tiistai 15. toukokuuta 2018

Suomen ihana suvi - tässä maassako ollut sisällissota 100 vuotta sitten?



Sattuipa lomasää lomapäiville ja jotain mielenkiintoista ohjelmaakin piti suunnitella kun en vielä päässyt mattojakaan pesemään (-kunnallisbyrokratia jyrää- kyltti matonpesupaikalla ilmoittaa että vesi avataan 15.5.- säästä huolimatta?) tulppaanit täyttävät koko kukkapenkin ja kasvimaan (ne sipulit pitäisi kai kukinnan jälkeen kaivaa ylös niin sinne saisi jotain muutakin?)  ja vaatekaapin siivous ei todellakaan innosta- veranta ja puutarha jo siivotut..
Jostain osui silmään - ja löysin nyt jälkikäteenkin mistä -yle svenska- ääniesityksiä Suomenlinnan kuolemanselleistä sisällissodan loputtua 1918. Historia- ja tässätapauksessa vaiettu sellainen - on aina kiinnostanut ja taisin tehdä paikallisista (Mkä-Kerava-Sipoo-Porvoo) punaisista jonkinlaisen tutkielmankin ja päättötyön suorittaessani historian approa Hgin YOssa joskus 2000-luvun alussa. Omassa suvussa mainittu että mummon veljet (punaiset) ja ukin veljet (valkoiset)  olisivat olleet sodassa eri puolilla -onneksi he tapasivat sitten vasta 20-luvun lopulla!

https://www.suomenlinna.fi/tapahtumat/1918/
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005264616.html

http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/201805132200940201_pk.shtml

Pikkubroidi, jota asia myös kiinnosti, ei loppujen lopuksi päässyt mukaan, mutta vanhin pojista oli seuraani ja saunoimme &uimme ensin siinä Kauppatorin kupeessa olevassa paikassa, .mikä-sen-nimi-nyt-olikaan-  =Allas ja pettymyksekseni huomasin että lippujen hintoja oli korotettu kahdella eurolla- 14€ ylitäysistä kosteista pukuhuoneista minusta liikaa kun mukavuuteen ei mitään lisäsatsauksia oltu tehty. Mutta- turistithan maksaa ja niitä tuntui olevan - niin venäjän- ruotsin-kun saksankielisiäkin Inhottavana ihmisenä huomautin kohteliaasti kassalle, että kaksikielisessä maassa vosi hyvin olla nuo kyltitkin ruotsiksi englannin lisäksi. Antaa paremman kuvan paikasta niille ruotsituristeillekin... ja tokasin vielä nuorille kassahenkilöille että "kait heillä vähintään se kolmen vuoden pakkoruotsi on takanaan" heilläkin?

Lämminvesiallas +27C 25m

Helppo löytää kauppatorilta -katse Katajanokalle ja maailmanpyörään






Espan puisto täynnä porukkaa ja Runebergkin oli saanut "päähineen"!
Hyvä tuolta oli lokin maisemia tähystellä- ja naamaan paskoa. Valkoisia raitoja kirjailijan naama täynnä...

Aurinkoisen vartin lauttamatkan jälkeen oli mukava pitkästä aikaa astua Suomenlinnan maaperälle sillä edellisestä käynnistä minulla jo pian  neljä vuotta kun maalauskurssin nimissä liikuin viikottain . Kai muisti viimeksi lapsena käyneensä joko minun ja vellosten kanssa tai luokkaretkellä. -Noloa on myöntää, etten itse lapsena Helsingissä asuessani ollut koskaan siellä käynyt - kuka nyt kotikaupunkinsa nurkkia koluisi?!
Näitä esityksiä oli kaikkiaan kuusi, klo 17-19 välisenä aikana, ja opaskylttikin ilmestyi sinne kirjaston läheisyyteen juuri ennen klo 17. Itse vankilarakennus ei mikään punatiilinen ollut, vaan rapattu, ikkunat kalteroituna ja korkealla.



Vankikäytävä oli huonosti-ilmeisen autenttisesti-valaistu, ja jokaisesta kopista kuului vankien puhetta, itkua ja valitusta. Vanginvartijan saappaan äänet kuului selvästi kun hän eteni käytävää pitkin ja kuulutti niiden nimet, jotka sinä päivänä pääsisivät hengestään.
No, kuvat puhukoot puolestaan Kaitsun puhelimella kuvattiin kun omani oli taas kerran tukossa ja kamera unohtui kotiin. Kun tutkittiin teloitettujen listalta vankien  ikää, niin vallan nuorukaisia olivat, tuskin edes mitään "oikeita" kommunisteja - mitä nyt nälkäänsä, seikkailunhalua tai uhmaansa päästivät ilmoille osallistuessaan johonkin toimintaan sisällissotaan liittyen.
Jos tämä on ollut mahdollista Suomessa, ei pidä ihmetellä että vastaavanlaista tapahtuu ympäri maailmaa koko ajan. - Hyvin toteutettu äänitys ja todentuntuinen näytös- ainoastaan tätä pahempi oli aikanaan Auswichiin /Birkenauhun tutustuminen toistakymmentä vuotta sitten. Sitä en unohda koskaan.

Teloittaa ei ehditty kun alle sata   (80) , mutta kuolema korjasi täälläkin satoa lähes päivittäin nälän, pilaantuneeen ruoan ja tautien aiheuttamana-suolistotaudit ja euhkokuume yleisimpiä . Kesäkuuhun mennessä oli yli 1500 vankia kuollut, vankimäärän ollessa suurimmillaan yli 8000. (Tänä päivänä Suomenlinnan asukasmäärä on noin 400) Kuvassa kääntelen päivän silakka-annosta - kaksi suolasilakkaa- ja mietin saadako ne alas...
                                       .https://svenska.yle.fi/artikel/2018/04/12/sveaborg-1918-roster-ur-dodens-vantrum-utforska-de-dodsdomdas-korridor-pa



 Ylläolevasta linkistä lisätietoja ja ääninäytteitä; mm kirjeitä kotiin luettuna ääneen.                                                                                                  E ipä kovin hyvillä patjoilla vangit nukkuneet...

      https://www.suomenlinna.fi/sv/tapahtumat/valokuvanayttely-suomenlinnan-vankileiri-1918-1919/


https://www.suomenlinna.fi/linnoitus/suomalainenaika/sotavankileiri-1918/
.
Sisääntuloa"aulassa" vanginvartijan koppi




Helsinki kylpee toukokuun ilta-auringossa- edustalla Allas saunoineen. Ne Suomenlinnan vankikopit tässä valossa nähtyinä tuntuivat melkoisen epäuskottavia. Mutta niin totta, älkäämme unohtako!


mitt Helsingfors- minun Helsinkini!


Suomenlinnan lautta kulkee vartin välein - en tiedä oliko erikseen joku ruuhka-aika, mutta väkeä riitti! Lippuhinta 5€ ei vielä sisältänyt sitä uhattua "turistilisää"mistä on ollut puhetta.



Valitettavan huonosti oli tämän näyttelyn tietoja levitetty, ja kun vihdoin löydettyämme paikalla, kyselimme oppaalta hän sanoi että enimmillään oli katsojia ollut vain 35hlö/pv. Syksyllä mahdollisesti jonkin juhlan yhteydessä uusitaan?






1 kommentti:


  1. Hei,
    Etsitkö laillista lainaa?
    Onko pankkisi kieltäytynyt sinulta?
    Tarvitset rahaa syystä tai toisesta.
    Olet vilpitön ja rehellinen
    Tarvitset lainaa maksaaksesi velkojasi, laskujasi tai
    toteuttaa projekti?
    Sinulla on aina mahdollisuus.
    Huolestuttavampaa on, että tarjoamme lainoja alkaen 5 000 €,
    nopea ja luotettava, 3 prosentin vuosikorolla. Me olemme
    luotettava
    Jos olet kiinnostunut, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä suoraan.
    sähköposti: marcdupon18@gmail.com

    VastaaPoista