sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Liikuntaa , taidetta&kulttuuria KAIKILLE ja keleistä huolimatta!



"Mamma & Tamma" oli pakko laittaa
ihan pakkaspäivän kunniaksi näkyville.






Luin eilen artikkelin Hesarista.
Käypä hoito- suositus on erikoislääkäriyhdistysten ja Duodecimin yhteistyössä laatima ja sen valtionapua on leikattu reilusti.
Tämänhetkisten tutkimustulosten perusteella aikuisten tulisi liikkua vähintään 150minuuttia eli 2 ½ tuntia viikossa, mutta jos liikunta on "raskasta" kuten juoksu, riittää tunti ja 15 minuuttia viikottain.
Tämän lisäksi tarvitaan toki tasapainoa, lihaksistoa ja nivelten liikkuvuutta ylläpitävää liikuntaa, tätä vähintään kaksi kertaa viikossa.
Liikunta myös ehkäisee, hoitaa ja kuntouttaa pitkäaikaisia sairauksia sekä uusimman tiedon mukaan yös masennusta . Tutkimuksen mukaan liikunta tehoaa masennukseen yhtä hyvin kuin masennuslääkkeet tai terapia!!!! Nyt en voi olla viittaamatta Aku Kopakkalan kirjaan "Masennus- suuri serotoniinihuijaus"(Basam books 2015) sekä siihen tosiasiaan että esim. liikuntaa harrastavilla nuorilla harvemmin on masennusta. (Voittamiseen tähtäävillä rankoilla treeneillä ja huonolla psyykkisellä valmennuksella on sitten ihan eri lähtökohdat)
Myös oma jaksaminen - huom viiden lisäkilon myötä- tallitoiminnan lopettamisen jälkeen  on välillä ollut haasteellista, ja on ollut aivan eri asia miettiä miten ja koska liikkua kun se ei enää tule automaattisesti hyötyliikunnan myötä! Jos jotain tallinpitäjän arjesta kaipaan, niin sitä arkiliikuntaa! Ikinä ei tarvinnut kaloreita laskea tai miettiä juoksisiko vielä lenkin tai menisi salille!!! Ja univaikeuksia oli tosi harvoin - rättiväsyneenä pää paukahti iltasella tyynyyn!
Samaisessa Hesarin numerossa oli maininta Raija Kerättären tekemästä väitöskirjatutkimuksesta ( Oulun yo, tarkastetaan tammikuun lopulla- täytynee seurata!) liittyen pitkäaikaistyöttömien terveydentilaan.  Yllätyksenä tutkijalle tuli se suuri määrä diagnosoimattomia oppimishäiriöitä työttömien nuorten  joukossa. Suora lainaus:
"Joukossa oli paljon nuoria, joilla oli vaikeakin oppimisvaikeus, ADHD tai Aspergerin oireyhtymä. He ovat päässeet peruskoulusta läpi ilman, että heidän ongelmiinsa on havahduttu"
Tämä on niin totta ja karua tietoa- nyt vihdoin tutkittua!! Olen itse ollut mukana kevään viimeisissä opettajankokouksissa yläasteilla, jossa lähes "heitetään arpaa" kuka saa ehdot ja tarviiko ketään jättää luokalle. Niitä "häiriköitä" kun ei haluta katsella enää toista vuotta, ja koska rima on alhainen - 20% vaadituista kurssituloksista riittää hyväksymiseen- niin oppilaita päästetään koulusta pois oppivelvollisuuden suorittaneina mutta täysin osaamattomina ja tuuliajolla! Tilastoista vaan katsotaan miten kallista ja hankalaa on luokalle jättäminen! Jos he jollekin ammattikoulun linjalle ylipäänsä pääsevät, on sielläkin vastassa yto-aineita ja teorian omaksumista mikä ei todellakaan onnistu kun vaatimukset ovat 50% eikä 20% niin amiksessa kuin etenkin lukiossa. Keskeyttämisprosentit ovat korkeat, ja meillä on pian kokonaisiaikäluokkia "luusereita" jotka eivät kunnolla edes ole päässeet töihin!
Kymppiluokat, ammattistartit ja VALMA on mielestäni hyvä vastaus tähän, mutta vaikeuksia on näiden oppilaiden sitouttamisessa - jo alakoulusta asti ja yläkoulua myöten ei ole opetettu vastuunottamista : "jos ei jokin asia huvita, sitten ei huvita" . Työelämään siirtyminen onkin sitten todella rankka askel ja näillä taustoilla jopa epätodennäköinen.
Tanskan mallin "Drengeakademien" kiinnostaa minua yhä, ja ole ollut sinnepäin yhteydessä ja pyrin järjestämään tutustumisen ensi kesäksi!


Löytyi tämäkin eilisestä Hesarista ja ihan pakko oli laittaa....

Se, mikä minua taaseen mietitytti koskien taidetta & kulttuuria, oli eilen tutustumaani "Taiku"ohjelman sisältö ja lopputulema. Olin tallentanut viimekesäisen (22.7.15) ylen uutisoiman seminaarin puheenvuoroja, jossa arkkiatri Risto Pelkonen Jari Sinkkosen lisäksi kommentoivat lämpimästi taiteen ja ylipäänsä kulttuurin mielenterveydelle antamista hyvänolontunteista. Yritän tämänkin utun linkittää....
No, se mikä sitten minua ihmetytti oli kun pääsin tämän Taiku-tutkimuksen juurille jossa mainittiin työryhmän selvittäneen asioita 2010-14 välisenä aikana ja loppuraportti luovutettiin 16.5.2015 ministeriöön jossa myös toimenpide-ehdotuksia ja korkealentoisia suunnitelmia yhteistyöstä eri kulttuuritoimijoiden ja kuntien välillä. No, ehkäpä tämä Helsingin LUX-festivaali oli oiva osoitus siitä että JOKIN asia toimii ja etenee, mutta kun selasin raporttia eteenpäin ja mielenkiinnosta katselin ammattiopintoihin liittyvää kommenttia, oli tyrmistys suuri:
Siinä vaan todetaan (s. 41, §4.3), että uuden OPS:in tullessa voimaan syksyllä 2015, muuttuu taide- ja kulttuuriopinnot täysin valinnaisiksi entisen yhden (1) pakollisen opintoviikon sijaan! Siis asia hyväksytään sellaisenaan, mikä minua lähinä ihmetyttää kun on kyseessä aika ison osa suomalaisten nuorten ikäluokista! Käytännössä on siis viime syksystä lähtien ollut täysin koulujen vastuulla, tarjotaanko näitä opintoja lainkaan! (KEUDA ainakin Nurmijärvellä tarjoaa! ) Olen myös ihmetellyt miksi uudessakin OPSissa vaan nivelletään kaikki työhön liittyväksi - taisin tästä jo viime kirjoitusessani marista - kun nuoret tarvisivat jotain täysin ammatista irtaanuttavaa välillä- muutakinkuin se viikonloppujen juhliminen! Ja aineena, miten mukavaa myös erityisnuorelle aine, jossa oma kiinnostus ja innostus saattaa herätä ilman että mitään kirjallisia kokeita tai pänttäämistä tarvitaan! Itselläni on ollut näiden kurssien vetämisestä paljon hyviä kokeumuksia!
-Tässä kohtaa vielä viimeiseksi paluu urheiluun:

Kuvassa saa liikuntaa niin fasu-koira kun Grixie-tammakin ja itse nautin suomalaisesta luonnosta. Mutta koska oma ratsastus on muutakin kun hevosen selässä istumista, ei tästä vielä ollut minulle  liikunnaksi.Joten mars kuntosalille, myöhemmin illalla vielä nettikokous kieltenopetuksen tiimoilta! 







Vaikka tuleva kevät täynnä opintoja ja jotain edistystäkin on tapahtunut, on välillä kovin haikea olo oman elämänmuutoksen myötä Mutta täytynee vaan hyväksyä ajatus että"aikansa kutakin" ja kaikkea ei voi saada!On tämä päivittäisestä hevosenhoidosta irtipääseminen sentään ollut suuri helpotus minulle! Itse työtä vastaan minulla ei ole mitään - paskanlapioiminen on sitä parasta hyötyliikuntaa- mutta se ainainen vastuu ja "jumissa"oleminen eläinten takia - nyt riittää kissan ja koiran päivittäinen hoito!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti