sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

EU-faktaa, "meppi " Petri Sarvamaan vieraana Brysselissä 18-20.6.


Tässä ensimmäiseksi kuva, jota osasitte Brysselistä odottaa;
Mannekin Piss, puettuna koulujen päättymisen kunniaksi vanhanaikaiseen koulu-univormuun.

Kerrottakoot tämä heti, että vaikka oli kyseessä poliittinen matka, -kiitos Mäntsälän kokoomukselle että sain olla mukana - mitään poliittista kannanottoa ei minulta silti heru; olen yhä ja aion pysyä puolueettomana. Kuten Ranskan uusi presidentti Macron, nähkääs...
Kolmipäiviäisen matkan antina oli tietenkin turistinähtävyyksiin tutustumisen lisäksi vierailut niin Euroopan komissioon kuin parlamenttiin ja pysyvään edustajistoon (vrt lähetystö) Brysselissä.
Tapasimme isäntämme Petri Sarvamaan ensin parlamentissa jossa hän avustajansa puheen  jälkeen vielä antoi omista toimistaan lisäinfoa, ja vielä maanantai-iltana yhteisillallisilla Vanhan kaupungin eräässä viehättävässä ravintolasssa.
Lähtöpäivänä tutustuimme ja saimme infoa NATOsta sen Brysselin päämajassa (jossa valokuvaus luonnollisesti kielletty eikä puhelimia edes otettu mukaan bussista)- erittäin mielenkiintoista ja avartavaa tietoa josta huolimatta en henkilökohtaisesti vieläkään lämpene NATO-jäsenyydelle vaan nyt jo toimiva yhteistyö ja yhteiset harjoitukset Ruotsin kanssa jatkukoon!
Euroopan komissiossa Kataisen avustaja Juha Romakkaniemi piti erittäin hyvän esitelmän komission toiminnasta ja mm Kataisen roolista tällä hetkellä .

 -Viereisen kuvan tytöstä ei suurella yleisöllä juurikaan ole tietoa, mutta "Pissin" sympaatisen kaveripatsaan  luo meidät ohjasi kämppikseni Mannisen Marjaanan perheessä vaihto-oppilaana parisen vuotta sitten ollut Charline, joka paikkakuntalaisena meille esitteli hieman tavallisuudestakin poikkeavia nähtävyyksiä - kiitokset siitä hänelle, oli tosi hauska sunnuntai-iltapäivä! -Cetai´t bien Charline, merci!

Kaikkiaan oheistan tähän valokuvia - kiersimme sunnuntaina koko Vanhankaupungin ja hieman sen ulkopuolellekin tutustuen yli 30 oC helteessä ihaniin vanhoihin rakennuksiin, muutamiin kauppoihin ja ennenkaikkea- belgialaiseen olueen. Kirsikkaolut on mielestäni yhtä hyvää, ellei jopa parempaa, kuin suosikkini inkivääriolut!Oppaamme Charline ja Marjaana poseeraavat "Jaenneke-pis"in edessä.
Tutustuimme, pienen odottelun jälkeen - emme todellakaan olleet parlamentissä ainoita vierailijoita - Sarvamaan "osaston" toimintaan ja kuulimme miten koko EU on hallinnollisesti rakennettu - hyvä muistutus. Sarvamaan puheenvuorosta jäi mieleeni positiivisena hänen puuttumisensa rahankäyttöön (talousosaston nimissä) EU;ssa ja siihen, että MEPeille yhä maksetaan puolen vuoden korvauksia heidän palattuaan kotimaihinsa, riippumatta siitä ovatko he heti töissä vai ei. Tällaiseen "saavutettujen etujen" poistaminen on rohkea teko joka ansaitsee kiitosta! koko EU:n koneisto on niin valtavan iso, että rahaa kuluu lähes huomaamatta mitä kummallisimpiin kohteisiin, ja Sarvamaan "pestinä" on nimenomaan talousasioden seuranta. Vaikka Sarvamaa vaikutti kiireiseltä, ja matkallamme oli muutamia kömmähdyksiäkin, kokonaiskuva jäi todella positiiviseksi ja olen yhä EU-myönteinen. Jos koneistoa saadaan toimivammaksi ja byrokratiaa pienenemään en näe mitään syytä miksei Suomi olisi mukana - johan tässä on huolestuneena katsottu millaiseksi farssiksi on muodostunut Brexit!

Euroopan komissiota meille esitteli Jyri Kataisen kabinettipäällikkö Juho Romakkaniemi, jonka puhuessa tein jopa muutaman muistiinpanon:
Tapa-seuran pj Kaarina Suonperä lahjoitti jokaiselle retkemme onnistumiseen vaikuttaneelle uuden "tapa-kirjan" jota tässä vastaanottamassa Kataisen avustaja Romakkaniemi.
*Työpaikkojen lisääntyminen ja investointien vastuualue" kuuluvat Kataiselle.
*Europan puolustusinvestointien keskittäminen ja yhteistyön tiivistäminen mm teollisuuden suhteen, tehokkuus - ja turvallisuusnäkökulmat huomioiden *Käytetyin kieli kabinetissa on englanti * viralliset kielet ovat en, ra ja sa; joista ranskan merkitys vähentynyt ja liki 95% kokouksista käydään englanniksi; tulkkaus toki sitä tarvitseville *Romakkaniemi ollut jo 6 vuotta Kataisella erityisavusajana , ja 5 vuotta Bryselissä ; myös Olli Rehnillä ja A. Stubbilla. *suomalaisia tässä oastossa  22 *kiertotalous koskettaa useita eri osastoja joten positiivinen yhteistyö osastojen välillä kasvanut * neuvosto / parlamentti ovat kansallisella tasolla verrattavissa hallitus/eduskunta; huomioitava että kansalaisten edustus tapahtuu parlamentissa ja maiden edustus neuvostossa. *Katainen itse Portugalissa neuvotteluissa, jossa tosin laajat metsäpalot vieneet huomion politiikasta ja siirtäneet aiheet käytännön tasolle* Tällä hetkellä käsiteltäviä asioita ovt mm nyt jo toetutunut roaming-maksujen poisto Euroopan sisäisessä verkostossa, kilpailukartellit, verovälttelyn ym prosessien lakiesitys...* Eurooppaneuvosto kokoontuu parin kuuauden välein, lisäksi käytetään paljon etäyhteyksiä kokoustamiseen ja tarkoituksena pitää jäsenmaat up-to-date lakivalmisteluista ja kaikista toimenpiteistä yleensä.'Esim 1.3 2017 julkaistu peräti viisi eri senaariota EU:n ja koko Euroopan tulevaisuudesta. *mihin kehittyy kansallisten joukkojen käyttäminen puolustuksessa? * kysyessäni miten Macronin valinta presidentiksi vaikuttaa EU:hun todettiin että nyt kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen on aika toimia koska Ranska ja Saksa, suurimmat EU-maa, ovat tasa-arvoisessa yhteistyössä ja vahvojen johtajien alaisina vedetään myös kansa mukaan! * Nyt kyetään sopimaan yhdessä myös isoista uudistuksista ja tässä on Suomen pidettävä puoliaan ja pysyttävä kehityksessä mukana!* Unkarin ja Puolan omavaltaisuudesta kysyttäessä todettiin, että koska molemmissa maissa on EU:lle vahva kannatus ei haluta ottaa käyttöön sitä rankkaa 7:ttä pykälää mikä varmistaisi välittömän palautteen * Brexit aiheuttaa toki rahavirran pienenemistä, mutta uudistusten läpivienti tasaa kuluja. * Myös NATO mainittiin visioissa 2025 jo ajatuksena oma eurooppalainen osasto.
****Näissä muistiinpanojeni perusteella avatuissa kommenteissa on siis minun oma tulkintani, toivottavasti edes sen suuntaista tekstiä mitä meille kerrottiin *****

Johanna Kaprio esitteli meille Suomen pysyvän eduston uusissa tiloissa kahvinjuonnin ohessa.


Parlamenttiin menossa...


Helmut Kohlin poismenoa muistettiin suruliputuksin hautajaisiin saakka

24-henkinen ryhmämme kootui niin mäntsäläläisistä kun porilaisistakin, täydennettynä "tapa-seuran" kärkikaartilla, joista suurin osa vantaalaisia.(kuva: Sarvamaan tston Johanna)


(kuva: M.M.)

Berliinin muurin hajottua, osia siitä vietiin ympäri maailmaa, noh, ainakin pitkin Eurooppaa. Neuvoston edessä on yksi "muurinpalanen" jonka edessä poseeraan.
Seuraavat kuvat ovatkin sitten niitä "turistilähtöisiä"- osa mielestäni vallan hyviäkin. Alkuun muutama kuva metrosta ja myös rautatieasemalta, jossa olo tuntui turvalliselta, tai ehkä vähän pelottavaltakin kun näitä armeijan vahteja oli niin paljon isoine rynkkyineen... Mutta kun tiistai-iltana palasimme myöhään Helsinkiin, kuulimme heti puhelimet avattuamme että rautatieasemalla, siis 200m hotellistamme, oli panosvöinen mies huutanut Allahia mutta epäonnistunut räjähdyksen laukaisussa ja poliisi/ armeija oli hänet ampunut ennenkun sivullisille ehti mitään tapahtua. huh- minun ehkä syytä jatkossa välttää rautatieasemia - lienen pahanilmanlintu-  kun v 1980 interraililla vaihdoin junaa edellisenä päivänä kun Bolognan asema Italiassa räjäytettiin tuhoisin seurauksin -85 kuollutta .

(kuva: M.M )


     vanha kauppakäytävä

ja sitten...
ruokailu...
ja ennenkaikkea vohvelit.
ja olut.


ja seuraavaksi miten paikalliset vohvelinsa syövät...

Roskahuolto poikkeaa hieman eri maissa - on meidän Suomi sentään siisti! Illalla kauppiaat laittoivat roskasäkkinsä kadulle, josta ne yön aikan sitten roska-autot haki ja aamulla lakaistiin.Hotellin upea aamiainen (IBIS Brusseles) sisälsi myös itsepuristettua appelsiinimehua- todella tuoretta siis, eikä mitään vedellä "lantrattua" Äyriäiset ja etenkin simpukat ovat Brysselin erikoisuus- minä tosin tyydyin Paellaan. Palvelutaso ei ollut sitä mihin olemme tottuneet - kun pöytäseuramme valitti ranskanperunoiden haisevan ja maistuvan härskiintyneelle, tarjoilija ilmoitti ettei hänen kuutena työvuotenaan tällaista ollut koskaan sattunut eikä hän aio meille uusia perunoita friteerata! Ja vei annokset pois, sen kummemmin mitään tilalle tarjoamati tai hinnassa huomioimalla.

Tapakouluttaja, kamarineuvos Kaarina Suonperä ei ollut tässä ravintolassa mukana - hänellä olisi varmasti ollut jotain "kohteliaan ilkeätä" sanottavaa henkilökunnalle.  Olen itse ollut kuuntelemassa Suonperän luentoa kymmenisen vuotta sitten, ja on mielestäni ihanaa että näinkin iäkäs (75v) madame yhä jaksaa olla mukana ja johtaa Suomen tapaseuraa. "Rouva Sinisen" kaltaisia hyvien tapojen lähettiläitä soisi olevan enemmänkin- tämä ainainen lippiskulttuuri alkaa jo leviämään aivan liikaa! Puhumattakaan yksinkertaisista käyttäytymissäännöistä kuten tervehtiminen, kiitos ja anteeksi!

 NATOn uusi (aukeaa vuodenvaihteeseen mennessä, rakennettu jo viitisen vuotta...) ja vanha päämaja. Niin säikähdin kun ei saanut ottaa laukkuja mukaan sisälle, etten edes tajunnut ottaa muistiinpanovälineitä ja laho pääni ei edes muista sen kaksi-ruusua-olalla- militäärin  (hmmm) nimeä, mutta vakuuttavasti hän kertoi Suomen "ulkojäsenyydestä" jota huolehditaan noin kahdenkymmenen henkilön turvin - paljon on tiedottamista ja ajan tasalla pysymistä- oikein hyvä!

Kaikki loppuu aikanaan, ja nämä todella sisällöltään täydet päivät loppuivat aivan liian lyhyeen ja nyt vasta kaksi viikkoa "sulateltuani" saan kuvat purettua ja tekstiäkin kirjoitettua.
Mitä opin - no, ainakin nyt kuvia purkaessa sen, että kaikkeen liittyy ne kopiot ja varmuuskopiot ennenkuin mitään hävität... muutama (siis ainakin 30...) hyvä puhelimella otettu kuva hävisi bittiavaruuteen eikä sieltä enää ole saatavilla. * politiikka kiinnostaa yhä, aikamoinen tietoisku tämä Brysselin vierailu * pääsin hieman ranskaakin verestämään, mutta yllättävän helposti ja mieluusti brysseliläiset puhuivat englantia* Erilaista materiaalia laukku täynnä - tässä miettimistä miten hyödyntää oppilaiden kanssa - tietoa levitettävä niin ennakkoluulot vähenevät - tämä koskee ihan kaikkea!* Mäntsälän kokoomukselle kiitos kun minut huolittiin mukaan, ja Keski-Uudenmaan kieltenopettajille kiitos pienestä avustuksesta - minua saa toki aiheesta hyödyntää ja kuvamateriaalia löytyy moneen käyttöön!

                          Don Quoite ja Sancho Pancho jäivät taakse kun hakeuduimme bussiin joka vei meidät lentokentälle. Siellä paluu todellisuuteen - "fine dining" tuntui kalliilta ja olut/makkara/voileipäosstolla oli kovat jonot, niin" jouduimme tyytymään" belgialaisen hampurilaisketjun tuotteisiin. Kuten muutkin nuoret ;) ihan hyvää tuokin! -- Sinivalkoisin siivin on ihana lentää - etenkin näin Suomen juhlavuonna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti