torstai 22. helmikuuta 2018

Kenen etuja hoitovapaa tavoittelee- politikkojen omiako?


Liitän tähän linkin Rakel Lignellin kolumniin, jossa hän viiden lapsen äitinä varsin järkevästi ruotii näitä kovaa kohua herättäneitä poliittisia päättöksiä koskien vanhempien hoitovapaauudistusta tai sen lykkäämistä.

 https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/raakel-lignellin-kolumni-perhevapaakeskustelun-tuomitseva-savy-arsyttaa-varhaiskasvatusko-aina-parempaa-kuin-lapsen-kotihoito/6773728#gs.h2FdRtM

"Korkealle, kukkulalle..."


Itselläni on vain neljä lasta, kaikki poikia, ja lapsena villejä sellaisia. Ulkona ovat lapsuutensa viettäneet lähestulkoon säässä kun säässä, ja niin tyhmä olin etten vanhinta tajunnut viedä edes eskariin kun luulin että sinne tulisi kutsu! Seurakunnan eri kerhoissa ovat kuitenkin kaikki käyneet ja kaksi nuorinta päiväkodin puolipäivähoidossa 3:sta ikävuodesta ylöspäin. On rakennettu majaa, on siivottu tallissa hevonpaskaa (=lapsityövoiman käyttö- minun kai pitäisi olla vankilassa?) on leikitty hiekkalaatikossa ja kiivetty puihin, harjoiteltu pyörällä ajoa ja kesällä opeteltu uimaan, talvisin uimahallissa , vähän isompana on lämitty seinää vasten kiekkoa, on kannettu puita liiteristä ja leikattu nurmikoita. Olen myös "joutunut" pitämään lapsia mukana niin kaupassa kun paljon  muitakin asioita hoidettaessa joten ihan näitä kohteliaisuussääntöjä on jouduttu opettelemaan kuten "päivää" ja tarvittaessa "anteeksi".
Lasten takia sairaspoissaoloja  töistä on ollut vuosien varrella muutama, koska kotona kasvaneet lapset eivät ole juuri sairastaneet. Toki olen ollut sikäli etuoikeutetussa asemassa, että yritystoimintani takia minun on vieraalla töissä käydessäni ollut pakko hankkia hevostenhoitaja joka sitten on hoitanut poikiakin; mutta usein on ollut kyseessä vain muutamasta tunnista päivittäin. Nk uraa tuli tehtyä ratsastusmaailmassa ihan tarpeeksi kisaamista myöten; päivääkään en vaihtaisi pois!
Kaikista pojista on kasvanut asiallisia ja mukavia nuoria miehiä eivätkä ainakaan minulle ole valittaneet että ovat jääneet päiväkodin supertarpeellisesta varhaiskasvatuksesta paitsi!
Rakelin kolumnissa eräs alaotsikko huutaa totuutta: "Perhe päättää lastenhoidostaan"!
Nyt asia käännetään niin, että isien olisi PAKKO olla kotona jotta äidit pääsisivät kauas pois lapsista ja URAA tekemään. Entä ne äidit, jotka eivät halua sitä uraa?? Tai ne, jotka haluaisivat sovittaa yhteen työn ja lastenhoidon siten, että tekisivät lyhyempää päivää kuten esimerkiksi Ruotsissa on mahdollista. Entä jos isä todella haluaa jäädä kotiin hoitamaan vauvaa (ellei äiti imetä, mahdollista sekin. Mutta ei tasa-arvon takia, vaan siksi ettei rintaruokinta syystä tai toisesta onnistu) ja äiti menee töihin?  Minusta jokainen tapaus on ainutlaatuinen ja on väärin lähteä valtionjohdollisesti pakottamaan miehiä pitämään tiettyä määrää isyysvapaata joka sitten on äidin vapaasta pois jonkun pelkän tasa-arvon takia! Halloo, seuraavaksiko miehet komennetaan simuloimaan synnytystäkin jotta nekin kivut tulisivat tutuiksi ja tasa-arvo toteutuisi?


 poikia lumileikeissä, pihalla peuhaamassa koiran kanssa, metsässä, sienestämässä...


Ehei, kaikki tai ei mitään , sanovat poliitikot ja samahan pätee työelämään muutenkin - osa-aikatyö on jokin kirous ja sitä pitää tehdä vain jos mitään muuta työtä ei saa.
Ja sitten tuo hieno ja niin tarpeellinen sana "varhaiskasvatus" - hyi olkoon! Ei, ei minulla mitään varhaiskasvatusta sinänsä vastaan ole, opettaja itsekin, mutta mistä se revitään? Nyt jo on hoitajista pulaa ja ryhmät suurensuuret ja mennään monessa paikassa päivä kerrallaan ja ristitään sormet että yhtä monta lasta on illalla ehjinä kun vanhemmat tulevat heitä hakemaan.Sitten kun päivähoito on kaikin puolin toimivaa ja lapset viihtyvät ja ovat turvallisten aikuisten huostassa, voidaan mielestäni vasta ruveta puhumaan varhaiskasvatuksesta. Monet asiantuntijat, Kari Uusikylää ja Liisa Keltinkangas-Järvinen, Jari Sinkkosesta puhumattakaan, ovat huolestuneita siitä, että lapsille jo alle kouluikäisenä asetetaan oppimiseen ja itseohjautuvuuteen liittyviä haasteita liikaa.
Ja, jos ollaan tarkkoja, se kasvatustehtävähän on yhä lasten vanhemmilla....
Tämä on myös asia jota ei ole oikein ymmärretty näinä aikoina kun kaikki ulkoistetaan -vanhemmatkin luulevat  että päiväkodissa opetetaan pois sekä vaipoista että tutista,  neuvotaan hyvät käytöstavat ja syödään terveellistä ruokaa. Kotona saa sitten rällästää miten vain...
Minusta on ruvennut tuntumaan että Suomeen on kasvanut itsekäs valittajasukupolvi jolta mieluusti kysyisin : Miksi teette lapsia ellette heitä halua hoitaa?  Olen myös kuullut tapauksia jossa lapset viedään hoitoon vaan siksi että vanhemmilla olisi sitä "omaa aikaa". Kiessus!

 Pojat leipomassa ja kissan kanssa puutarhatöissä!


No näitä tässä on tullut monen muun asian ohella pohdittua- onneksi omat pojat siis jo ovat aikuisia ja lapsenlapsiakin on siunaantunut - ja  mummojen rooli ei ole "kasvattaa" vaan nauttia lastenlapsistaan! ja sen teenkin, hyvällä omatunnolla kuten kuvista näkyy!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti