sunnuntai 28. tammikuuta 2018

ja lisää koulutusta...vuorossa koulutuomareiden lisenssikoulutus Ypäjällä



Ensiksi kiitos niille ratsukoille, jotka mahdollistivat käytännön harjoitukset maneesissa- ilman teitä
olisi ollut tosi tylsää vaan katsella videoita ! Rohkeutta vaatii tulla tähän aikaan vuodesta suuren tuomariraadin arvioitavaksi - siinäkin pelossa että ratsukko "leimataan" koko kaudeksi yhden esiintymisen perusteella!


Ruotsalaistuomari Lars Andersson(kv-tason ****) veti session yhdessä Irmeli Summasen ja Paula Nystenin kanssa hyväntuulisesti ja sopivassa ajassa, mutta - ack - englanniksi!
Jag tycker det är synd att i ett tvåspråkigt land behöva dra kurser på engelska- man kan ju nästan jämföra om någon i Canada skulle undervisa på tex tyska eller spanska så "att alla förstår"!?
I dylika fall funderar man nog litet vilken roll skolsvenskan, också "pakkoruotsi" kallad, har, då ingen tycks ha lärt sig något trots minst tre års studier i svenska!
Valitettavasti myöhästyin itse alusta koska kestävän kehityksen opinnot YK-liiton toimesta Helsingissä EDUCAn yhteydessä veivät aamupäivän aikaa, ja minulta näin ollen jäi esimerkiksi nuuoret hevoset näkemättä mikä tietenkin harmitti. Kaikkeen ei vaan repeä! Sääntöuudistuksiakin oli Paulan johdolla katseltu, ja niistä toki kyselin  muilta osallistujilta- kuolaimia sallitaan taas uusia "pilvin pimein" ja jo alkaa sääntökirja olla kuolainkuvia täynnä. huoh. Poniratsastajat pysyvät poniratsastajina kunnes kiipeävät ison hevosen selkään - lapsiratsastajien ikärajaa nostettiin 15 vuoteen.


 Tuomaristo oli juuri saapuessani arvostellut Intermediate ykkösen ja sain itselleni nipun papereita käteen ja homma jatkui Inter A;lla. Sihteeriä hieman oli ikävä- yllättävän hyvin ehdin numeroita laittaa, mutta ne itse kirjoittamani kommentit olivat täyttä siansaksaa eikä niistä saanut juuri muuten selvää kuin arvaamalla ja vertaamalla muihin . Mielenkiintoisin osuus oli esitysten jälkeen seurata ratsastuksia uudestaan videolta, tarvittaessa pysäyttää ja katsoa jotain pätkää uusiksi, keskustella ja kuulla kouluttajamme kommentit. Olen itse menossa suorittamaan koearvosteluja keväällä II-tasoa varten, ja huomasin ilokseni että olen jo vähitellen alkanut oppia tätä positiivista linjausta ja sitä, että 10 on tosiaan se, mistä koko arvostelun pitäisi alkaa ja huonommat numerot on mietittävä läpi...
Vain siellä täällä puolen pisteen heittoja sallittaneen koearvostelussakin !

 Mielenkiintoiseksi tilanteen teki se, että Imppu ja Paula istuivat B:ssä ja paikoin tietyissä liikkeissä pisteet saattoivat erota jopa kahdella pisteellä C:ssä istuvaan ruotsalaistuomariin verrattuna!
Tämähän on tiedetty, mutta harvemmin asiaa on näin selvästi otettu esille! Kaikki, mikä tapahtuu keskihalkaisijalla, näyttäytyy täysin erilailla sivulta kun edestä katsottuna- tämä on hyvä myös ratsastajien ymmärtää ennenkuin haukkuvat tuomarit aivan pataluhiksi!
-Kisojen jälkeen käytävästä keskustelusta Lars kysyi, ja jouduimme vaan vastaamaan että melko harvoin kukaan tulee mitään kommentoimaan tai kysymään jälkikäteen. No, ei kuulema kovin aktiivisesti Ruotsissakaan. (Meillähän sitten HT-netissä keskustelut käyvät joskus sitäkin kuumempina; nyt on tainnut jo rauhoittua en paljoa ole niitä seuraillut - kuulopuheita vaan) Eli tähän kohtaan ratsastajat hoi - te saatte kysyä tuomariperusteluja ja rohkeasti kysymällä voi jotain lisää oppiakin! Minä ainakin mielelläni vastaan jos joku tulee kysymään! Ota paperit vaan mukaan, se helpottaa muistamista!

Palatakseni vielä parilla sanalla itse numeroarvosteluun - mietin joskus ja vertasin aikanaan Matadorin Pariisin WC-voittoa muihin, myöhemmin saavuttettuihin tuloksiin- liitän linkit Charlotte Dujardinin Vallegron 2014 Lontoon voittoon pisteillä 94,300%  ja Matadorin Pariisin voittoon riitti prosentit 76,64%  . Ratsukon suoritus on upea kuten myös koreografia ja vaikeusaste, mutta siihen aikaan ei vaan pisteitä jaettu! Vasta tullessamme 2000-luvulle on tuomareiden pistetilit auenneet, ja hyvä näin! Vanhalla ja kriittisellä tuomarilla, kuten minulla on vaan ollut vaikea pysytellä mukana tässä kehityksessä. mutta hiljalleen, hiljalleen...

https://www.youtube.com/watch?v=DcDLLxgWa_Y


https://www.youtube.com/watch?v=AfUFMJ9B420

Ainut asia, mikä minua nykyarvostelussa hieman häiritsee, on se tapa millä useat tuomarit katsovat läpi sormien suun aukomista ja kuittaavat vain sen sillä, että "hevonen ei ehkä vielä jaksa koota itseään riittävästi " ja siksi aukoo suutaan vaikeissa kohdissa. hmm, ei ne ennen näin tehneet- katsokaa vaikka tuo Matadorin video- suu aivan vaahdossa ja KIINNI . Säännöt sanovat yhä yksiselitteisesti että hevosen suun on oltava suljettuna suorituksen aikana, joten minä ainakin myös jatkossa tulen siitä huomauttamaan ehkä sen puolikkaan pisteen verran. -Lars kyllä fiksusti mainitsi kysyessäni asiasta, että on näissä tapauksissa on yleisilmeen ratkaistava- jos hevonen on luokkaan nähden riittävän koottu ja toimiva, eikä se mitenkään narskuttelemalla tms protestoi, voidaan tilapäinen suun aukominen ellei kieli putoile ulos, jättää huomioimatta. No, tähän selitykseen on minunkin sitten tyydyttävä kun sen sanoo kv-tuomarikouluttaja hyvin perustein!
Tänä aamuna oli sitten vuorossa lisää Interiä ja myös yksi Grand Prix- sokeria siis sunnuntaille! Loppupisteitä ei laskettu, mutta on niin positiivista että maastamme alkaa löytymään yhä enemmän näitä ratsukoita jotka uskaltavat startata myös GP:tä ihan siistin tuloksin- veikkaisin että reilusti yli 60% oli lopputulos vaikkei ratsukon piaffi vielä vakuuttanut ja vaihdoissa ratsastajan laskutaito oli koetuksella. 
Viimeiseksi vielä katselimme luokassa muutamia ulkomaisia videokoosteita eri liikkeistä keskustellen ja kysellen - lisääkin keskustelua olisi saanut olla, mutta me suomalaiset taidamme olla vähän tuppisuukansaa? 
Kaikkiaan saimme kuitenkin mukavat eväät alkavalle kaudelle ja itse olen taas aivan innostunut pääsemään arvostelemaan - vähän muutakin kun sitä vaativaa B:tä olisi kiva jatkossa nähdä! Göteborgin kisat taitavat jäädä tältä vuodelta, mutta Falsterbo-kokemus puolitoista vuotta stten oli mukava, ja Neumunster on aina laadukas ja kyllähän maailmalla kisoja riittää!
Toivottavasti muutkin tuomarit saivat sellaisen kivan "käynnistyspotkun" näin kauden kynnyksellä että jaksaa puurtaa! Impulle & Paulalle kiitos kurssin organisoinnista - Ypäjällä yöpyminenkin iltaistumisineen on niin nostalgista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti