maanantai 8. tammikuuta 2018

Taidetta&kulttuuria= kotimaan matkailua kaupunkiloman nimissä!


Aloitan hieman mainostamalla MUSEOKORTTIA joka jo nyt oli viikonloppuna kovassa käytössä- ei pelkästään se alennus, vaan jo pelkkä ajatus siitä, että eri paikkoihin on "vapaa" pääsy innostaa liikkumaan ja käymään eri museoissa, näyttelyissä ym kulttuuripaikoissa!
Ja tuumasta toimeen- hotellin olin jo syyskuussa edullisesti varannut Helsinkiin alunperin uudelle vuodelle, mutta parin puhelinsoiton päässä onnistui päivämäärän vaihtaminenkin muutaman euron lisämaksusta.


Koska liikun työmatkaa Espooseen yli kaksi tuntia päivittäin, on kaikki ylimääräinen liikennöinti tuskaista, puhumattakaan junien ja bussien aikataulujen jatkuvasta seuraamisesta jos ajatuksena on viipyä viihteellä pidempään! Näin LUX-näyttelyn avautuessa oli helppo laittaa taide&kulttuuripaketti kasaan, höystettynä hyvällä ruualla ja lisänä ystävätapaamiset!
Väljällä aikataululla hyvässä seurassa liikkuen ehdimme kuitenkin nähdä yllättävän paljon itseämme sen ihmeemmin rasittamatta tai kyllästymiseen asti taidetta tsiikailemalla- iltaa ehdittiin istumaan perinteisessä Kappelissakin Esplanadilla ja hotellin baarissa!

Hyvä fiilis tuli jo autoa pysäköidessäni Hietalahden torille - pyhäpäivänä loppiaisena ei maksua! Olin koiran vienyt matkan varrella hoitoon, siksi auto eikä juna, millä toki pääsee oivasti Helsingin keskustaan hintaan 12,40 Mäntsälästä. Huomioonottaen matkakassin painon (kaunistautumisvälineet?) oli auto siksikin hyvä ratkaisu tällä kertaa.
Ensimmäisenä etappina oi niin vanha ja tyylikäs kahvila Ekberg jossa tapasin Riitan ja josta suunnistimme Päivälehden museoon Ludviginkadulle; aiheena minua puhutteleva emansipoitunut 1800-luvun suomalainen nainen; teemana vapaus, rakkaus ja tasa-arvo.  Keitäs muita siellä esiteltiinkään kun Minna Canth ja Elisabeth Järnefelt - aikansa vaikuttajia kumpanenkin; Kuopiossa ja Helsingissä. Taas ei voida kuin todeta, että suomalainen nainen on vahva ja itsenäinen - ollut aina! Itse näyttely oli hieman hajanainen ja pienehkö, mutta silti täyttä asiaa ja toi esille aikakautensa naisvaikuttajat!


HAM- eli "Helsinki Art Museum" - (miksi englantia joka paikkaan???) sijaitsee vanhassa Tennispalatsissa missä mm  Finnkinokin, ja vaikutuksen teki ilman muuta valokuvista vedostetut teokset eri kirkoista ja moskeijoista ympäri Eurooppaa ja Lähi-itää- todella upeita! Muutama Tove Janssonin teos oli myös esillä ja Eero Nelimarkkaa vähän enemmän, ja sitten talvisodan patsaan myötä ajankohtainen kuvanveistäjä  Pekka Kauhasen  useampia tekeleitä - mm  pienoisteos/ luonnos Talvisodan "Valoa tuoja"-patsaasta.

Tässä salissa esiteltiin Ola Kolehmaisen hieman uskonnollisiakin töitä koska kaikissa aiheena oli kikkoo/katedraali/moskeija ja alunperin oli kuvaa työstetty valokuvan pohjalta - upeita otoksia!


Koko perhe istumassa erään työn edessä oli minusta vallan ihastuttavaa! Lapset uteliaina kyselivät aikuisilta kuvassa näkyvistä asioista eikä kenelläkään ollut kiire mihinkään. Tämä teki minuun vaikutuksen!

Pekka Kauhasen töitä oli vallan riviin marssitettu, paitsi juuri tuo valontuoja joka taitavasti oli sijoitettu myös heijastamaan omaa varjoaan. Siihen siis viereen oman varjon kera!


Tässä vaiheessa oli jo ruokailun vuoro, ja vaikka kello ei ollut kuin noin 19 oli rautatieaukiolla sijaitseva nepalilainen ravintola jo aivan täys- emme siis olleet ainoita joille loppiaisena Helsinki maistui!
Tänä vuonna LUX-tapahtuma oli hyvin markkinoitu ja selkeä reittikin merkattu alkaen Esplanadilta Svenskanin takaa. Pettymys maistui alkuun kun väkijoukon mukana liikuimme eteenpäin jonottaen katsomaan jotain pieniä TV-ruudun kokoiselta screeniltä näytettäviä digitaalisia tekeleitä -ei kiitos!

Jostain syystä emme kumpainenkaan katsoja jaksaneet innostua ei-esittävästä tai ajatuksia herättävästä taiteesta joten silmämme lepäsivät eniten vanhan palolaitoksen valaistuksessa ja Hgin tuomiokirkon uskomattomassa valoshowssa; toki Johanneksen kirkon kulmilla esitelty lyhtypuisto oli miellyttävää katseltavaa, mutta näitä lyhtymuunnelmia olen jo edellisinä vuosina nähnyt niin monta, etten väenpaljoudessa kovin lähelle edes mennyt.Kierroksen päättyttyä senaatintorille oli aika hakeutua kuuman juoman ääreen takaisin Esplanadin puistoon - miten tuo vanha Kappeli tuntuikaan niin viihtyisältä verrattuna siihen meluiseen ja ahtaaseen pubin tapaiseen jossa myös Kaartintorin kieppeillä pyörähdimme? Ikäkö alkaa vaikuttamaan?
 vasemmalla "se oikea" valontuoja Kaartintorilla
ja punaisena loistava rakennus
on siis vanha palosasema Korkeavuorenkadulla.


Mielestäni tuo tämänvuotinen LUX.kierros oli hieman lyhyt; tällä kertaa keli suosi eikä tullut kylmä, muutamana aiempana vuonna on ne ainoat talvipakkaset paukkuneet juuri tämän tapahtuman aikana, joka osaltaan varmaan selittää sen, ettei kierrosta haluta tarpeettomasti venyttää. Ihanaa oli kuitenkin se ajatus saada ihmisiä liikkeelle joka ilmeisen hyvin onnistui ainakin näin avajaispäivänä, ja vaikka kyseessä viikonloppuilta, ei ainakaan meidän silmiimme osunut mitään humalaisia häriköitä ja paljon lapsiperheitäkin oli liikkeellä! Tässä voitaneen jo puhua yhteisöllisyydestäkin?

                                                                                                    

Kappeli ei kuulunut varsinaiseen taidekokoelmaan, mutta kauniisti jouluvalaistu oli sekin. Ikääntymistä ehkä myös osoittaa se, ettei Kappelin sisätiloissa juuri ole nuorempana tullut käytyä, vaan lähinnä terassilla tai Kappelin kellarissa... Nyt päästiin ihan sisätiloissa jonottamaan baaritiskille.

Ennen puoltayötä me vanhukset hakeuduimme sitten Hietalahteen oman hotellimme lobbyyn vielä iltadrinksuille ja totesimme kulttuuriviikonlopun Helsingissä alkaneen vallan mainiosti!
Huomenna lisää sunnuntain ohjelmasta ja hieman ajatuksia kustannusarviosta ja siitä, miten tärkeätä on välillä irtaantua siitä arjesta - sen ei edes tarvitse maksaa paljon! Skoool!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti