perjantai 18. maaliskuuta 2016

Kehittämistyön hurmoksessa - kuten kaikki muutkin. muu sekavaa.Porvoo, Edupoli ja aikuiskoulutusta- Eeva-Kaisa Pakkala esitteli oppimisvalmentajan ja opon roolit  ja itse koulutustarjonnasta ja talon tavoista kertoi Minna Perokorpi-Sulin.
Loput kaksipäiväisestä kokoontumisestamme olikin sitten kehitystöiden esittelyä - kukin siinä vaiheessa missä työt ovat.
Tässä suhteessa olen onneksi saanut yhdistettyä asioita ja opintoja ja esittelyssäni kerroin ruotsinopetuksen kurssisuunnitelmasta ammattiopinnoissa, erityisoppilaat huomioiden. Faktaahan on se, että kun on ruotsinopinnoista puhe, ovat lähes kaikki joko erityisoppilaita tai/ja pakkoruotsista valittajia...
Hyvinkin käyntännönläheisesti olin päässyt Validiassa kokemaan mitä on tekniikka ja sen väärinkäyttö- muistitikkuni, jossa koko materiaali oli tallennettuna (yli 40 diaa...) oli rikkoontunut käytössäni ja koko kehityssuunnitelma piti koostaa sieltä-täältä -paloista joita onneksi osittain löytyi one- drivesta. Sitä en tiedä miksi ja miten niitä juttuja sinnekin olin tallentanutAikaa oli jokaiselle varattu 20min, ja luulisin sen verran puhuneenikin, kysymyksiä ei tullut, mutta muutama aktiivinen vastaili kun kyselin "vem har en hund" ja "vem har en katt"-juttuja ihan mallin vuoksi. ja hauskaa oli se, (maailma on pieni!) että Validiassa juuri tutustumassa ollut keudalainen kurssikaverini, Pekka Halosesta tullut Elina sattui jo siellä kuulemaan esitykseni ja antoi tässä kovasti postitiivista palautetta - se lämmitti! Muut eivät kyselleet eivätkä kommentoineet - kai se on  pakkoruotsia heillekin...Koko diasarjaa tuskin tarvitsee lähetellä minnekään - alkuperäinen koko jo meinasi tukkia Treen YO:n moodlen ja jätin sen sieltä pois- mutta jonkinlainen kooste työstäni ja suunnitelista lie tarpeen Liisalle lähettää- nyt vasta elvisi että näitä töitä pitäisi vielä uudestaan toukokuussa esitellä. Sangen sekavaa - tästä Simolle mainitsinkin.


-Kuvassa EevaKaisa Pakkala esittelee Edupolin opintotukisysteemiä.

Muistin virkistämiseksi tähän pakko listata muiden kurssilaisten aiheet- mulla lähimuisti yhä pätkii ihan hirveästi ja käsialaani en voi luottaa- tämänpäiväisistä muistiinpanoista tuskin saan enää ensi viikolla selvää!

Jaana  -kehittänyt NLP-menetelmää käytännössä hyvin tuloksi.
Elina- pajatoiminnan käynnistäminen heti opintojen alkaessa ja opiskelijat mukaan tilasuunntteluun!   Ulla Keskuspuistosta vaalii lähihoitajien joustavaa opiskelumallia ja yksilöllistä opintopolkua. Sari Salpauksesta havitteli luki- ym apuvälineistöä lähihoitajien opintoihin ja Raija Omniasta tutkii tarvetta liikealan sanaston yhtenäistämistä ja selkokielisttämistä, kun taas Niina saman firman Leppävaarasta on paneutunut nostamaan koulutuksen läpäisyprosenttia alhaisesta 60% ylös! Mirja tutkii miten parhaiten luoda netissä eräänlaista non-stop paketin sisältöä HORaCa-alan opiskelijoille joilla joustava startti opintoihin.Sähköpuolen Raimo taas oli Moodleen keräämässä aineistoa mahdolliseen itseopiskeluun tai kotitehtäviä varten. Eilisen viimeinen esitys oli Päivin selvitys miten tkea ja olla yhteydessä erkkaoppilaisiin työssäoppimisjaksoilla niin että siitä olisi mahdollisimman paljon hyötyä.

Riitta Salpauksesta (kuva) puhui tänään PULSSIN toimnnasta ja siitä, miten tärkeää on saada oppilaan luottamus opettajaan tai aikuisiin yleensä. äikkä-Elinan  aiheena ollut miten saadaan VALMA-opiskelijasta kasvatettua liiketalouden tuntija ja Pirkko puhui niistä vaikeuksista mitä kohdataan esim pakolaisten oppimisvaikeuksia kartoitettaessa. Minna puhui yrittäjyyskasvatuksesta ja sen väärinymmärtämisestä ja vihjasi sähköisesta työnhakupelistä, johon jätti meille salasanankin. Anne kertoi lääkealan matematiikanongelmista ja antoi hyviä taulukoita käytettäväksi mittamuunnoksiin. Ala, jonka opiskelijat mieluusti jatkokouluttautuvat farmaseuteiksi eteenpäin - matikan oltava hallinnassa! Arja Lahden diakonissalaitokselta oli koonnut avustajineen lyhytfilmejä lähihoitajien kolmannen vuoden osaamisalavalinnoista ja Katja oli tutkinut osallituvan oppimisen mahdollisuuksista ryhmätöiden osalta, konstruktivismiin pohjautuvan yhteistoiminnallisen oppimisen avulla.Ihan tuntui tutulta hänen kertoessaan kaikkien hienojen suunnitelmien ryhmätöistä ym valuvan hukkaan - poissaolojen takia. Niin tuttua! . Marjut toi terveiset liiketaloudesta ja yrittäjäkasvatukssta- hienoa prizzi-esitystä haittasi sen alullepanon vaikeus kun tarvittiin vallan it-alan gurua neuvomaan. Se tekniikasta. Johanna Hyriasta on paneutunut teemaan Greencare ja niihin eri osa-alueisiin joista voidaan eläin-maatalous-luonto-aiheista kerätä kasaan osaamispisteitä valinnaisilla jotka soveltuvat myös erkkaopiskelijoille. Juho , entinen keudalainen Kirkkotieltä, on Lappiin muutettuaan aivan uusien haasteiden edessä ja koulujen sekä nuorisotyön yhteistooiminta on inarissa vasta aloituskuopissaan. Tanja aikuispuolelta oli tekemässä laajempaa nettimateriaalia hierojakouluksen opintojen tueksi.
Aikamoisia opintopläjäyksiä ja ideoita,  ihan hyvä vaihtaa ajatuksia ja ehkä pystyä kavereita hieman neuvomaankin. MUTTA: taas tuntui siltä että kaikki opinnot ovat yhä hajallaan enkä saa niistä oikein kiinni- sanoin tästä Simollekin- samaa palautetta antoi KEUDAsta Minna joka viime vuonna opiskeli tätä erityispedaa. Minulle tietty tällä kertaa se "titteli" on tärkeä tulevaa työnhakua ajatellen, mutta mieluusti jotain jättäisi aivokoppaankin käyttövaraksi! ("vanha" laaja-alainen erkkaopeystäväni Ulla , joka oli minun  aiempi tutor auskultoidessani 2003, on ollut lähes kauhuissaan opintojeni hajallisuudesta)
Tuulan kanssa keskusteltiin työharjoittelustani josta olen ollut puuttuvien tuntien osalta niin huolissani, mutta koska hän oli hieman tutustunut jo edeltäkäsin pariviikkoiseen VALIDIA- sijaistukseeni, ajattelimme että se vierailu kattaisi ne puuttuvat 13 tuntia mitä en saanut Nurmijärven KEUDAlla kasaan. Ihan kivat kaksi viikkoa siellä meni, mukavaimoppilaita ja AIKAA heille aivan eri tavalla kun luokassa korkeintaa kymmenen oppilasta ja avustajat lisäksi. Ihana kokemus!

Loppuun on vielä pakko mainita SYY miksi tänään aamulla myöhästyin kymmenisen minuuttia Porvoon aloitu ksesta - no, kuvat kertokoot! Omakuva olisi ollut syytä olla mukana - autot kieltämättä hiljensivät ohiajaessaan kun meikäläinen punaisissa sukkahousuissa, lyhyessä hameessa ja toppatakissa kameran kanssa pöllähteli pitkin maantietä kallioleikkausten välissä....Olen yhä sitä mieltä että HULLU SAA OLLA KUNHAN EI OLE TYHMÄ!
SUOMI-FINLAND 18.3.2016

tie no höh- Hyvinkää-hanko tie siis Porvooseen päin. Saksalan kylästä seuraava.