lauantai 28. toukokuuta 2016

HEUREKA ! Uuden OPSin mukaan: Opettaja = valmentaja. Minäkin yli 30vuotta... Nytkö mä sen vasta tajusin...Vuosi tässä on kuunneltu ja väännelty ja suunniteltu - nyt on sitten sulattamisen ja oppimisen aika!
Muutama aiemmin opittu asia on vasta "avautunut" minulle tämä matkan aikana; kuten tämä yksilöllinen oppiminen - tuttu juttu -kaikkina aikoina pienillä ala-asteilla toteutettu kun opettajan pakko opettaa niille pienille ykkösluokkalaisille ensin lukutaito, että sitten osaavat lukea sitä samaa ympäristöoppia tai historiaa mitä kuudesluokkalaiset jo nyt tankkaavat...Ja itse tietyissä aineissa aina pakko liikkua ympäri luokkaa ja auttaa oppilaita henkilökohtaisesti kuka milloinkin työssään missäkin vaiheessa. En ymmärtänyt että tästä nyt piti tulla jokin uusi, nimetty opetusmetodi!?? Huvittavaa!!
Sama asia pätee vielä enemmän ratsastuksessa- jo hevosvalinnassa on huomiotava ratsastajan ja hevosen yhteensopivuus -aralle ratsastajalle se rautahermoisin tallin vanhus, pelottomalle rämäpäälle ehkä nuori kuumakalle, tomeralle tekijälle porukan laiskin köntystelijä- näitä "yhteensopivuustoteutuksia" on jokainen ratsastustunti täynnä! Eikä todellakaan puhuta mistään erityisoppilaista- KAIKKIHAN ovat sitä omalla tavallaan!
Ja nyt uusinta uutta: OPS in mukaan opettaja muuttuu VALMENTAJAKSI - jee, sitähän minä olen ollut jo montakymmentä vuotta, SVUL:n B-valmentajatutkinnon 1983 suorittaneena ja vuosikausia ratsukoita valmentaneena. Erinäisiä ratsastukseen liittyviä valmennuskursseja takanapäin, sekä omaan että oppilaiden ratsastustaitoon liittyen- eniten saanut kyllä irti Georg Morrsisin menetelmästä - on oltava SYSTEEMI  ja sen mukaan mennään!  Onhan se hyvä, että nyt osaan sitten ilmeisesti valmentaa opiskelijoitakin??!!Johdonmukaisuus, punainen lanka, metodi....Selkeä systeemi, johon oppilaat voivat luottaa ja tavoitteet selvillä - niin helppoa se loppujen lopuksi on! Ja TAVOITTEET - jokaiselle tehdään tietenkin se oma henkilökohtainen tavoite - oli kyse sitten kisaaminen tai edistyminen yleensä. Toki eri kursseilla on olemassa - lähinnä kurssia myytäessä kohderyhmän tavoittamisen vuoksi - tavoitteet ja päämäärä, mutta jokainen oppilas edistyy yksilöllisesti. Itsestäänselviä asioita!
Myös arvostelusta on paljon puhuttu - nythän siinäkin voidaan numeroarvostelu verrata täysin kouluratsastusarvosteluun, missä mitataan ratsukon senhetkinen tilanne. Koulukisoissa emme tideä mitä treeniä on alla, tulos on tuomarilla nähtävillä ja arvosteltavissa, koulussa voidaan verrata kurssin aikana opittuun - OPsiin nojaten -mutta kokeissa ja todistuksessa mitataan MISSÄ ajassa ja missä kehyksissä asiat on opittu- en näe tässä mitään väärää. Pikemminkin kyse on siitä, miten niitä numeroita luetaan - mikään lopullinen faktahan mikään todistus ei koskaan ole ihmisen tiedoista tai taidoista- ainoastaan kartoitus senhetkisestä tilanteesta!


Viimeinen tapaaminen Hämeenlinnassa viikko sitten - sen jälkeen korjailin muutamia tekstejä, ja olen vaan "olla-möllöttänyt" , Jokainen esitteli omalla tavallaan  yhteenvedon  oppimastaan vuoden aikana.Muiden piti sitten kommentoida esittelijän tekemisiä muutamin sanoin.  Laitan muutaman kuva - ihanan moninaisia esityksiä oli tarjolla! Itse olin  tehnyt koosteen Power-pointille näistä blogisivuistani joita kommentoin. Muut opiskelijät lähinnä ihmettelivat energiaani ja joku kysyi ehdinkö lainkaan nukkua. Hyvä kysymys, mutta, toki, ehdin. Nukkuminen on tärkeätä, ja se ei stressin alaisena aina onnistu. saatan välillä kysyä oppilailtakin miten ovat nukkuneet - vaikuttaahan se työtehoon ja jaksamiseen onko takana kahdeksan vai kahden tunnin yöunet!!??

Tässä Tuijan ihanan erikoinen työ, hän on kulttuuri- ja taidealalta Stadin amiksessa, ja löytänyt työkaluja tekemiseen...
Oma ohjaajani Rentolan Liisa tarkastelee Tuijan tekeleitä seuraavassa kuvassa.

-Muita kuvia satunnaisessa järestyksessä nimettöminä- enhän minä kaikkien nimiä edes muista- ja integreettisuojankin takia hyvä näin...Mutta kuhinaa oli pitkin päivää ja ideoita jaettiin, jonkinlainen verkostokin on syntynyt! Torstai-iltana kävimme vielä yhdessä syömässä "kaupungilla" niistä kuvista tunnistan toki itseni ohjaajamme Päivi Pynnösen vierestä!


 -Tässä pitäsisi nyt olla kaikki ne kuvat päivällisiltä ja kehityshanke-esittelystä, jotka tietokone ilmeisesti ladattuaan piilotti tai poisti - ohjelma kysyi minulta, poistetaanko kamerasta latauksen jälkeen - vastasin "yes" ja nyt ei löydy mistään,,,LÖYTYI NE KUVAT ...jostain. Windows 10  on nyt pakko opetella....
SIIS tietotekniikasta vielä minulla on PALJON opittavaa! Alkaen tästä hiljattain väkisinasennetusta Windows 10.....
Todistustenjakojuhla 10.6. Hämeenlinnassa, sitten lie blogini tullut päätökseen, ellette Te, hyvät lukijat, halua kuulla jatkossakin oppimiseen liittyviä ajatuksia? Paraimmillaan jollain päivityksellä ollut liki sata lukijaa, ja nyt on jo kaikkiaan n 3400kertaa sivuilla käyty vuoden aikana.
Saa laittaa kommentteja tänne tai yksityisesti - kiitos kaikille jotka ovat reissussa mukana olleet!


JA MUISTA TÄMÄ, KERRO MYÖS OPPILAILLE:
               

Kesä mennee hevosten, kärpästen ja paarmojen joukossa- mutta opettaminen on NIIN ihanaa- kaikille! Ja jos jollakulla ratsastuksen valmennuksen/perusopetuksen tarvetta- kysellä saa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti