perjantai 9. lokakuuta 2015

Torstana Järvenpää, perjantaina ja lauantaina svenskaa manselaisittain!


Eilinen sujui rattoisasti omassa jo tutuksi tulleen erkkapedaporukan kanssa Järvenpään Validiassa, josta uutta tietoa ja omien case-oppilaiden HOJKS-purkua sekä entisen Invalidiliiton tiloihin tutustmista.
Kristiina Luukkonen meille kertoi aluksi talon eri asiantuntijahankkeista, oma opiskelijamme Satu talon sisältä meitä kierrätti ympäri ja lopuksi pohdimme Liisan johdolla niitä HOJKsejä- myönnettävä on että omani pahasti keskeneräinen! On ollut vaikeaa saada "otetta" näistä eri tehtävistä kun ne unohtuvat heti kotiinpäästyä, tosi hyvä tämä blogi että vähän palauttaa mieleen päivän tapahtumia ja miettii ja kertaa mit on opittu!

Liitän muutamia kuvia kierrokseltamme- remontoidut asuntolat olivat kodikkaita ja siistejä, uusi värikäs urheilu-luokkatila-rakennus upea ja toiminta onkin paljon laajempaa mitä olin kuvitellut!

-ihana "slow-down-huone -jotain paljon parempaa kun laitattaa oppilaita lattialle rentotumisharjoituksiin, joita olen joskus teettänyt! Ihana- jokaiseen kouluun tarvisi!!!
täällä myös mahdollisuus vaikuttaa  tunnelmaan valaistuksella, äänillä ja jopa tuoksuilla!!!


Omasta työharjoittelusta ja sen suunnittelusta oli myös Liisan kanssa juttua- Tuulan työn osittainen seuraaminen ihan ok, mutta tutorin pitäisi myös päästä muntunteja seuraamaan. Sain seuraavan jakson tunneista jo jotain tietoa, ja jotain suunnitelmia muutenkin on, nyt ajatuksena käyttää eri menetelmiä kuin aiemmin ja ajattelin kokeilla ongelmakeskeistä ratkaisumenetelmää- etenkin ruotsinkielihän tahtoo monelle oppilaalle helpostikin muodostua ongelmaksi...

Tästä "ongelmasta" ja muustakin ruotsinkieleen liittyvästä onkin tänään keskusteltu kahdeksan kieltenopettajan + ohjaajamme Tiina Räisän johdolla- på svenska.

Myönnän etten muistanut ilmoittautuneeni ruotsinopettajien poukkaan, ja ensin tuntui hieman hassultakin tehdä töitä äidinkielen tiimoilta, toki ruotsiksi, mutta kun keksusteluun liitettiin paljon sitä Ruotsin kulttuurin tuntemusrta ja kouusysteemia- keskustelua "Fri skolor" -toiminnastaverrattuna kuntajohtoiseen ja kyllä tässä paljon uuttakin tietoa tulee!

Tänään  jatkoimme ja seuraavan tapaamisen tiimoilta käsittelemme enemmänkin näitä eri teknisiä "vehkeitä" joilla pystymme auttamaan nykyajan nuoria! Kyllä se vaan niin on, että kun oppilaat ovat "pilvessä" ei meidän opettajien parane muuta kuin loikia perässä!!  Hyvä porukka meillä tuntuu olevan, ja voi kun maaima on pieni - Saaren eläkkeelle jääneen kanslistin tytär joka vaikuttaa Vesilahdella oli siis jo "melkein" tuttu!..Ja Hyrialla töissä aloittanut Tiina asuu Nurmijärven Röykässä...
Lauantain sain luvalla aamusta kuunnella englanninopettajien touhuilua- siellä käytettiin musiikkia yhdistävänä "työvälineenä" ja Simon& Garfunkelin "the Sound of silence" aikaansai vilkkaan keskustelun jonka johdosta me osallistujat jo osasimme asettaa vierailevan luennoitsjan, Deborahin, ooikeaan ikä- kansallisuus-koulutus- ja taustalokeroon! Nämä ovat asiaoita jotka tapahtuvat tiedostamatta, mielenkiintoista!
Poissaollessani oli ruotsinryhmämme käsitellyt keskustelun Vapaakouluista ja siirryimme puhumaan "hen"-ilmiöstä, joka nyt sitten on svenska Akademin siunaama pronomini. Yllätyin ollessani lähes aainoa pronominsta jo oppilaillekin puhunut ope!
Musiikin pariin ja viisujen historiaan siirryimme myös ruotsalaisittain ja työskentelyvihjeitä, nettisivuja ja hauskoja ideoita jaoimme puolin ja toisin ja tunnelma oli vallan innostunut kun lopettelimme ennen kello 16 kukin kotiin matkatakseen.
-viereiset kuvat ohjeineen Tampereen klassisen lyseon seinältä- oi aikoja, oi tapoja!


getkahoot.com - sivusto opelle tietovisailua ajatellen, johon oppilaat voivat osallistua kännyköillään -kokeilimme heti käytännössä- hauskaa!


Kuvia laitan Tampereelta- parituntinen kävely vanhastaan jo tutuissakin maisemissa toi muistoja ja ilma mitä ihanin, pienessä hotellissa keskustassa yötä, pizzan ja punaviinin turvin on rankan viikon tapahtumia ja oppimista nyt hyvä sulatella! - sekin asia selvisi, missä kirkossa ne Hugo Simbergin kattomaalaukset ovat. No, tänään se  oli kiinni, mutta kirkossa jossa luulin niiden olleen oli auki ja tulipa todistettua että kaikki nämä vuodet olen ollut väärässä! kauhia pettymys ;)
Tammerkoski -TammerforsAmurin entisiä työläiskortteleit

Käyn keskiviikkoisin vielä marraskuulle viimeistä yht. 25op kotimaisen kirjallisuuden approa, ja olemme tutustuneet kirallisuuden historiaan koko siltä ajalta mitä Suomessa on kirjoja ollut- Agricolasta lähtien siis. Nyt on menossa 1970-luku ja Märta Tikkanen, Hannu Salama, runoilijat Arto Melleri ja mun lemppari Saarikoski. Matkan varrella on ollut paljon historiaa, niin sisällissotaa kuin Tuntematon sotilaskin - ihania tekstejä, paljon mietittävää. Myös Tamperetta, harmikseni en löytänyt Amurista sitä työläiskorttelia jonka museoaa joskus olen käynytkin. Huomiselle jäi myös Tammelan kenttä, joka on Puistotien varrella, aivan hotllini ympäristössä- kai se vielä jossain on?? Vuonna 1979 olen sillä kentälä hypännyt Mäntän ratsastajien Velillä avoimen 120cm luokan muistaakseni yhdellä pudotuksella. muistoja, muistoja...Mutta elämänkokemuksen hyödyntäminen opetuksessa tuskin on huono asia sekään???
Huomenna jatkuu, sitten syysloma ja kirjanpitoa, jaa, Tampereelle taas perjantaina, tällä kertaa  kestävän kehityksen merkeissä!

Hyvää yötä, Tampere! Godnatt, Tammerfors!!!

ideat muhii- palaan kun jotain syntyy....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti