maanantai 7. toukokuuta 2018

KESÄSEMINAARI - perustaitoihin liittyen!


https://perustaitotesti.fi/

Mielenkiintoinen vuosi lähestyy loppuaan- olen päässyt tutustumaan hanketyöhön sekä toivottavasti omalta osaltani myös edistänyt esimerkiksi juuri lukemisen tärkeyttä ja siihen opettelua sekä olllut mukana levittämässä tietoa, mistä apua luku- matemaattisiin- ja it-ongelmiin voi saada!

Oma työpanokseni "huipentuu" kesäseminaariin Helsingissä 5.6. jonka jälkeen vielä muutaman päivän raportoin vuoden tapahtumia ja kirjaan asioita sekä siivoan pöytäni ja kaapin - viimemainittu lie se suurinta ponnistusta vaativa tehtävä!

Viereinen kuva liittyy siihen, mitä minulla opettajantyössä on ollut eniten ikävä- oppilaskontakteihin!
Nyt näyttäisi siltä, että pääsen taas opettajantyöhön käsiksi ensi syksystä lukien, mutta olen yhä avoin uusille ajatuksille!
Silmät ovat myös auenneet mitä tulee työmatkoihin ja ajankäyttöön - miten onnellinen olenkaan ollut kun oma työmaa on ollut kotona ratsastuskouluyrittäjyyden myötä! Ne muutamat kilometrit Mäntsälän keskustan kouluille on tullut hoidettua kauppareissun ohessa, joten vaikka nyt asun keskustassa on 75km suuntaansa Espooseen tuntunut todella aikaavievältä ajolta - ruuhkia myöten! Koulujen työ- ja loma-ajat ovat myös mieluisia- aina on tunteja valmisteltua ja kokeita korjattu kotona- nyt on istuttu kellon kanssa työmaalla vajaa 8 tuntia päivässä, huhu-huh. Kaikkiaan mielenkiintoinen vuosi, ja olisin valmis uudestaankin jotain vastaavaa tekemään, kuitenkaan opettamista unohtamatta. kaikkea ei vaan voi saada.
Mutta nyt odottaa kesä&kärpäset - parin viikon "pakkoloma" eli kerääntyneet vapaat alta pois joten ehtii keskittymään keke-opintojen valmiiksi saattamiseen, matonpesuun näillä ihanilla keleillä, ja nuoriin hevosiin sekä ratsastusoppilaisiin!  Ihanaa kevättä kaikille!
Kesäseminaari aikuisten oppimisen kehittäjille
ti 5.6.2018 klo 12 – 16, G18-sali, Yrjönkatu 18, Helsinki
Aikuinen tarvitsee perustaitoja* joka päivä. Mitä, jos perustaidoissa on puutteita?
Suomessa elää satojatuhansia aikuisia, joiden heikot perustaidot vaikeuttavat pääsyä koulutukseen, opinnoissa suoriutumista, työllistymistä ja työssä pärjäämistä. Perustaitopuutteista seuraa opintojen keskeyttämisiä, työttömyyttä ja hankaluuksia suoriutua arjessa. Miten tilannetta voitaisiin helpottaa?
Perustaitoja pystyy parantamaan minkä ikäisenä hyvänsä. Avainasemassa ovat oppilaitokset, työpaikat ja muut organisaatiot, joissa aikuiset toimivat, kuten kansalaisjärjestöt. Näiden organisaatioiden käyttöön on kehitetty hyviä toimintamalleja aikuisten perustaitojen parantamiseen.
Puhetta perustaidoista -seminaarissa mallien kehittäjät esittelevät ratkaisujaan. Aihetta pohjustavat professori Kirsti Lonka ja kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimopuheenvuoroillaan aikuisen moninaisista oppimisen mahdollisuuksista.
Aikuisten perustaitojen parantamiseen tähtääviä malleja kehitetään opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoimassa ESR-rahoitteisessa Taito-ohjelmassa. Kesäseminaarin järjestää ohjelman koordinaatiohanke TAIKOJA.
*Perustaidot = luku- ja kirjoitustaidot, numerotaidot ja tietokoneen käyttötaidot, joita aikuinen ihminen tarvitsee arjessa, opinnoissa ja työelämässä.

 Ilmoittaudu ja osallistu!

Tule tutustumaan malleihin ja perustaitoteemaan Puhetta perustaidoista -kesäseminaariin! Ennen seminaaria on mahdollisuus lounastaa omakustanteisesti ravintola Pjazzassa (Yrjönkatu 18) klo 11 alkaen. Seminaari alkaa klo 12 ja päättyy klo 16, jonka jälkeen voi vielä jatkaa tutustumista perustaitomalleihin klo 16.30 saakka.
Puhetta perustaidoista voi myös seurata etäyhteydellä omalta tietokoneeltaan (http://bit.ly/kesaseminaari2018). Mainitse ilmoittautuessasi, osallistutko tilaisuuteen paikan päällä vai etänä.

Kenelle?

Seminaari on suunnattu aikuisten oppimisen kehittäjille: oppilaitosten rehtoreille, johtajille ja päälliköille, koulutusalan kuntapäättäjille, elinikäisen oppimisen toteuttajille, työntekijöiden osaamisen kehittäjille ja muille työelämän edustajille sekä muille aiheesta kiinnostuneille.

Ohjelma

12.00 tilaisuuden avaus
12.10 kansanedustaja, liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo: Lukivaikeus ja sen voittaminen
12.35 professori Kirsti Lonka: Tie laaja-alaiseen osaamiseen – ulos jumittuneesta ajattelusta
kahvitauko
14.20 projektisuunnittelija Erno Hyvönen, OKM: Aikuisten perustaidot ja Taito-ohjelma
14.45 tutkija Maarit Mäkinen, Taikoja-hanke: Puhetta perustaidoista
15.15 perustaitojen oppimisen mallit:
  • Kati TikkamäkiOPPI-VA-hanke, Oppimisvaikeuksista työpaikan osaamisvalmiuksiin
  • Heli TurjaTaitotuunaajat-hanke: Oppimisen olohuone ohjaa ja tukee aikuista oppijaa
  • Erja MölsäPuhti-hanke: Puhti-malli, ohjausta opiskelijoille

Lisätiedot:

  • Ira Aaltonen, ira.aaltonen [at] omnia.fi
  • Eeva Jeronen, eeva.jeronen [at] ok-sivis.fi
  • Marjo Vaalgamaa, marjo.vaalgamaa [at] hamk.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti