sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

GEEC Global Equestrian Educational conference - 26-28.5. YpäjäTämä on jo velvollisuudentuntoa- uhrata nyt juhannuksen toinen päivä sisällä koneen ääressä jotain Ypäjän tapahtumaa ruotiessa...(Tosin sateinen keli edesauttaa, ja eilisen ja juhannusaaton olen viettänyt asiaankuuluvasti uiden, saunoten ja grillaten hyvässä seurassa)
Mutta olkoot - ihan hienoa  että tällainen kv -tapahtuma on potkaistu käyntiin, ja nimenomaan Suomessa ja Ypäjällä missä puitteet erinomaiset! Ja mitä mainosta 100-vuotiaalle Suomelle ja 110-vuotiaalle suomenhevosellemme kun yhtaikaa oli käynnissä työmestaruuksien valtakunnallinen kilpailu josta vetokoetta pääsimme seuraamaan - osallistujia seminaarissa oli sentään noin 200 yhteensä 14:a eri maasta; kaukaisimmat EteläAfrikasta.
Tervetulopuheiden  jälkeen (Laura Airaksinen (SRL) ja Markus Scharmann (EEN) kuvassa näkyvät Juha Erola (kirj.) ja Helena jansson Päivi Laineen kanssa esittelivät Ypäjän hevoskeskuksen kehittymistä käsittelevän kirjan. Ihan juhlantuntua siis!
Esitelmänpitäjäluettelo oli laadukas- pikemminkin tuli ongelmaksi iltapäivällä päättää mihin sessioon osallistuisi koska kaikilla oli mielenkiintoiset aiheet - hevosen hyvinvointi/ valmennus, tiede ja tutkimus / hevosen yhteiskunnallinen vaikuttavuus.

Mielenkiintoista oli lauantaina sitten ryhmissä työstää annettujen aiheiden esitelmien perusteella ne keskustelut, joita ne herätti. Ainoa mitä jäimme kaipaamaan oli keskustelujen perusteella tehtävä yhteenveto - nyt vasta ikäänkuin pääsimme aiheeseen. Heitän tähän muutamia kommentteja / ajatuksia:


Tuire Kaimion johdolla käytiin läpi ajatuksia hevosen oppimisesta
ja ainakin minulle oli uutta ihmisille jo hyvinkin toimiva
"mallioppiminen" eli kansankielelellä matkiminen! Muutama
hauska videokin nähtiin ja kuvia kuinka ihminen esittää piaffea.
No, nämä tutkimukset ovat vasta alullaan, mutta mielenkiinnolla seuraamme jatkoa- toki on jo tuttua miten eläimet oppivat lajitovereiltaan, mutta tämän oppimistavan suoranainen siirto ihmisiltä hevosille on aika huima!
MOTIVAATION merkitys - niin ihmisillä kun hevosillakin - on valtava . Myös oppimistapahtuman tunnetila on huomioitava - näköjään vanha sanonta : LUGN-LYDIG -LÖSGJORD ( rauhallinen-tottelevainen-irtonainen=rento) pätee yhä - nyt tilannetta vaan myös on tutkittu.

ell. Mirjami Miettinen ,  kertoi tutkimuksestaan hevosen suun rakenteesta ja eri kuolainten vaikutuksesta ottaen huomioon mm leukaperien leveyden, korkeuden, kielen koon ja muodon - ihanaa että tätäkin asiaa nyt tutkitaan, otanta oli vaan tässä vaiheessa kovin pieni.

Lars Roepstorff Ruotsista kertoi hevosalan uusista haasteista:
joista mainita täytyy kuitenkin muutama pointti liittyen ympäristöön ja hevosen terveyteen:
Pohjan vaikutus hevosen terveyteen/kestävyyteen koostuu useasta eri tekijästä:
*iskunkestävyys, lujuus
*jousto; pinnan alla jopa 40cm kohdalla painonkesto / cm3
*ote - ei liian pitävä muttei myöskään liukas
*varsinainen jousto, "vastaaminen"liikkeelle /painolle
*muoto, visuaalisuus - pohja vastaa silmällä nähtyä

On muistettava että pelkän hyvän pohjan rakentaminen ei toimi ikuisesti - huollolla on suuri merkitys!  Hevosta ajatellen liikkuminen vaihtelevilla  eri pohjilla on erittäin tärkeätä ja  lisää kestävyyttä!
*Kasvava kiinnostus hevosiin *hevosurheiluun * laajeneva alan teollisuus*lisää eri hevosalan tilaisuuksia* kasvava eriytyminen lajin sisällä

"Meidän on ymmärrettävä niin luontoa, yhteiskuntaa kuin kulttuuriakin tuottaaksemme kestäviä laadukkaita toimintoja ja laajentaa tietoisuutta siitä, mitä hevonen yhteiskunnassa edustaa. Tämän on perustuttava terveelle eettiselle pohjalle, sisällyttävä avointa keskustelua ja verkostoitumista. Koulutus on tähän avainasemassa."
Carsten Engelke demonstroi satulan sovitusta ja mm hieman kritisoi nykyajan upealiikkeisten kouluhevosten lyhyttä runkoa joka asettaa valtavat vaatimukset satulalle - etenkin jos  sinne pitää sovittaa hmmm reilunokoinen takapuoli ja hevosesta on saatava liikettä irti. Ajattelemisen aihetta!

Markus Scharmann Saksan opettajakoulutuksesta, avinhenkilö koko ohjelman koostamisessa, totesi mm viisautena että:
"Hevosten kanssa työskenteleminen on oppia elämää varten".
*kasvattaa vastuuntuntoa *lisää empatiakykyä* opettaa kontrolloimaan tunteitaan * oppii asettamaan asiat tärkeysjärjestykseen - ensin hevonen, sitten itse * hidastaminen elämänhallinnassa
Erilaiset hevoset, opettajat ja valmentajat antavat erilaisia kokemuksia - kaikki opettaa!
Ja tärkeä seikka, minkä myös Kyra painotti . OPI VIRHEISTÄSI ja uskalla tehdä niitä!Islay Auty, GBR, antoi näytetunnin ja tein muutaman merkinnän siitäkin, vaikkei varsinaisesti mitään "uutta" tullutkaan:
*Älä yritä liikoja uuden oppilaan kanssa - malta! * Mitä tahansa opetatkin - kysessä on urheilulaji * Sinun pitää saada oppilassai ajattelemaan * Myös oppilailta on kysyttävä palautetta -itsellesi!* Ratsasta hevosen energia ohjille * kerää ensin voima jotta sitten voit "antaa mennä" *Älä koskaan pidä mitään asiaa varmana- impovisaatiotaito on tärkeää! * -alakuvassa Päivi Laine esittelee Islan.Lauantaina tehtiin eri aiheista kooste- Markus Scharmann esittelemässsä hyvinvoinnin tuloksia.
Iltapäivällä saimme kuulla Kyran & Maria Gretzerin ihanan höpöttelyn - siitä jo kirjoitinkin- ja sitten kuvasin oikein urakalla niitä työhevosia. Jos jollakulla on kiinnostusta tuloksiin ja nimiin, niitä varmasti löytyy Suomen Hippoksen sivuilta. Alla lähinnä kuvia & tunnelmia . Sitten vielä vähän illalliskuvia...


Lauantai-iltana, aivan kuten perjantainakin, oli Country Club - nimisessä paikassa illallinen erillisestä maksusta, mutta tilaisuutena aivan loistava ja mukava paikka. Ja täällä tietenkin nostettiin myös hevosen malja - en muista koska viimeksi olisin sen skoolannut!
Mutta piristävä, opettavainen ja tunnelmallinen tilaisuus ( = Suomi 100 vuotta!) tämä GEEC  kaikkiaan - kahden vuoden kuluttua tapaamme Ranskassa! Siihen asti - a bientout!Viimeisessä kuvassa sitten testataan Rivieran uimakelpoisuutta... Toukokuussa vielä ok, kun kisaviikolla kesäkuun puolessavälissä olin tuomaroimassa en enää uinut - liikaa jo hevosia ja lämpöäkin...


Seuraavaksi sitten terveiset Brysselistä - aika huikeeta tämä elämä välillä!! Me like!