keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Teatterimuseon kautta Ateneumiin- loma voi olla antoisa ja jopa edullinen-osa 2.

Uskomaton valoilmiö oli laskeutunut Helsingin ylle ja sitähän piti päästä "koirattomalla
koiralenkillä" heti testaamaan!
Ja sitten eikun aamupalalle- jos on oikein tiukka budjetti, elää kyllä hotellin aamiaisella iltaan asti -kunhan sen syö niin myöhään kun mahdollista! Me söimme klo 10. Ja runsaasti.

Länsisataman alue , Hietalahti ja Ruoholahti mukaanlukien, olivat minun lapsuudessani lähinnä jotain varasto- ja joutomaa-aluetta; toimintaa toki satamassa silloin niin kuin nytkin. Ruoholahdessa oli laitapuolenkulkijoiden yömaja ja sitten 70-luvulla myös nuorten Lepakkoluola jossa itsekin olen käynyt- mm Juicea kuuntelemassa.
Kaapelitehdas oli oikea kaapelitehdas ja taisipa ALKOn joku varasto tai tehtaantapainen olla niillä main. Ja lukematon määrä romukauppiaita, lautatarhoja, käytettyjen autojen myyntiä ja puuaitaa. Nyt niin trendikästä aluetta kauppoineen ja metroaseman kera - Helsinki muuttuu!
Laivoja sentään on yhä satamassa ja sunnuntainen aamuaurinko oikein herkutteli väreillä!Vain kymmenminuuttisen kävelymatkan päässä kuvassa näkyvästä hotellistamme sijaitsee Kaapelitehdas; tänäpäivänä osittain teatterimuseoksi muunnettu. Vallan nautinnollinen kokemus-  tee-se-itse- malliin luettiin vuorosanat vanhoihin elokuviin, sovitettiin hattuja, leikittiin nukketeatteria, tutkailtiin sääkarttaa ja kaikkea muuta hauskaa. juu, olihan siellä valokuvanäyttelykin, mutta se haiskahti niin tekniselle ja digille ettei siitä ymmärtänyt mitään!

Lapsille tarkoitettu osasto oli mieleen!Näyttääkö tutulta? Kasperhan se siinä, trai-trai-lal.-lallal.laa!

Matkamme jatkui Ateneumiin - metrolla, tottakai!
Kaksi pysäkinväliä Länsimetrossa sulassa sovussa espoolaisten kanssa!
Ihana puku, ihanat värit , mutta taitaa olla koko XS? Ateneumissa von Wright-veljesten näyttely; lintujen (ja kalojen!) lisäksi myös muita eläimiä ja maisemia- Erkylän kartanon kohdalla Riitta sijoittelee maneesia, ratsastuskenttää ja tarhoja vanhoihin maisemiin... Itse kartanorakennus on sentään vielä omalla paikallaan!


Ateneumissa myös meneillään "ankallisnäyttely" ja monesta teoksesta esitteillä myös ankka-versio- minusta nämä taistelevat linnut aika veikeä!
Siellähän se Iines kyllästyneenä nojailee kun pojat kisailevat!


Näistä von Wright-veljesten teoksista voidaan olla montaa eri mieltä, toki ne ovat "valokuvauksellisen tarkkoja" aikakautena jolloin varsinaisesti valokuvataidetta ei tunnettu, mutta joukossa on kyllä niin hienoja maisemia ja värinkäyttöä että itse nautin näkemästäni teoksista joissa todellakin "silmä lepää" eikä tarvinnut mitään ihmeellisiä tulkintoja ja taiteiljan mielentilaa etsiskellä - sen kun nauttii näkemästään!

Ankallisgallerian mukanaolo oli virkistävä kokemus jota  voin suositella lapsiperheille ja taidan itsekin tehdä lähiaikoina Ateneumiin uuden vierailun vanhimman pojanpoikani kanssa!

"Rida, rida ranka, hästen heter Blanka"


Ankallisgallerian aarteita

Ankallisgallerian taideaarteita nähdään nyt ensimmäistä kertaa myös Ankkalinnan ulkopuolella! Kokoelmistaan tarkka Ankallisgalleria on vuosien neuvottelujen jälkeen suonut tämän kunnian Ateneumin taidemuseolle Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksien kunniaksi. Ankallistaiteen helmiä nähdään Ateneumin teosten rinnalla Suomen taiteen tarina -näyttelyssä.

"ÄLÄ KOSKAAN IRROTA OTETTA YSTÄVÄSTÄSI " toteaa kuvassa NallePuh kavereineen!

Onneksi on Face- tätä kautta saimme vielä tiedon yhteisestä ystävästämme , entisestä Ypäjän aikojen kurssikaveristamme Maista, joka myös oli kaupungissa. Joten kolme vanhaa kaverusta  tapasivat sitten vielä iltapäivällä ruokailun  merkeissä  ravintola Kaarnassa jossa vaihdoimme ihan vaan "muutaman vuoden" kuulumiset!
Ystävät on! <3

Loppukaneettina tälle mukavalle kaupunkilomalle sanoisin vielä se, ettei kaupunkiloman välttämättä a) tarvitse suuntautua ulkomaille
b) tarvitse maksaa maltaita!


Tällaisen piristävän viikonlopun hintalaskelma oli seuraavanlainen:

1. Naftakulutus 130km; 6,6l/100 á 1,32              = 11,33€  (tässä pelkät km-kulutus)      11,33
2. Osuus sisäänpääsyistä Museo-kortilla jonka hinta nyt 68€, minulle 59.50    eli  arvio 10€
3. metrolippu                                                                                                                        2,90
4. Hotelliyöpyminen aamiaisineen; ostettu syyskuussa/hotels.com kautta                       56€
5. Ruokailut hyvätasoisissa ravintoloissa        2 x (ilman juomia)                              n.    65€
6. Iltaviihteen vaatimat juomat   (Kappeli, hotelliaula,ruokajuoma)                                39€
7. cappucino-kahvi kahvila Strindbergissä                                                                           4,50
______________________________________________________________________________
     Kaupunkiviikonlopun kokonaishinta:                                                                         188,73                                                                                                                                     
Huomioitavaa on autonkäytössä että Helsingissä pysäköiminen yleensä maksaa, mutta näin pyhäpäivinä kävi tuuri! Junalla/bussilla  kulkeminen  Mäntsälästä täysin mahdollista; meno-paluu hinta junalla 24,80.
Hintaa voidaan helposti pudottaa valitsemalla edullisemmat ruokailupaikat - ainakin nuoriso taitaa arvostaa pizza Raxin ja Hesburgerin tapaisia kuppiloita, mutta "me tädit" halusimme viettää myös kulinaarisesti nautinnollisen viikonlopun!
Helppoa säästöä syntyy myös jos viihteellä tyydytään limunaatiin/ wichyyn tai korkataan ALKOsta ostettu pullo hotellissa; mutta mielestämme pieneen juhlimiseen voidaan tämän verran varoja upottaa- tämä on jokaisen itse päätettävissä.
Hotellin kun tilaa ajoissa/ seuraa eri tarjouksia ei yöpymisenkään tarvitse maksaa maltaita!
Moneen museoon on tiettyinä teemapäivinä ilmainen sisäänpääsy ja jo kaupungilla kulkeminen ja eri nähtävyyksiin tutustuminen on arjesta irtaantumista!

SUMMASUMMARUM: Kotimaan matkailu avartaa, suosii kotimaista työtä ja voidaan toteuttaa hyvinkin edullisesti hieman vaivaa näkemällä! Kaupunkiloman voi viettää Suomessakin!
Paljon on eri lehtikirjoituksissa viime aikoina puhuttu köyhyydestä ja siitä, miten lapsiperheillä ei ole mihinkään varaa- ei varmaan olekaan, jos ainoa "huvitus" on Linnanmäki laitteineen ja kalliine ruokineen, Hoplop-seikkailu tai  ostoskeskuksessa shoppailu tai jonkun ulkomaalaisen sikakallliin artistin kuunteleminen jossain areenalla! Museoissa on yllättävän paljon tarjontaa lapsillekin!

www.stadissa.fi › muut
Helsinki lapsille ja perheille. Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla löytyy paljon hauskaa tekemistä ja retkikohteita lapsille. Tapahtumia lapsille löydät Stadissa.fi etusivulta tai hausta kirjoittamalla kenttään esim. "lapsille" ja katsomalla mitä haku ehdottaa. Tekemistä Helsingissä lapsiperheille: Ulkoaktiviteetit

Kaikkea ei tietenkään ehdi kerralla- kovana uima-intoilijana minulla on vielä kokematta niin Löyly kun tuo hieno kokonaisuus kauppatorin ja Katajanokan välissä joten uusia retkikohteita riittää!  
Ja parasta on liikkua hyvässä seurassa - tottakai!