sunnuntai 31. joulukuuta 2023

OSLO och Lysebo- litet turistattraktioner först

 Har haft en rätt jobbig - fast trevlig- höst, så hinner nu först under jullovet djupdyka ner i alla de intryck man fått från Naebospråkseminariet + alla nya bekantsakaper . 



men en sak i sänder - först om utflykten till Oslo och rundvandring i Nasjionalmuseet- närmast bilder, varssågoda!

Först några utsiktsbilder på väg "ner" från Voksenkollen. Det var nytt för mig att Holmenkollen skidcentrum ligger så invid Oslo!


Spårvagnsmetron var nog söt och fungerade bra- även i den evigt långa uppförsbacken!

Den enda eftermiddagen som var  ägnad mer åt "turism" åkte vi i väg in till stan och hade som program en guidad tut på Nasjonalmuseet- den första besvikelesen över att Munch-museet var stängt gick över då vi fick veta att den ursprungliga tavlan med "Skriket" finns just på detta stora, relativt nya museum! Vår guis gav oss en bra inblick på Eduard Munch också, vi vistades nästan en halvtimma bara i det rum som var ägnad åt hans produktion!


Tunnelbanenummer 1 var den vi åkte med, praktiskt till flyget med byte till tåg på centralstation. Biljettköp -som hos oss i Finland- på kiosker.
Något att passa på gällande onödiga utgifter, var sedan att ta ett vanligt pendeltåg mot norr istället för att ta direktförbindelsen bara till flyffältet- en prisskillnad på närmare 10€ märks nog i plånboken...







-Norske Peter Balke (1804-1887)  hade i norr gjort intressanta studier med ljuset i sina målningar- hans relativt stora utställning är just nu  i Helsingfors på det Sinebrychoffska museet, och var där med på en guidad tur så sent som igår.



Vår "finska grupp" gjorde en kort runda i stan och lyckades se vaktombytet vid slottet- men på så långt avstånd att inget fotande var vettigt, så här poserar vi själva i stället!











Nu blir det nyårsfirande på många håll- skickar då hälsningar till alla dem som detta läser och bilderna tittar, och med en liten varning som på finska låter som poesi:

"Illalla hilpeenä kaljaa,
aamulla kalpeena hiljaa"

översatt ungefär så:

På kvällen öl glad i hågen
på morgonen
tyst och blek i tågen"

Fortsätter resumeén imorgon- måste kolla mina anteckningar först! 
GOTT NYTT ÅR_ HAUSKAA UUTTA VUOTTA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti