maanantai 25. joulukuuta 2023

NABOSPROGKURSUS - i Norge

 Har alltid varit nyfiken, och tyckt om att öppna nya dörrar och flyga ut i världen- vilken ypperlig orsak att bekanta sig med nordiska språk och -lärare via Nordspråk-kurs i Oslo!

http://www.sprogpiloter.org/       


Fråga inte VAR jag fått tag på denna kurs- minns det inte själv heller- via social meda antar jag.

Men nog så roligt och lärorik, en massa intryck och nya ansikten, kulturvetskap och språk - allt i en salig röra "med peppar på"! 

Flyg till Oslo hade jag redan i slutet på augusti bokat - tidig fågel fär den fetaste masken- och att ta sig från flyfältet ca 30km in till Oslo och sedan vidare med tunnelbana knappa 30min till hotell/kurscentrum Lysebu var enkelt och snabbt. Visserligen fick jag ett bra tips till hemfärden- vanliga tåg är rentavt 10€ billigare att ta sig till flygfältet med!Den norska kronans kurs låg vid samma som den svaga svenska f.t  dvs för en € fick man nästan 12 NKr - vilket nog gladde i detta dyra land:

Programmet var verkligen fullspäckat, så tar detta nu i kronologisk ordning med välkomsttal av Lis Madsen- som pratade en ganska oförståelig danska, fast på ett trevligt och glatt sätt. Projektet runt de nordiska samarbetet har startat 2007

En sprogpilot er:
  • en praktiklærer/øvelsesskolelærer, der har fokus på nabosprog og inddrager nabosprogsdimensionen i undervisningen i grundskolen
  • en ressourceperson, der kan hjælpe kolleger med at tilrettelægge nabosprogsundervisning og give gode råd om materialer og metoder
  • en praktikvejleder, der kan bidrage til, at nabosprogsdimensionen får en plads i de lærerstuderendes praktikProjektet har resulteret i uddannelsen af 160 nordiske sprogpiloter rundt omkring i Norden

Denna utbildning har flere gånger även ägt rum på Hanaholmen i Finlands, senast 2021.


Mål med kurserne/uddannelsen:
Målet med kurserne er, at deltagerne får indsigt i nordiske sprog som nabo- og fremmedsprog og får udviklet en didaktik og metodik til at inddrage det nordiske stof funktionelt i undervisningen i grundskolen – både i modersmålsundervisningen, i undervisningen i nordiske sprog som fremmedsprog og i andre fag.

Tunnelbana nr 1 körde nästan runt ett berg, med bla skidbacken Holmenkollen längs med, och Voksenkollen var vi steg av, var den näst sista stationen.
Mäktiga vyer- de dagar solen litet lämnade landskape ljus, men mestadels var det både regn, blåst och mörker!
Tacka-vet-ja´simhallens lyster och varm bastu! Bassängens längd var knappt 18 meter, men det gick ju att svänga och simma flere varv - alla fagar blev det nog plaskande för mej!




Inkvarteringen skedde i julstil- under förmiddagen hade personalen hållit på med julpynt etc och detta gamla kurscenter, byggt efter kriget som dansk-norskt samarbete och konvalesencs plats, verkligen lyste upp i det gråa höstvädret! Promenaden från metron (=tunnelbanan) hade inte tagit mer än 15minuter, men kände mig våt både inuti och utanpå så en uppiggande simtur+ bastu (ca 70C) kändes skönt före matpausen klo 18

Maten på ett ****hotell var ett kapitel för sig- nöjer mej med att sätta några bilder. Efterrätterna var super, som huvudrätt hade vi på menun än älg eller ren, än lax eller anka- fina välsmakande rätter, även om köttet alltid var "seignant" och då jag frågade om det inte gick att gästerna berättade hurudant kött de ville ha, var svaret att fast man frågar köket, gör dom ändå på sitt vis. hmm. 


Stämningen på kurscentret var lugn och vänlig, vi bodde i den "gamla" delen utan tv, men jag saknade inget - rummen var hemtrevliga fast endel slitna och allt fungerade!

Kommande och gående gäster fanns det bra om, även i matsalen, så servicen var inte den snabbaste, men vänlig enog. Tycks vara omtyckt plats för tex kongressluncher etc.
-Återkommer senare, det var mycker roliga och inspirerande kurs vi hade i OSLO!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti