sunnuntai 10. tammikuuta 2016

LUX 2016 ja ajatuksia mielen hyvinvoinnista



Porthanian edessä oleva "valotaulu" näytti ensin jouluvalolta, kunnes silmä havahtui narullahyppelijään...
Suurkirkko hieman erilaisessa valaistuksessa - eläköön taiteilijanvapaus!

6-10.1.2016 Helsingin keskustan täyttää ainutlaatuinen valoshow kun LUX-tapahtuma on käynnissä!

Ainoa hieman tunnelmaa latistava tekijä on ollut koko Suomea kangistanut pakkanen, mutta lauantaina kun mittari kohosi liki -10oC (-25oC tilalle), oli pakko käydä katsastamassa näyttely - enkä kadu!
Vielä parempi kuin vuosi sitten, ja ihailen taiteilijoiden mielikuvitusta kun olivat osaneet hyödyntää sijainnin ja ulkoiset olosuhteet täysin! Lapsiperheitä oli lauantai-iltana liikkeellä runsain joukoin ja hyväntuulisuus oli lähes käsin kosketeltavssa! Mietin jo viime vuonna, miten vastaavasta valonäyttelystä voisi olla hyötyä kouluissa- tapahtumahan on pakko olla illalla (klo 17-22) ja koska ei mitään sisäänpääsymaksua missään peritty, niin "todisteena" käynnistä onkin sitten vain valokuvat ja/tai raportti . Aihe, minkä voisi integroida niin äidinkieleen (=raportointi, pohdinta) kuin liikuntaan (=kävelyä pari-kolme kilometriä) taiteeseen ja kulttuuriin (=mikä sen kätevämpää- valokuvia vaikka kännykällä!) ja alasta riippuen vaikka mitä - mediopiskelijathan saisivat tästä irti ideoita vaikka muille jakaa! PLUS se henkinen pääoma mikä karttuu, uteliaisuus, ennakkoluulojen poistaminen, rohkeus liikkumiseen (_eksymisenpelko?) kartanlukutaide, ajauksia herättävää taidetta ja tänä vuonna siis myös pakkasensietokyvyn testaus - osaako pukeutua vai ei????


Tuomiokirkon tapulin seinään oli heijastettu  useita minuutteja kestänyt videoshow - upeita otoksia ja tarkka ajoitus. Yliopistonkatu, liikenteeltä suljettu, oli katsojia täynnä!




Tuulahdus menneiltä vuosisadoilta tässä Senaatintorin sivukadulla, ihmisjoukossa "asteli" myös valonhohteisia pariskuntia 1700-1800-luvuilta! Upeaa!


Esplanadin puistossa, Paviljongin suojissa, erikoinen ja viehättävä teos "Medicine City" jossa taiteilijat Pussinen& Virta käyttäneet lääkepakkauksia kaupungin rakentamiseen!
Viime vuonna muistain kansallismuseon takapihalta teoksia joissa käytetty insuliiniruiskuja.
Sitä roskan määrää, sitä lääkkeen voimaa!















Vanhan kirkon puisto - nk Ruttopuisto -täynnä valoa- ja ihmisiä!



"Cloud" (Brown & Garret) mieletöntä mielikuvitusta!

Lamppuja pilvessä pääsi sytyttelemään ja sammuttamaan!
Olen jo aiemmin pohtinut, miksi kaikki mikä liittyy ammattiopintoihin, pitää liittyä TYÖHÖN - kuten jos /kun äikässä luetutetaan kirjaa/novellia, senkin pitäisi olla alakohtaista?! Tai autopuolen oppilaat vierailevat pelkästään  automuseossa taide&kulttuuri opintojen yhteydessä? Eikö sitä lasketa itsensä kehittämiseksi ja hyvinvoinnista huolehtimiseksi ettävoidaan täysillä vapaa-aikana irtaantua työasioista, on se sitten musiikin, taiteen, urheilun tai vaikka kädentaitojen kautta! Tällainen "vain-työhön-liittyvää"-asenne on minusta hieman vaarallinen ja yhteiskuntaeroja aiheuttava ajattelutapa! Etenkin kun aikanaan ammattikoulut muutettiin kolmivuotisiksi osittain juuri sen takia että yleissivistäviä aineita saataisiin enemmän mukaan tarjontaan, ja ammattikorkeakoulut lisäsivät tarjontaansa.
Mitä laajemmalta alalta saamme tietoa ja kokemuksia sen enemmän suvaitsevaisuus kasvaa - ja sitä jos mitä, tänä päivänä tarvitaan!
Saa kommentoida!
Mitä auemmin olen tätä blogia tehnyt, sitä enemmän alan olla sitä mieltä, että kaikki oppilaat ovat omalla tavallaan erityisoppilaita - vaikea minun on eritellä että "tämä pohdinta koskee nyt vain erityisoppilaita" . Jokainen ihminen on yksilö ja hänet sellaisena otettakoon! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti