lauantai 3. kesäkuuta 2017

Kyra rulettaa - aina vaan! Hajanaista koostetta klinikalta




 Anu Korppoo ja Kyra County Clubin illallispöydässä. Anu loistava organisaattori!
Viikko sitten vietin kolme intensiivistä päivää Ypäjällä - perjantaina ja lauantaina  oli vuorossa ensimmäinen maailmanlaajuinen GEEC eli "Global equestrian educational conference" jossa osallistujia 14:a maasta; kaukaisimmat EteläAfrikasta!  Laaja ja monipuolinen ohjelma joka päättyi ihanan nostalgiseen keskusteluun Ruotsin maajoukkueratsastaja Maria Gretzerin ja Kyran muisteloihin siitä, miten ovat alalle joutuneet ja jääneet. Mainittuna tietenkin ne kaikkein rakkaimmat hevoset jonka takia työ on tuottanut hedelmää ja auttanut jaksamaan - silloinkin kun mainetta ja kunniaa ei ole ollut tarjolla! Koska Gretzer on myös ollut Kyran oppilaana (=estekoulua!) Flyingen aikoina, ovat he tunteneet jo monta kymmentä vuotta ja tunnelma oli lähes sadunomainen kun nämä kaksi "kettua" pääsivät vauhtiin ja huumorilla höystivät tarinansa!
Muutamia huomiota siitä, miten todella päästään huipulle:
*Lapsina ollessaan kummankaan vanhemmat eivät olleet kovin innokkaita tästä hieman vaarallisesta ja kalliista lajista. Viekkautta ja uhrauksia oli molempien tehtävä päästääkseen talleille ja aloittaessaan ratsastusharrastuksen.
*Talleilla vietettiin paljon aikaa hevosten parissa auttamalla ja katsomalla miten isommat toimi. (adapted learning...) Kyra Hesan Ruskeasuolla ja Maria Göteborgissa.
*Kyra kävi Strömsholmin opettajakoulutuksen Ruotsissa, työskentei Saksassa ja aloitti toiminnan Ruskeasuon kilpatallilla yrittäjänä. Jo juniorina meriitteihin kuului Suomenmestaruus - esteillä! Ensimmäinen oma hevonen Kasper oli tehnyt uraa kenttähevosena Ruotsissa kun se ostettiin ja kaikki lajit olivat sille tuttuja.
* Maria sai pitää "välivuoden" Saksassa (Lena Lembke-Nissenin luona aluksi) koulun päätyttyä, mutta tämä välivuosi kesti kolme vuotta...
*Hän  satsasi alussa enemmän kouluratsastukseen koska hänen valmentajansa Saksassa oli sitä mieltä ettei hänestä tulisi kunnon esteratsastajaa koska "estesilmää ei ollut". Ruotsiin paluun ja  oman tallin perustamisen jälkeen kuitenkin vielä veri veti maailmalle ja liki kolme vuotta kului Paul Weierin opeissa Sveitsissä.

*muutamia vinkkejä daameilta:

- ole aina avoin kaikelle ja uusille mahdollisuuksille!
-säilytä uteliaisuutesi!
-älä koskaan toru oppilasta kisoissa- se vie itseluottamuksen!
-jos oppilas ei heti opi, kokeile toista menetelmää!
-opi ajattelemaan laajalti; eri näkökulmista!

          Maria Gretzerilla on säilynyt muistona hänen ensimmäinen ratsastuskypärä,
 jonka äitinsä osti siinä toivossa että harrastus loppuisi...





*opi eri lajeilta äläkä erikoistu liian varhain- Kyran mielestä hyvällä hyppäämisellä on selvä yhteys hyvään kouluratsastukseen.Niin totta!
* joskus ongelmia yritetään ratkaista liikaa ja liian rajoitetusti - avarakatseisuus ja ympärille katsominen sekä muualta oppia ottaminen ratkaisee usein monta ongelmaa nipussa!
*Hevosen on oltava rento&irtonainen (=relaxed) Siitä kaikki alkaa; yhteistyöstä!





Sitten sunnuntaisiin valmennukseen liittyviin ajatuksiin- oikeat toimittajat ovat päässeet valokuvaamaan ja tehneet hienot artikkelit niin hevosista, teemoista kuin Kyran opeistakin joten tyydyn tähän taas itsekkäästi merkitsemään vain ja ainoastaan omat huomioni; apuna koko tämä käsittämätön pino huonolla käsialalla tehtyjä merkintöjä - ne mitkä liittyvät seminaariin, siirtyvät vielä tuonnemaksi! Laitan kuvamateriaalia viime kesän Falsterbon kisoista jossa Kyra couchasi Patrik Kitteliä - joka tietenkin ylivoimaisesti voitti GP Specialin . Tämä siitä huolimatta, että hän alkuverrytteli kovin hitaassa tempossa "kaula rullalla" johon ei saanut Kyralta kommentteja (kuvassa Kyran ilme!) mutta sitten kun tapahtui niin tapahtui.
Ja tapahtui Ypäjälläkin vaikka oli pelkkä demo kyseessä.
Tässä ensin niitä Kittel-kuvia- kommentit löytyvät blogistani heinäkuulta 2016.







Ypäjällä Kyran silmin:
__________________

*Uuden tuttavuuden kanssa - muista olla hiljaa, KATSO
* Älä tuputa heti kaikkia oppejasi; odota!
*tekemällä väärin oppii
* Fillisin ohjasote varsin käyttökelpoinen (-Nyt myhäilen; minulla on hänen koko kirja joka alkaa lauseella "En ole kovin tarkka minkalaista hevosta koulutan, mutta mieluiten käsittelen 158cm kokoisia täysverisiä oreja" )
*laukanvaihdoista oli puhetta ja ohjeita- valmistelut tässä A ja O. Estepuolen ihmiset saamme vähän kehuja - ne vaihdot tehdään sen kummemmin mukisematta koska niitä tarvitaan radalla HETI. Koulupuolella kovasti siirretään ja siirretään mutta on tyhmälle hevoselle vaikea oppia vaihtamaan kun ensin on hinkattu vastalaukkaa täydellisyyteen asti ja ehkä rankaistukin vaihdoista,
*Kuuma hevonen tarvitsee enemmän kontaktia pohkeella
*uusi vertaus on reisien ja ylipäänsä yläpohkeen ja istunnan muodoostama "vieteri" joka kiristyy ja löystyy hevosen ympärillä mutta hjoustaa koko ajan. (Tätä vertausta kuulin ohimennen käytettävän jo pari päivää myöhemmin eräässä valmennuksessa... ;) )
*valmentajalla/opettajalla oltava "työkalypakki" erilaisia tarpeita ja opetustilanteita /oppilaita / hevosia varten. Ruuveille ruuvimeisselit, vasaralle naulat jne - mikä toimii kenellekin!?
*Kaulahihna josta käsistään levoton ratsastaja pitää kiinni ohjien lisäksi autta vakiinnuttamaan ja rauhoittamaan ratsastajan käden ja estää liiallisen ohjista vetämisen.
*Kokoamisen ongelma ei ole suussa vaan takajaloissa
*Kaulan ylälinja myös tärkeä -väkisin "ryhtiin" vedetty hevonen jännittää leukaperänsä alakaulaan kiinni niin ettei sille jää tilaa sylkirauhasille. /vrt oikeassa peräänannossa muodostuva kolmio korvan ja leukaperien väliin)
*Usein liian takana oleva pohje on koottaessa pois reaktiopisteestä - tarkoitus on myös saada etupää nousemaan!
* Kun liikutaan pois mukavuusalueelta ja hevosen ahdistuu, se usein voi myös alkaa näkemään "mörköjä" paetaakseen vaikeaa tilannetta. Helpota siis harjoitusta hetkeksi ja vaadi kuuliaisuutta helpommissa tehtävissä.
*kommunikaatio puolipidättein hevoseen on ylläpidettävä KOKO AJAN.
*Laukassa varottava oman istunnan keinumasta edestakaisin siinä uskossa että käytetään istunta-apuja- tehokkaampaa on käyttää alapohjetta ja reiden takaosaa eteenpäinvievinä keinoina.
*Hevosen on pyrittävä eteen-alas jotta rentoutuu . Tätähän kysytään myös joissakin ouluohjelmissa...



* Erilaisia raippoja käytetään eri hevosille ja eritarkoituksiin; tätäkin demonstroitiin.  - käyttö pohkeen taakse kun selvennetään pohkeen tarkoitusta, reiteen/takajalkaan kun halutaan sinne nopeutta, selkään koskettamalla saadaan takaosa  laskeutumaan ja töihin.
*herkälle hevoselle kova, joustamaton raippa jolla useimmiten kosketus riittää, laiskemmalle puupäälle sitten se joustavampi keppi. (Raipalla ei todellakaan lätkitä ja hosuta, kyseessä on siis merkinantoväline)

/////Apuva nyt löytyi vielä -muiden lisäksi -yksi paperi Kyra-muistiinpanoja  /////


* virheiden korjauksessa muista: vain yksi asia kerrallaan!
*tunne on tärkeä  ja siitä pitää yrittää saada kiinni. Myös huonot fiilikset osattava erotella.
*jalustimet on opastettava sovittamaan turvallisesti (välillä näkee uskomattomia akrobatiaesityksiä aiheesta!)
*Hevosen on reagoitava pohkeenpuristukseen!
* Ellei, älä purista kovempaa, vaan uusi apu ja täsmennä tarvittaessa raipalla.( vertauksena nuori, joka ei halua äidin lukuisista pyynnöistä ja marinasta huolimatta siivota huonettaan, mutta ryhtyy pian toimiin kun äiti kerran karjaisee...-aiheutti hilpeyttä yli 700-päisessä yleisössä.)
*Jonkin aiemman valmennuksen yhteydessä jo aikoja sitten olen kuullut miten hyödylisiä siirtymiset askellajista toiseen ovat. Jatkakaamme siis niitäkin harjoituksia!
*pehmeä käsi on se, jossa ranne ei jännity vaan jousttaa, ja voima löytyy tarvttaessa kyynärpäästä -edellyttäen että kulmaukset hevosen suuhun asti ovat kunnossa!
*Onko satula oikein topattu ja istuuko se keskellä selkää? vaikuttaa myös ratsastajan istuntaan...
*Painonsijoittamisen kanssa voi harjoitella katsetta ulospäin käännettävästä suunnasta jolloin paino on helpompi tuntea keskellä satulassa.
*kun käännytään muistettava että"älä käännä kaulaa käännä koko etupää"
*paluu perusasioiden äärelle välillä aiheellista - pysähdykset, käännös kulmassa vasta luvalla.
*ratsastajan tehtävänä ei ole kantaa hevosen päätä kuin se olisi viidentenä jalkana ; oikean energian löytäminen ja säilyttäminen tärkeää jota puolipidätteet kontrolloivat - hevonen on voitava pysäyttää koska tahansa.


Paremmiksi  ratsastajiksi, paremmiksi hevosihmisiksi, paremmiksi ihmisiksi.....AINA OPPII UUTTA kun vaan on avoin ja vastaanottavainen!
Ja vielä Kyran sanoin: USKALLA KOKEILLA!

"Opettajallakin on opettaja" - Kyran nuoruudesta  Jepa Idman Ypäjällä- still going strong!!


Kunhan taas ehdin ja saan selvää omista muistiinpanoistani, kerron kaksipäiväisen seminaarin antia - oli lähes samaa luokkaa kiinnostavuudeltaan kuin Global dressage forum - suomalaisin voimin, vahvistettuna saksalaisella Markus Scharmannin ideoinnilla ja suunnittelulla.
Ja aivan upea kuvasaalis tuli työmestaruuksista- ihanaa että vanhaa perinnettä elvytetään! Taidanpaa kaivaa lapsuudesta mv-kuvia Kemiöstä kun vilperiläistä VIpi-tammaaajettiin työhevoskantakirjaan!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti