sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Elinikäinen oppiminen ja ilo irti arjestakin- etenkin kun "no news is good news"


Pakko aloittaa taas itsestä - mä olen varmaan narsisti- kun takana on myönteinen ja iloinen lauantai
ja edessä X-Factor - toivottavasti suomalaisittain huipputunnelmissa! //oli huippua ja jatkoa seuraa - HYVÄ SAARA; HYVÄ SUOMI!--

*Lapset on ihania. jopa silloin kun ilmestyvät vain aamuyöllä nukkumaan krapulaansa pois juhlien jälkeen...
*Liikunta on ihan MUST - olin peräti puoli vuotta käymättä salilla- milloin mistäkin syystä- ja nyt kun sain vihdoin taas salikortin aktivoitua olen tällä viikolla käynyt jo kolme kertaa!
*Aamunaloitus Hesarin ja Höblän kera  kaffin ääressä, sitten vähän koekorjausta- mä olen varmaan kieroutunut jotenkin, mutta tykkään-
*Vanha ystävä kylässä ja uusi kasvisresepti kehittyi itsestään sieniin ja juureksiin liittyen jonka jälkeen kirkossa upea joulukonsertti "Operamigos" trion toimesta- ihana baritoni muttei sopraano tai tenorikaan huonoja olleet!


vas, Teijo Lindström, Marko Kostiainen ja Helena SuominenJatkoa eilisille liikunnalle saatiin heti tämän päivä Hesarista -ihanaa toimintaa Seinäjoella -linkitän artikkelin tähän. Itsestäänselvyyksiä, josta tuli taas mieleen Tanskan "Drengeakademien" leiri jossa kesällä vierailin ja josta myös kirjoitin tänne heinäkuussa. Säännöllinen, järkevä liikunta, hyvä ruoka ja riittävä uni :  -elämä maistuu! Liitteessä myös IHMISEN rooli oppimisessa- ei aina vaan se kännykkä tai tietsikka...

file:///C:/Users/Ira/Downloads/art%20ESS%20ihminen%20innostaa.htm

file:///C:/Users/Ira/Downloads/Seinäjoen%20”ihme”%20kiinnostaa%20maailmalla%20–%20ylipainoisten%20lasten%20määrä%20puolittui%20muutamassa%20vuodessa%20-%20Kotimaa%20-%20Helsingin%20Sanomat.html


salikengät..


Toinen asia , mitä olen syksyn aikana miettinyt ja taisin siihenkin saada osittaisen vastauksen jo tänään - lasten rauhattomuus jo ala-asteella.
Selitän taustan:
Koska minulla on "omassa" opinahjossani tunteja vähänlaisesti olen uteliaana ja rahattomana ex-opiskelijana  tehnyt sjaisuuksia laidasta laitaan ja siis ala-astetta myöten. Naapurikouluun mennessäni ensimmäistä kertaa joskus alkusyksyllä ykkösiä opettamaan painotin itselleni monta kertaa " Ole kiltti, älä korota ääntä, muista vääntää asiat rautalangasta, toista, kuuntele ja esiinny pikemminkin kilttinä mummona kuin tiukkana opettajana" .
Järkytys oli suuri. Ei lapsilla, vaan minulla.
Se mitä muistin ala-asteesta, jossa myös sijaisuuksia jonkin verran olin tehnyt kymmenen- viisitoista vuotta sitten, oli täysin väärää. Lapset olivat toki ihania- oikein muistettu - mutta se äänivolyymi missä liikuttiin ei olisi sietänyt mitään decibelimittauksia niin suuri oli luokan melutaso. Minun oli pakko saada heidät hiljentymään komentamalla, jotta he edes kuulisivat ohjeeni. Onnistui. Hiljaisuutta kesti viitisen minuuttia jonka jälkeen äänitaso taas lähti nousemaan...
Sama tuntuu pätevän aivan kaikilla alaluokkien asteella eri kouluissa; lapset ovat ilmeisesti jo lastentarhasta ja päiväkodeista oppineet, että vain äänekkäimmät pitävät puolensa etuuksia jaettaessa? Suuresti arvostamallani emeritusprofessori Keltikangas-Järvisellä on vastaus tähänkin:

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/463735-professori-kaikki-paivahoito-ei-ole-varhaiskasvatusta-pienilla-aivoilla-joudutaan

Ryhmäkokoa on nostettu ja ollaan edelleen nostamassa, sillä KAIKKI maamme toiminta pyörii talouden varjossa- kustannuslaskelmat ja viivan alle menojen jälkeen tuleva VOITTO on se ainoa tekijä millä tätä maata halutaan hallita! Hyvinä esimerkkeinä valtion kokonaan tai osaomistamat yritykset kuten Finnair, POSTI tai VR - ellei toiminta kannata tarpeeksi, pitää tekeytyä eroon a) työntekijöistä b) koko yhtiöstä. Valtiolle nähtävästi tulee edullisemmaksi maksaa työttömyyskorvauksia kun pitää suomalaisia töissä?


Toinen asia, mikä uuden OPSin myötä harmittaa on se vaatimus miten oppilaiden pitäisi olla niin "itsestäänohjautuvia" että lähiopetustunteja voidaan hyvällä omatunnolla karsia (=säästösyistä pohjimmiten sekin !) ja oppilaat sitten kotona opiskelevat netin avulla! Tämä saattaa osittain pitää paikkansa ainakin niiden OPH:n johtajien lasten osalta ja ehkä sen kymmenen-kahdenkymmenen prosentin osalta oppilaista, joilla keskiarvo muutenkin huitelee ysin ja ympin nurkilla. Mutta entä ne muut? Entä ne, jotka peruskoulun "armovitosella" menevät amiksen sille linjalle jolle saattuvat pääsemään - omista kiinnostusista piittaamatta? Joiden luku- ja kielitaito matikasta puhumattakaan ovat siinä 20% opetetusta eli "tyhjästä on vaikea nyhjästä"!
Sekä lukiossa että ammattikouluissa suurin osa YTO-aineista arvostellaan 50% ko aineen oppimisen mukaisesti, joten jos alkutilanne liikkuu siinä 20% opitun paikkeilla, mitä onkaan paikattavana....Oma kehitystyöni erityisopettajuudessa liittyi amiksen ruotsinopintoihin, jossa 16-18:a tunnissa ei juuri muuta ehditä kuin kerrata, kerrata ja jälleen kerran kerrata kolmen vuoden aikana päähän tarttumattomat asiat. Jokunen asiakaspalvelutilanne ja hieman ammattisanastoa sain mukaanliitettyä ja hei - tätä tarvitsevat niin ne täysin tavikset kuin oppimisvaikeuksista kärsivätkin oppilaat! Kun kuitenkin on tarkoitus saada oppilaat AMK-kelpoisiksi mikä eteen? Toki, moodlesta löytyy oppilaille niitä tee-se-itse-tehtäviä mutta mikä on sitten sen kannustavan ja tarpeellisen opettajan osuus. Minne olemme menossa?
Kaksijakoiseen Suomeen? Pärjääjät ja luuserit? Maassamme on jo nyt noin 70.000 syrjäytynyttä nuorta ja on vain heidän luonneominaisuuksista kiinni miten he elävät - monet sairastuvat mieleltään kun tuntevat olonsa tarpeettomiksi. Tekevät pahaa itselleen tai, kuten koulumurhaajat ja nyt ikävä Imatran tapaus, - muille. Tai - vaan oleskelvat ja odottavat että yhteiskunta maksaa.
En osaa enkä halua pohtia näitä asioita poliittiselta kannalta, mutta johan PISA - tutkimukset sen osoittavat "jotain tarttis tehrä"!

Tässä myös yksi syy, miksi itse painotan niin liikuntaa, musiikkia kuin kulttuuria yleensä - vastapainoa työlle ja opinnoille, yhteenkuuluvuuden tunetta, kehonhallintaa, mielenrauhaa nautintoa  ja jaksamista! Sitä kaikille toivoen, hieman jo jouluisissa tunnelmissa !
Ja lopuksi löytyi kuva-aarre omista tavoitteista - ainahan meikäläinen hevosen verran nostaa! Nyt kun taas käyn siellä kuntosalilla....

Niiskun-Nopsa on jo aikuinen ja asustelee Saaren kartanolla, KEUDAn henkilökuntaa ja nähtävissä Joulumaassa! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti