sunnuntai 29. marraskuuta 2015

OPPIMISEN TULEVAISUUS 19.11.15 KEUDA-talolla Keravalla- mielenkiintoisia poimintoja!

Tervetuloa-Wellcome! Some practical English for the whole day!
Ensimmäisenä esiintyjänä Cathryn Henry joka kertoi englantilaisesta oppisopimussysteemistä. Myös Eestin Tartu Art Schoolin edustaja Juta Vallikivi kertoi heidän toiminnastaan ja yhteistyöstä J:kylän YO:n kanssa.

svenska Lotta Naglitsch berättade att det finska och svenska lärlingssystemet var mest lika i Norden . Kuva "aikojen alusta" jolloin kisällisysteemiä käytettiin mm sepänkoulutuksessa. Lotan kertomasta eniten ajatusta herätti hänen painotuksensa yhteisöllisyyteen - työssäoppimassa ollaan kolmena päivänä, mutta kaksi kertaa viikossa tavataan teorian merkeissä koulukavereita! 

LEARNING BY MAKING EXPERIMENTS -Kuvassa erityisoppilas jolle annettu paperia sekä läppäri ohjeena etsiä itse joutsenen teko-ohjeet. By failure and trying she finally succeeded- look at her face how lucky she was! Kun puhutaan oppimisympäristöistä, on osattava käyttää mielikuvitusta ja myös opettaa oppilaita siihen!
 Andrew Duffy oli "ihan paras"- UK, Gazelle- colleges yhtymään kuuluvan Design& Technology schoolin opettaja, jolla riitti ideoita. Optimistinen ja mukaansatempaava esitystapa lämmitti yleisöä ja sai innostumaan!
 Tässä vielä muutamia Duffyn ajatuksia:
"fail early to succeed sooner!"
-Kopsaa ideota, verkostoidu ja käytä niitä!
-Millään välineillä ei saa aikaiseksi hyvää oppimista, vaan kysymällä niitä oikeita kysymyksiä!
-on osattava mennä OPS:in taakse etsimään myös tulevaisuuden tietoa!
-jokin mikä nyt toimii, ei ehkä toimikaan tulevaisuudessa!
-koulussa on "the Pod" johon oppilaat ideoineen voivat kokoontua, ja jonne opettajatkin voivat piipahtaa ideoita jakamaan (minulle tuli heti mieleen Nurmijärven nk, kirjasto alakerrassa missä nuoret hyvin viihtyvät)
Rajuhko esimerkki käytännön oppimisesta tuli kun Richard Branson-niminen mies oli ajanut poikansa kanssa jonnekin tuntemattomille hoodeille, pudottanut pojan autostaan ja kehottanut tätä selvittämään tiensä kotiin. Toimi. Tosin nykyaikana kuulostaa hieman vaaralliselta, ja sosiaalitädit voivat asiasta kuultuaan ottaa yhteyttä. (Tarina ei kerro minkäikäisestä lapsesta oli kyse )


LIDL:n Suomen johtajalla Mark Henryllä on music college- tausta jota hän pitää erinomaisena hyötynä!
Myös SOL:n ja kasvavan kahvilayrityksen, Kulmakonditorian, edustajat kertoivat työssäoppimisen malleistaan ja yrityksistään yleensä. -Pekka Halosen Akatemiassa perustettu opiskelijoiden "Miles ahead" (opettajanaan Petra Pulkkinen) mainostoimisto esitteli toimintaansa ja ajatusta erottua joukosta ekologisen ajattelun turvin- erittäin kaukonäköistä sanoisin, ja liippaa läheltä sitä, mistä lauantaina Aki Riihijärvi SRL;n seminaarissa puhui mainostamisesta! Ihania innovatiivisia nuoria!
Kaikkiaan olin positiivisesti yllättynyt siitä, miten paljon sulateltavaa asiaa oli tarjolla- olin hieman varautuneesti suhtautunut tähän oppisopimukseen läheisesti liittyvään koulutustilaisuuteen, mutta anti oli kyllä hyvin ajatuksia herättävää ja avartavaa- niin tavallisten kuin erityisoppilaiden kannalta katsottuna! Ja YTO-opelle lisää integrointi-ideoita!!

Illalla virkistäytymään muiden KEUDA:laisten kanssa Lahteen Mäntsälä-raveihin. Totosinkin ihan voitolla, hitto, siitä taitaa olla yli 20vuotta kun olen viimeksi raveissa ollut!!! Ja LAhdessa jopa ajnaut itse kilpaa! Oli jopa vähän haikea olo....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti