sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

George Morris- "terävä kieli ja rankat tunnit " by Carley Sparks March 2017


"Päivän ongelma, etenkin USA:ssa on se että nuoret ratsastajat ovat hyviä kilpailijoita, mutta eivät enää mitään hevosmiehiä ja alan ammattilaisia! "



Haastattelun pohjalta Floridassa maaliskuussa tehty juttu jonka tässä mieluusti käännän, koska mielipiteet ja ajatukset ovat NIIN osuvia! Itse olen Morrisin kursseja valmentajan ominaisuudessa seurannut alusta asti eli siis 90-luvulta, ja myös itse ratsastajana. Alkuvuosina tungos kursseille oli valtava maajoukkueratsastajiamme myöten ja lehterit täynnä kuunteluoppilaita, mutta kymmenen viimeistä vuotta oli hiljaisempaa - Morrisin suorasukainen retoriikka ja valtavaa keskittymistä vaatineet harjoitukset ovat vähentäneet tulijamäärää - isolla rahalla kun pitäisi saada päähän paijausta ja pelkkiä kehuja eikä niitä realistisia tilannekatsauksia mitä Morris tarjoaa.
Juttelin hänen kanssaa lyhyesti Falsterbossa viime kesänä, ja kyllä, "he is still going strong " eläen yhä Coca- colalla ja hevosista nauttien ja olisi vielä valmis pyydettäessä tulemaan Suomeen..Omaelämänkerrallinen kirja oli myös opettavaista , hauskaa ja paikoin hieman yllättävääkin luettavaa - suosittelen, ellet pelkää kirjan paksuutta- teksti on helppolukuista.
Tässä haastattelu vapaasti suomennettuna ja lyhennettynä:

SP:"Olet sanonut että: rakastat hevosia, mut et ihmisiä niin paljon; mikä siis on sinut vienyt opettajan ja valmentajan tehtäviin?
GM: -Olin lapsena hyvinkin ujo ja hakeuduin hevosten pariin eräänlaisena pakotienä, Sain myös hyvän opettajan Gordon Wrightin, joka myös antoi älyllisesti  hyödyllisen kuvan ratsastuksesta mikä sopi minulle joka ei ole mikään luonnonlahjakkuus vaan olen saanut tehdä töitä urani eteen. Hän myös auttoi minua etenemään ammattilaisurallani joka ei ollut USA;ssa mikään erityisen tavoittelemisen arvoinen tapa työnteolle.  Tämän perustan näet myös tänään, etenkin Euroopasssa- ratsastajat myyvät paljon hevosia ammatikseen ja valmentavat.
SP: Kun sanoit noin, kuulostaa siltä että opettaminen on sinulle välttämätöntä, mutta se taitaa myös olla eräänlainen intohimo?
GM: Ratsastamisen lisäksi kyllä; toinen intohimoni.Koska tunnen että saan ratsastajista parempia. Ja tottakai, koska minulle on aina opetettu, ettei opettajan tehtävä saa rajoittua parempaan ratsastukseen, vaan se käsittää koko ihmisen muokkaamisen paremmaksi! Asia, joka usein unohdetaan tänä päivänä.

SP: Puhutaanpa uudesta ratsastajasukupolvesta
GM: Nykyajan nuoret (huom USA) ovat erittäin hyviä kilparatsastajia, mutta heiltä pitkälti puuttuu horsemansship. Ne nuoret, jotka ovat kasvaneet ja työskennelleet hevosten kanssa ovat oppimisessa aina etulyöntiasemassa!
SP: Siis nykyajan nuoret haluavat vain kilpailla eivätkä ole kiinnostuneet hevosmiestaidoista. Onko tämä opettamiseen liittyvä aihe?
GM; En sano että se olisi opettajien vika- jokaisessa ikäpolvessa on ollut samantapainen ongelma, mutta tänä päivänä hevosmiestaitoisia on yhä vähemmän. Silloin kun kilpailu on todella kovaa ja olosuhteet myös mättävät, on etulyöntiasema niillä ratsastajilla, joilla taustassaan jo on olemassa ongelmanratkaisutaito ja valtava psyyke. Ei ole yhtään ainuatta ratsastajaa maailmanhuipulla jonka taustalla ei olisi ollut vastoinkäymisiä ja paljon työtä!
SP: Onko opittava epäonnistumaan  jotta tullaan tarpeeksi kovaksi?
GM: Kyllä. Ja sitä tässä nykyisessä  kulttuurissa ei hyväksytä.
Opettajan ominaisuudessa, sinä asetat ongelman.- on se sitten nopeasti tehtävä käännös, ravieste, lisäaskel okserille- mitä tahansa mikä on oppilaan mukavuusalueen ulkopuolella. Näin he kasvavat. On tehtävä asioita oman mukavuusalueen ulkopuolella harjoituksissa!
Joskus myös on rikottava ne munat jotta saadaan se omeletti!
Tämä oman itsensä ylittäminen ja vastoinkäymisten hyväksyminen ja sen jälkeen onnistumisesta saatava kokemus- se puuttuu nuoriltamme tänä päivänä. Kaikkialla, ei pelkästään USAssa.
SP: Seuraavaksi onki aasinsilta tapaasi antaa palautetta ja kritisoida
GM Tämä on se kovuutta kasvattava osuus. Kyllä, olen ehdoton hevosiin liittyvissä tilanteissa. Kuri ja järjestys. En todellakaan tiedosta miten asiat sanon, sanat vain tulevat, tunteiden mukana. Huono ratsastus ja huono hevosmiestaito ärsyttävät minua. Minun pitäisi ottaa oppitunteja kiukun hallinnassa, mutta se lie jo myöhäistä kohdallani...
SP Sinulla on maineesi jonka mukaan elää...
GM  He pitävät siiä
SP Mikä on ohjeesi nuorille uraa tekeville ratsastajille!
GM: Tehkää jotain erilaista, jotain muuta hevosten kanssa! Jääkää tallille, tee tallihommia, mene mukaan eläinlääkärille, ota nuori hevonen työn alle, käy koulutunneilla- mieti ja tutustu muihin lajeihin myös! Hanki itsellesi mahdollisimman paljon erilaista hevoskokemusta!



 -Falsterbossa ja sittemmin Rion olympialaisissa Morris coutsasi brasseja- tällä kertaa kokematon joukkue putosi toisella kierroksella sijalle 13, varsin hyvä alun jälkeen.

-Alakuva kesältä 2013 ennen uran katkaissutta omaa  onnettomuutta jossa lensin päälleni, olin ½ tuntia tajuttomana ja tuloksena kaksi aivoverenvuotoa ja vuoden mittainen lääkärinseuranta mm tasapaino-ongelmien takia. Keväinen Morriksen kurssi oli uumoillut hyvää ja alkukesästä oli jo mukavasti sijoituttu. Nyt DIMMY jatkaa kenttäkilpailijana jo toista vuotta juniori Leena Hautamäen kanssa ja ovat tätä kirjoittaessa Saksassa valmennettavana!



Tamma sen verran vino nuorena, että hakeutui aina oikealle, etenkin väsyessään. Tämä oli osasyyna putoamiseeni Laaksolla 3.8.2013.(Videokin löytyy youtubesta- oli hyvä katsoa kun en mitän siitä muista)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti