maanantai 20. marraskuuta 2017

Mitä voimme oppia Ruotsilta? Finsk-svenska handelskammaren vastaa.
Kahvila-ravintola Cabriole Porvoossa (kiitos, vanha kisakaverini ja paikan omistaja Kuiviston  Matti- lounas oli maittava ja aamiainen vallan superb-parhain ikinä) tarjosi arvokkaat, (vaikka julkisivuremontin takia hupulla peitetyt )- ja käytännölliset tilat ja hyvän ruokailun  suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin aamuseminaarille.  Tarjolla oli  virkistäviä näkökulmia muumeihin, lobbaukseen politisointeineen, eroihin suomalaiseen ja ruotsalaiseen johtamiseen, rahastoihin ym investoimiseen ja vientiin .Kuvassa puhetta pitää tilaisuuden isäntä, kauppakamarin vd Kjell Skoglund Suomen ja Ruotsin välisestä viennistä ja tuonnista.

Verkostoitumista, kuuntelua, jopa pieniä "ahaa-elämyksiä" oli tämä aamupäivä täynnä ja laitankin tähän lähinnä koosteen ranskalaisin viivoin jaoteltuna.
*Ruotsalaisilla yhtiöillä 850 tytäryhtiötä Suomessa- meillä vastaavia vain 580 Ruotsissa
*Intia, Kiina, Vietnam, Kaakkois-Aasia ja esim Brasilia ovat maailmanmarkkinoilla koventaneet panostustaan - me täällä Pohjoismaissa jäämme helposti jälkeen jos tuudittaudumme liiaksi siihen uskoon että asiat pyörivät omalla painollaan.
*Ruotsin työllisyys% maailman korkeimpia (76,7%) *Suomalaista osaamista arvostetaan maailmalla mutta täällä kaivataan yhä lisää investointeja *Ruotsi vetää myös yrittäjiä; ja jopa puolet uusista yrityksistä ovat yli 60-vuotiaitten omistuksessa! * Naisilla on Ruotsissa meitä paremmat mahdollisuudet lyhennettyyn työaikaan ja joustoon etenkin ruuhkavuosina.* Me kauppaamme moottoreita, metsätenologiaa, terveysalan teknologiaa kemikaaleja .*Demografia eli väestötieteemme kaipaa tutkiskelua sillä olemme yhä Euroopan harvimmin asuttuja maita.
*Ruotsin olisi löydettävä keinot saada maahanmuuttajat nopeammin työelämään * Ruotsin koulusysteemi vaatii kattavan tarkistuksen, mutta he osaavat myydä ja ovat sosiaalisempia jo koulussa!
Seuraavan puheenvuoron sai Tapio Pekkola, Paavo Lipposen entinen erityisavustaja joka toimii lobbarina Nordstream kaasuputkihankkeessa kertoi mieluummin puhuvansa kommunikoinnista kuin lobbauksesta, ja sanoi olevansa firmansa "silmät ja korvat" Euroopassa liikkuessan. Politiikalla on näin isoissa kaupoissa suuri merkitys, ja tässä ovat suomalaiset poliitikot ruotsalaisia helpompia saada yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan. Aina poliittisissa keskusteluissa on pöydälle osattava lyödä faktaa, ja paljon, mitään "mutu" -juttuja on turha poliitikoille tarjota! Myös näinkin mittavissa projekteissa on läpinäkyvyys ja asioiden esittäminen avoimesti tärkeää. On myös huomioitavaa että Pohjoismainen yhteistyö eroaa muusta Euroopasta, ehkä avoimen ja rehellisen asenteen takia.

Lars Kinnunen, nimestään huolimatta ruotsalainen, kertoi millä tavalla sijoitusyhtiö kokoaa "salkkunsa" josta sitten tarjoaa ihmisille investointikohteita. Uusien kiinnostavien yritysten kartoittaminen alkaa tutustumalla ja seuraamalla niiden toimintaa ja ihan raakoja lukuja- mikä on kasvuennuste, paljonko investoidaan, mikä on ollut voittokehitys viimeisen 20:nen vuoden aikana ja mikä on ennuste. Alustavasta "yrityskartasta" karsiutuu tällöin jo monta firmaa, ja sitten paneudutaan työvoimansaantiin, kestävään kehitykseen, henkilöstöpolitiikkaan yleisesti ja tutkitaan ennusteet lainapääoma/ korkokulut ja toki käydään lounaillain. Minä höristin tietty korviani kun suomalaisista yrityksistä mainittiin Kone, Abloy ja Nokia renkaat. Koneen suhteen osaan olla mieluusti samalla kannalla- vierailu kieltenopettajien kanssa Hyvinkään tehtailla oli todella antoisa ja olen unohtanut siitä kirjoittaa. Ehkä sen aika tulee vielä?


Kone Oy.llä olimme tutustumassa elokuun lopulla Keski-Uudenmaan kieltenopettajien kanssa - siinä firma jolla on visio! Ei ihme että kelpaa tuohon ruotsalaiseenkin sijoitusrahastoon!


Två föredrag kvar - Riitta Eivergård, med rötterna i Mellersta Finland, utpekade olikheter i svenskt och finskt ledarskap  och "muminkaraktären" Roleff Kråkström berättade om "Mumnbränden"och dess utveckling som höll pä att hamna i skuggan av de stora animationsbolagen. Men mer om dessa imorgon - det var faktiskt jätteintressant och nyttigt att höra!
-Anteeksi, sama suomeksi, mutta tässä tämä seminaarin läpi loistava ajatus - suomi on ruotsia ja ruotsia suomea- minä kaksikielisenä välillä sekoitan kielet. Moni esitelmöijistä painotti tätä kielitaitoa - se ei todellakaan ole englanti joka kattaa pohjoismaisen yhteistyön, vaan ruotsi! Mutta siitä ja Muumeista ja johtajuudesta lisää huomenna.Nyt päivä täys, vaikka mielenkiintoinen olikin ja tarjosi uusia ajatuspohdintoja ja näkökulmia!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti