perjantai 4. marraskuuta 2016

Ryhdikäs & rento -ääni kulkee!


Myönnän - minulla oli liki kahdenkymmenen vuoden takaa jos jonkinlaista ennakkokäsitystä siitä, mitä äänenhuolto on. Muistelin jotain Ypäjällä opeseminaarin yhteydessä järjestettyä puhe- ja äänenkäyttöharjoitusta jossa aktivoitiin palleaa nelinkontin lattialla haukkumalla....
Oma ääni on yllättävän hyvin riittänyt ja kestänyt kaikki nämä vuodet, mutta nyt flunssaisena epäilin kannattaako minun mihinkään harjoituksiin osallistua ja tuntejakin pitäisi siirrellä tai perua ja jotainhan tuo vielä maksaakin ja ja ja...Tekosyitä! Oppilaan peruessa torstaisen tuntinsa otin sitten yhteyttä Päivi Koskeen joka on Keski-Uudenmaan kieltenopettajien hallituksessa ja sain kyydinkin Riihimäelle jossa kokoonnuimme ääniharjoitusten tiimoilta, vetäjänä Katri-Liis Vainio; äänivalmentaja ja VoicePilateksen kehittäjä, Helsingin YO:n tutkija.
Meidän osallistujien onneksi ryhmämme käsitti ainoastaan kahdeksan innostunutta kieltenopettajaa joten henkilökohtainen palaute kolmen tunnin urakoinnin jälkeen oli taattu!
Katri-Liis aloitti täysin "luentomaisesti" kertomalla ryhdin ja kropan vaikutuksesta äänenkäyttöön - juu, tiedettiin, mutta myös siitä miten paljon ääni vaikuttaa kuulijoihin ja mitä kaikkea kehonkieli saakaan aikaan! Ylikorostunut ryhti lisäksi heikentää äänen tasoa ja aiheuttaa pingotusta ja tiukkuutta äänessä mikä kaiken lisäksi rasittaa puhujaa. Joten, ensimmäinen ohje kun puhut: Puhumisen ptää tapahtua ryhdikkäästi mutta rennosti - tärkeä alue rentouttaa on ylävartalon seutu sekä suun ja nielun alue mitä kautta ääni tulee ulos!
Jalkojen on oltava vahvat - huomasin itse ensimmäistä kertaa mitä hyötyä on joogasta ollut, kun osasin tukea jalkani napakasti lattiaan seistessäni ryhdikkäänä ja muu kroppa rentona!Minkälaisella äänellä on vaikutusta - kovuus-syvyys-resonanssi- sävy-voimakkuus- taajuuserot - kaikkea tätä havainnollistettiin ja keskusteltiin yleisellä tasolla siitä, mitä opettajan ääneltä vaaditaan. Porukastamme ainoastaan Kari edusti miesääntä, mutta teki sen hyvin ja harjoitusten jälkeen Katri-Liisin korjattua tiettyjä ryhtiin ja rentouteen liittyviä asioita Karin seistessä, saatiin ääneen ja ryhtiin  niin paljon uutta ulottuvuutta että naisporukkamme vallan hiljeni!
Kehomme koostuu s- muotoisesta selkärangasta, johon voimme kuvitella pallomaiset jatkeet (tämän ymmärtää hyvin kun ajattelee volttikahdeksikon ratsastamista tai S-kiemuroita ratsastuskentällä...) ja kun pääsimme harjoituksiin käsiksi, Katri painotti ensin jalkojen asentoa ja voimaa.

Omat notkopolveni toimivat yllättävän hyvin tässä harjoituksessa, ja totesin että kengillä on vaikutus- pienetkin korot suoristivat jalkani ja helpottivat painopisteen löytymistä ja vahvaa seisomista!
Seuraavaksi siirryttiin lantioon ja etsittiin jo joogasta tuttua häntäluuta kiertymään eteenpäin ja vartalon alle jolloin saatiin alaselkää venymään riittävästi. Tietyt äänenmuodostamiseen ja ennenkaikkea resonanssiin liittyvät rintalihakset kiinnittyvät alaselkään, ja uskomatonta, harjoituksen edetessä tunsin ne!
Lavat ovat hassut - niillähän on vain lihaskiinnitys vartaloon ja harjoittelimme pareittain mikä on alkuperäinen syy olkapäiden jännitykseen- lapojen alla olevat suorat selkälihakset pitää saada rentoina venymään niin ne avaavat tilaa myös lavoille ja olkapäille. Hieman outoa  mutta todeksi havaittua!


Karin selkää suoristamassa...


Sannan leuka Katrin käsittelyssä- pois jännitys!

Päivin niskaa pehmeästi suoremmaksi!Kaikkien meidän kahdeksan kropat käytiin läpi, suoristettiin tarvittavissa kohdissa ja etsittiin selän S-asentoa- jotkut jo ihmettelivät uutta etunoja- tai takanoja-asentoa- mutta vasta kun saatiin keuhkoille tilaa ja kaikupohja toimimaan päästiin tekemään ääniharjoituksia. "Kielletty" alue äänenmuodostamiselle olikin sitten kaula-leuka jota oli rentoutettu suoristamisen yhteydessä, ja nyt testattiin miten vokaalit lähtee palleasta ja selästä - ensin AAAA ja sitten hieman vaikeampi EEE  ja III.

Kristiina hakemassa puheasentoa
Muutamia tosipositiivisia ääniuudistuksia kuulimme, en olisi uskonut että niin vähällä ja pienillä muutoksilla näin nopeasti saataisiin tulosta! Syvyyttää ääneen tuli selvästi selänkäytön myötä, ja Katri laittoi "kaikki osaset paikoilleen" jotta puheasento olisi mahdollisimman optimaalinen . Kyse on melko henkilökohtaisista rakenteeseen liittyvistä asioista- itselläni on kuulemma pitkät ja vahvat jalat (olisikohan ratsastuksella mitään tekemistä asian kanssa ;) ?) mutta kireyttä (-vihaisuutta; sanoo oppilaat!) ääneen aiheuttaa kaulan ja leuan alueen jännitys.
Kotiläksyksi saimme ohjeen miettiä asentoamme - kaikkeahan ei onneksi tarvitse korjata kerralla- mutta jaloista alkaen ryhtiä ja liikkuvuutta lisää! Pelkästään pieni ylävartalon liikehdintä ennen puhumista auttaa! Siis tyyliin "heilauta käsi puolelta toiselle vartaloa kääntäen" - ei kuulosta liian vaikealta, eihän?
Kun vihdoinkin pääsimme harjoittelemaan kokonaisia sanoja "MOI" - saatiin mitä erilaisempia äänensävyjä ja -korkeuksia ja -värejä aikaiseksi - aika seksikkäitäkin moikkaamisia kuultiin, mutta sovittiin että niitä ei ehkä käytettäisi oppilaiden kuullen....
Kasvojen yläosan rentouttaminen on myös tärkeää- mahdollisimman luontevaa hymyä harjoiteltiin ja itselleni oli hyvänä vihjeenä haukotteleminen suu kiinni - sen ainakin osaan jo! Kokonaisuutena ilta oli hyvin onnistunut - kiitos myös ihanan tarjoilun - Sannan voileipäkakku oli nam-nam- ja mukavien ihmisten . Toiveita oli että jatkoa seuraisi joskus keväällä - siihen asti kukin harjoittelee kehonkäytön omia ongelmakohtia!
Ja tämäntyyppitsä koulutusta voin suositella lämpimästi kaikille äänityöläisille - tässä vielä Katri-Liisin yhteystiedot:

http://www.voicepilates.fi/


Löytyykö ryhtiä ja häntäluuta?

tässä halaillaan puita...-melkein! Rentoutta ja keuhkoille tilaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti