounaskeskusteluja käytiin.
"Hyvinvointi ja osallisuus oppilaitoksissa" oli tri. Hgin YO:n dosentti Arto Salosen aiheena ja hän veti porukan hyvin mukaansa saaden paljon keskustelua aikaiseksi. Tässä muutamia ajatuksia:
 -Ihmisen onnellisuus ei ole kytkyksissä BKT:n kasvuun
-Onnistuja on se, joka saa muut loistamaan
-tasapäistäminen voi olla kehitystä estävää
--hyvää pitää jakaa
-rutiinit kadottavat palon
-mitä vähemmän vuorovaikutusta kotona- mitä  enemmän käytössää eri "härpäkkeitä"!
-Mikään ei ole nykyihmiselle  pyhää - kaikkea voi ostaa
-Ole mieluummin osana ratkaisua kuin osana ongelmaa!

Salonen viettänyt useaman vuoden kehitysyhteistyössä Afrikassa, mm Kenyassa ja sieltä muutamia toteamuksia:
"Teillä eurooppalaisilla on kello, meillä afrikkalaisilla on aika"

"Jos haluat edetä nopeasti - mene yksin, mutta
jos haluat edetä pitkälle, mene porukassa!"

ja  Matama Gandhin sanoin: "Nopeudesta ei ole hyötyä jos suunta on väärä"

Minulle uusi sivistyssana oli "antroposeeni" mutta esimerkit valaisevat tarkoituksen:
a) väestönkasvu
b) massakulutuskulttuuri
c) yksilökeskeisyys

Riippumattomuus on yhteiskunnassamme ihanne, vaikka ihminen tarvitsee toista.-voidaan jopa kysyä onko narsismista tulossa hyve?

Suomi kuuluu rikkaisiin valtioihin, sillä jopa maamme köyhimmät kuuluvat siihen 10% maailman väestöstä jotka luokitellaan vauraiksi.

Vaikka pakolaispolitiikkaan ei varsinaisesti tässä puututtu, Salonen totesi miten erilaisuutta voidaan muuttaa käyttövoimaksi ja varoitti meitä lokeroimasta asioita historiamme mukaan, toki sillä on merkityksensä, mutta mitään uutta ei pidä lokeroida vaan tulkita avoimesti ja jopa kyseenalaistaa!

Ihmisten kohtaamisista voi myös ammentaa voimaa - ihan vain positiivisella tavalla kuulumisia vaihtaen!
Kokonaisnäkemys maailmantilasta ja elämänhallinnasta näyttäisi Salosen mukaan puuttuvan nykyihmiseltä - voitaisiin kysyä vaikka mistä käyttämämme sähkö tulee, entä vesi? Minne menee jätevesi ja minkälaisen operaation jälkeen?

Ihmisen oma arvokkuus tulisi huomoida - me kaikki olemme kuitenkin samassa veneessä täällä maapallolla, ja yhteisenä tavoittena tuleville sukupolville lie maapallon säilyminen?
Positiivinen uutinen on se, että ozonikerros ei enää ohene, ja nyt saimme uusia uutisia Antarktiksen öljynporausten lopettamisesta - aina jotain hyvääkin !
Kun olemistamme tukevaa maailmankatsomusta miettii, ovat asiat seuraavassa tärkeysjärjestyksessä:
1) Ekologen näkövinkkeli
2) sosiaalinen
3) taloudellinen

Tässä opiskelijoille oppimista  olivat he sitten erityisoppilaita tai ei!
Ideoita ja linkkejä - mm Coca Colan synnystä löytyy You Tube - video, ja vastaavia kulutushysterian aiheuttamia juttuja löytyy lisää linkkien kautta - ajatuksena integroida kestävää kehitystä jokaiseen oppiaineeseen tavalla tai toisella- aivan uuden peruskoulun OPS.in mukaan!
Mielenkiintoinen päivä kaikkiaan, ja kuitenkin positiivinen - eikä tarvitse heti syyllistyä vaikka joskus ostaa vaatteita joiden alkuperästä ei ole tietoa tai käyttää lentokonetta liikkumiseen...

Suomalainen luonto on se mistä kaikkien pitäisi osata nauttia - niinkuin nämä pojat koiran kanssa!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti