sunnuntai 22. marraskuuta 2015

SRL:n urheilufoorumi ja inspiroiva Aki Riihilahti











Tässä henkilökohtaisten  valintojen tuloksia- vasemmanpuoleinen lie kaikille tuttu, mutta oikeanpuoleinen kaveri on Riihilahden lapsuudenaikaisia luokkatovereita, ja ihan luvalla vierekkäisessä kuvassa!


Helsingin Katajanokka , Marina Congress Center ja Suomen Ratsastajainliiton järjestämä vuotuinen urheilufoorumi vuorossa, taisipa omalta kohdaltani olla kolmatta kertaa.Ohjelmaa katsoessani olin eniten kiinnostunut entisen jalkapallotähden, HJK:n nykyisen toiminnanjohtajan AKI Riihilahden vetämästä aloitusosuudesta missä puitiin yhteisöllisyyttä, brändäämistä ja eteenpäinmenoa - tämä liikaa takapeiliin katsomatta!
Tässä kootusti muutamia Riihilahden heittämiä ajatuksia:
* On uskallettava irtaantua menneisyyden kahleista tulevaisuttaa suunniteltaessa
*Kun tehdään esim urheiluseuran STRATEGIAA sen on mahduttava yhdelle paperisivulle!
* Ei siis mitään pitkiä luetteloa, vaan ajatuksia joita voidaan pilkkoa ja analysoida ja selkeitä ohjeita TAVOITTEESTA ja siitä miten sinne päästään!
*VISIO JA MISSIO löydyttävä!
* Monet tekevät sitä, mitä on aina tehty, ja ihmettelevät kun tulokset huononevat -on uskallettava muuttua!
*MATKI muualta ja opi siitä! Lähes kaikki asiat on jo keksitty - osaatko etsiä ne käsiisi ja ehkä hyödyntää eri kulmasta?
* Mainostamisesta on keskusteltava -myös interaktiivisesta sellaisesta. Mitä saadaan aikaiseksi omien mediavälineiden kautta? SOME somettaa!!
* Sponsorit arvostavat yhteiskuntavastuuta - ei sitä, että heidän logoansa pelkästään lätkitään jonnekin näkyville.
*Esimerkkinä HJK:n satsaus lasten iltapäiväkerhoihin , joka myös työllistää oman seuran valmentajia.
*Ammattiosaajia omille aloilleen - esim tapahtumavastaaja
*Olosuhteet ja koulutus kuntoon
'Jonkun menestys ei ole keneltäkään pois!- Yhteistyötä myös muiden seurojen kanssa!


                                                                             

*Osaatko kuunnella?
*Anna palautetta
*Kaikki perustuu luottamukseen
*"asiakastyytyväisyys" ym tutkimukset antavat yleensä vain vastauksen niiltä 3% seuran jäsenistä jotka jo ovat aktiivisia "superkannattajia" -nyt olisi syytä myös selvittää millä keinoin näkymättömiltä harrastajilta saadaan sitä palautetta!
*yhteisöllisyys on menestymisen ehto
*Kukaan ei selviä yksin.
*ENERGIA tarttuu aina!
*Löydä vahvuutesi ja tuo ne esille!
Miten sitouttaa kun talkoo-aate ei enää innostuta? - Pitää saada jokainen tuntemaan itsensä tarpeelliseksi.
*Muuntautumiskyky - on TEHTÄVÄ päätöksiä, eikä vaan odottaa niiden tapahtuvan...
*"liian sisältä tullut" sokaistuu -ulkoa nähtynä perspektiivi kirkastuu



Akin piirtämällä janalla oikealle ylös sijoittui
+merkkisenä ne oikein tehdyt, hyvät asiat, vasemmalla ylhäältä löytyi väärin tehdyt, vaikka hyvät asiat, vasemmalta alhaalta ne huonota asiat ja vieläpä väärin tehtyinä, ja oikealla alhaalla ne oikeat asiat, kuitenkin väärin tehtyinä....







Mikä on siis LAADUN kriteeri ja kannaattaako siitä pitää kiinni? Ihmisen arvo punnitaan ensin arjessa, sitten urheilullinen arvo arjessa, ja lajin arvo arjessa tulee kuitenkin aina viimeisenä; tämäkin hyvä muistaa! MITÄ enemmän teet, sen paremmaksi tulet , kaikki mitä tehdään kasaantuu - sillä on merkitystä teetkö oikeita asioita hyvin vai et??!!
*Mitä pääset tekemään omalla vahvuusalueella - osaatko delegoida?
Akilla hauska esimerkki vielä  omalta peliajaltaan, kun nuori kaveri ekassa maaottelussaan lähinnä laiskotteli ja ottelussa vältti palloa ja antoi muiden tehdä työn ja juosta. Kunnes tuli se oikea tilanne juuri hänelle, jonka hän otti tyylikkäästi haltuunsa potkaisten pallon suvereenisti maaliin., ratkaisten pelin kotiin. Akin hieman käärmeissään tiedustellessa jälkikäteen moista käytöstä juoksuttaa vanhoja pelaajia, oli poika vastanut: "On niitä pianonkantajia ja sitten niitä pianonsoittajia erikseen..."
OMA TAHTOTILA on tärkeä!                        
*Uskalla myös päästää irti                                                              

 *Viestintä tärkeä osa menestystä- sponsoreille tulosraportti pikimmiten, ja keromuksella höystettynä-- tästä uudesta tavasta uutisoida ja tuoda asioita esille puhui myös olympiakomitean tiedottaja, viestintäpäällikkö Mika Noronen.*etsi ratkaisuja. älä tekosyitä!
*ota vastuuta - sitä ei voi ulkoistaa!
*oma halu on ratkaiseva! OMA TAHTOTILA                                              
*Arjen valinnat tehtyinä ETUKÄTEEN vaikuttavat menestykseen!
*USKALLA! Aki kertoi esimerkin HJK:n uhkarohkeasta satsauksesta pyyttää FC Barcelona Suomeen pelaamaan - kertoivat mm lasten häviävän karhun suihin kun ovat kentän ulkopuolella ...hmm-.mutta Juttu onnistui- loppuunmyydyt katsomot 40.000:lle  takasi taloudellisen onnistumisen puhumattakaan siitä mainosarvosta minkä tapahtuma jalkapallolle toi!
     







Seuraava mielenkiintoinen puhuja oli psykologi, psykoterapeutti Mia Stellberg, jota muistan jo aiemminkin kuunnelleeni, mutta täytyy sanoa että on parantunut vanhetessaan ja kokemuksen karttuessa. Mielenkiintoinen aihe on valmentajan ja valmennettavan (opettaja/oppilas!) vuorovaikutussuhde ja sen vaikutus itse urheilu (oppimiseen)suoritukseen.
Hyvä ihmissuhde vaikuttaa positiivisesti kaikkee valmentautumiseen ja tapa, millä palaute/kritiikki annetaan
KOHTAAMISISTA oli puhe ja Mia otti vertauksen vakuutusyhtiöiden teettämistä tilastoista potilasvalitusten osalta- mikäli lääkäri koettiin epäystävällisenä, tiuskivana, poissaolevana tai tärkeilevänä, hänestä helpommin valitettiin, kun taas "mukavalle" lääkärille annettiin anteeksi pienet töppäilyt...
Oma esiintyminen -  haukotteleminen, kelloon katsominen- mikä tahansa mikä vie huomion pois oppilaasta on negatiivinen merkki ja antaa oppilaalle aiheen kysyä onko valmentaja hänestä kiinnostunut?
Oli myös puhetta haastavasta valmennettavasta (häirikköoppilas vrt!) jossa oman itsensä tunteminen ja sosiaalisten taitojen kartoitus ovat tärkeässä asemassa. Omia tunteita ei pidä päästää valloilleen, ja ennakointi sekä tilanteisiin etukäteen varautuminen ovat tärkeitä keinoja onnistumiselle.
Mia ertoi mielenkiintoisesta jenkkitutkimuksesta (joka toki todettiin epäeettiseksi!) kahdesta oppilasryhmästä ja heidän kehityksestään, kun opettajalle oli etukäteen informoitu toisen ryhmän olevan huippuluokkaa ja toisen korkeintaan keskinkertaisia. Tulokset täysin ennalta-arvattavissa, ja vei aikaa saada oppilaat taas tsemppaamaan. koska he todellisuudessa olivat alkutekijöiltään samaa tasoa.
Mia myös painotti "EI" sanan välttämistä, niinkuin usein aiemminkin on kuultu.Aina on annettava toinen vaihtoehto sen kiellon tilalle! EMOTIONAALINEN asenne tuo myös plussaa- voi vaikka tunnin alussa kysellä kuulumiset tms ja jos kaikki yrityksistä huolimatta on mennyt "perseelleen" voi kysyä miltä siitä hevosesta mahtaa tuntua ja voiko sille tehdä mitään ettei se ainakaan menisi huonolla mielellä talliin? Ja vaikka tuni olisi mennyt hyvinki, voi aina kysyä "miten meni" ja uhrata muutama minuutti asioiden läpikäymiseen. Tämän voisi muistaa tavallisella oppitunnillakin!!!


muutama pointti vielä aiheesta 
OPPIMINEN JA TIEDON OMAKSUMINEN:
*mikä on valmennustapahtuman ilmapiiri - onko jännittynynt, jos, miksi?
*ole tietoinen valmentajana yksilöllisistä tavoista oppia
*Tavoite määriteltävä, oppilas aktivoitava
*Oppijan oma minäkuva vaikuttaa siihen, kuinka häntä tulisi valmentaa
*Jos tunnistat jonkun ongelman, kysy!
*luo hyvä, rento ilmapiiri!

Vielä lopuksi ihan muutama ajatus siitä, mitä tarjottavaa oli Suomen olympiakomitean viestintäpäälliköllä, Mika Norosella.
Viestinnän muutoksesta ensin muutama sananen, kuinka jo 1990 luvulla digitalisaatio vaikutti uutisointiin ja sen nopeuteen,sitten 2000-luvulla monikanavaisuus hajoitti informaatiota lisää, ja 2010-luvulta lähtien on kaikki koko ajan läsnä 24/7/365 on todellisuutta!

Koska faktat on helppo saada, on pikemminkin nyt kyse tarinasta, mikä faktojen takana odottaa purkamista, ja minkälaisen sanoman me haluamme välittää lukijalle. Kun urheilija kohtaa lehdistön, on "no comments" se huonoin vaihtoehto sillä toimittajat kyselevät sitten sukulaisilta, joukkuetovereilta, naapureilta ja jopa vihamiehiltä . ja mikä onkaan silloin se tarina jota saamme lukea? Ole oma itsesi , kerro oma tarinasi, mutta muista tekijänoikeudet ja se , että voit pyytää juttua luettavaksesi ennen julkaisemista! Urheilijan on myös hyvä hieman henkisesti valmistua kohtaamaan lehdistö ja etukäteen miettiä sanomisiaan/mielipiteitään  jottei pääsisi yllättymään oudoista kysymyksistä. Marjo Matikasien lehdistölausunto MM-kullan jälkeen oli suomalaisen vaatimaton : "Teen parhaani ja katson mihin se riittää" Myös SANATON viestintä on hyvä ottaa huomioon, etenkin jos jotain urheilua televisoidaan. Uusin upea "mainos" taas kerran Teemu Selänteelle, oli hänen caddyna toimiminen ihailemansa golffarille Mikko Iloselle.
Ole oma itsesi, mutta muista että VAPAUS TUO VASTUUTA ja rakenna alustapitäen hyvä mediasuhde - siihen voi saada myös ammattiapua! Tiedä kuka olet ja mitkä ovat arvosi. Mistä haluat että sinut muistetaan?
_ Tätä kuunnellessani ajattelin , etten taida ihan väärässä ollakaan kun olen niiltä äikänkurssilaisilta pyytänyt sitä kameran edessä itsestä kertomista - henkistä pääomaa tässä kasvatetaan!!!
Tämäkin mielenkiintoinen yleisaihe, ja sovellettavissa,
Iltapäivä jatkui Ride-my-horse-projektin ja kouluratsastuksen tunnelmissa, mutta olen oikein tyytyväinen saamiini ajatuksiin - niin paljon kaikkea pystyy soveltamaan kaikkeen! Uutta ja ennakkoluulotonta, -ihanaa! kunhan vielä oikeasti pystyn jotain hyödyntämään, tiedän itsestäni sen, että olen aivan liikaa provosoitavissa ja tunnetasolla toimiva opettajana, siihen pitää nyt puuttua!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti