sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

paluu arkeen- monta kokemusta rikkaampana, Falsterbossa mm Morris ja Kyra ja Titti&JormaPakko ottaa alusta- nuo opettavaiset asiat näes....
Ihan ensiksi täytyy kehua uutta junien kehärataa Tikkurilan tai Myyrmäen kautta lentoasemalle- toimiva! Lähdin ajoissa, mutta junanvaihto meni Tikkurilassa tosi näppärästi ja siitä lentoasemalle kesti enää 15minuuttia. junalipun osto onkin sitten mutkikkaampi toimenpide, kun ei asemalta saa ostaa kuin automaatista ja silloinkin vaan kortilla. Pitkä oli jono Mäntsälässä tällä kertaa, enkä halunnut myöhästyä junasta joten ostamati jäi eikä konduktööriä näkynyt koko matkana. Pummilla siis! (Tätä en tietenkään kenellekään suosittele - ne sakkomaksut tarkastuksen yhteydessä on kai aikamoiset!)                         Yllättäen olinkin sitten hyvissä ajoin lentoasemalla ja mietin mukaanviemisiä- päädyin muumikirjaan ja suklaaseen sekä hapankorppuihin.
                                        Vain 1t 40min Kööpenhaminaan, matkalaukku tuli nopeasti ja sitten-         autonvuokraus vaikutti netissä niin helpolta- varasin ja maksoin HERZiltä auton jo kotona ja vuokraamo löytyi lentokentältä kuten pitikin. En ole ihan ensimmäistä kertaa autoa vuokraamassa, joten kuvittelin jotain asiasta ymmärtäväni, mutta minultahan vaadittiin credit-cardia heti näytteille ja varaus 350€ mahdollisen onnettomuuden varalta vakuutuspohjaksi. No, viisas kana kun hajasijoittaa niin eihän sellaisia rahoja samalla tilillä ollut, eikä tytön systeemi sallinut verottaa useammasta tilistä vähäsen. Hyvät neuvota kalliita - onneksi on äiti. Ja sama pankki . ja mamma kotona tietsikan ääressä. Ongelma ratkaistua- KIITOS hänelle. (No, homma vielä jatkuu - HERTZ illä yhä 350€ pidätys mun tililtä ja sähköpostissa jokin uusi lasku jonka aikovat nyhtää- valitus meni minulta heti, katsotaan mitä tapahtuu....)  Mitä opimme tästä:: Lue nyt ne pikkupräntitkin tällaisissa sopimuksissa ja ole tarkkana minne sitä creditcardin numerosarjaa jakelet. Tällaista en muista aiemmista autonvuokrauksista (Ruotissa) joten lie ollut eri yhtiö?
Seuraava ongelma sitten löytää Etelä-Själlantiin ja Nästvediin, no, olinhan katsonut kartasta että E20 vie sinne, mutta jäin ihmettelemän moottoritiemaksuja ja ajoin tyylikkäästi liittymän ohi enkä viitsinyt kääntyä- pelaahan mulla paikallisvaisto :) - eteläänpäin. Liikenne vaan tiivistyi ja tiivistyi, ja jippii, nyt tunnistin - Liseberg vasemmalla ja päärautatieasema oikealla - suunta oikea, mutta ehkä olisi helpompaakin tietä voinut käyttää eikä porhaltaa aivan keskustan läpi...

Tivoli vilahti äsken vasemmalla, rautatieasema oikealla, eikun eteenpäin!
Vaikka etäisyydet ovat Tanskassa periaatteessa lyhyitä, eivät tiet suostu kulkemaan aina suoraan sinne minne olet makalla - toki omiin ajoihini sisältyi paljon niitä "sightseeing"-kilometrejäkin, mutta olin hieman yllättynyt kun olin kolmen päivän aikana saanut kasaan yhteensä 430km, kuitenkin koko ajan samalla saarella!

Jos oli autonvuokraus huono kokemus, toimi etukäteen varattu hotelli sitten yli odotusten - siinäkään suhteessa en ollut ihan kaikkea tietoja lukenut, harmittelin ettei sijainti ollut merenrannalla mutta ilahduin uima-altaasta, joskin pieni, mutta täysin uimakelpoinen! Hinta-laatusuhde toimi, ja juteltuani illalla ruotsalaisen pariskunnan kanssa he kertoivat oman matkatoimistonsa kautta varanneen vasta edellisellä viikolla yöpymiset syömisisineen -hintaa en nyt muista- mutta eläkeläisten kukkarolle sopivat. Tilat hieman kulahtaneet mutta siistit, huone sänkyineen mukava, ruoka erinomaista ja palvelu toimivaa- mitäs sen enmpää vaatimuksia parin yön takia? Matkaa Flakkebjergiin jossa leiri järjestettiin, alle 20km.


 Vindmöllör tuottaa paljon sähköä Tanskassa, ne ovat aikamoinen näky niin maaseudulla kuin merelläkin.
Muuten paljon littanaa peltomaisemaa, kapeita mutta aina asfaltoituja teitä, pieniä vanahanaikaisia kyliä, siistin näköistä - ei kuten usein Suomessa että vaikka uusi talo olisi rakennettu, se vanha lahoaa siinä vieressä erinäisten peltoautojen tai muun romun seassa...

Meillä on kylvöt liki kaksi viikkoa ennenaikaisia, mutta niin näkyi Tanskassakin - vehnäpellot jo aaltoilivat keltaisina kuten myös ohra. Ruista en nähnyt lainkaan, liian etelässä?Tältä osin en kerro DRENGEAKADEMIEN toiminnasta, siitä oma juttunsa in English, mutta tiistaisen tutustumisen jälkeen matkaa jatkuu....
Seuraavana kohteena Gvenön linna aivan eteläisessä Själlannissa, parisenkymmentä kilometriä Naestvedin kaupungista. Tanskan suurimpia yksityisiä (vanhan) taiteen kokoelmia, ihan pisto ruusuineen, perhoskasvihuone, seikkailurata, olutpanimo ja, kuinka ollaaan, epävakaasta kelistä huolimatta, paljon turisteja, lähinnä tanskalaisia. Sisäänpääsy 100DKR (noin 13€) varsin kohtuullinen ja aikaa taisi helposti vierähtää parikin tuntia- piti vielä hakea iPadkin autosta että sain selfieitäkin niiden ihanien ruusujen kanssa! Tässä linnassa asuttiin vielä - voisi olla aika ihana kokemus oppilaille leirikoulun tms yhteydessä -etenkin se kiipeilypuisto jonka jätin kokeilematta- sateinen keli ja seuran puute vähän jarrutti!Ja matka jatkuu..
Pohjoiseen takaisin, olin jo matkan varrella onnistunut hankkimaan itselleni erilaisia karttoja- en tykkää käyttää autonjäljittäjää ja inhoan sen pälpätystä ja olen kuullut niin monta kertaa sen johtaneen harhateille. Ja vielä yksi asia mikä iittyy oppimiseen - minulla ainakin on turvallisempi olo kun tiedän tarkkaan missä olen ja osaan itseni kartalle sijoittaa. Myös suunnistustaito kehittyy kun joutuu seuraamaan maisemia ja tienviittoja sekä paikallistamaan ne myös kartalta!


Seuraava pikapysähdys Fialla (Mikaela Lindh, suomalainen kouluratsastaja jo 16 vuotta Tanskassa) Klokkedalissa Kööpenhaminan ja Helsingörin puolessavälissä- vaati sitä suunnistustaitoa sekin, hyvin oli kaunis paikka piilotettu naapureiden sisäänajojen väliin...Olimme Ypäjällä tavanneet ja tällainen "ex-tempore"-käynti siis jo sovittu. Paljon suomalaisia valmentautumassa ja minulle näytettiin paikata- enhän nyt hevosia tai ihmisiä muista muuta kuin nämä GP-tasoiset Mas Guapo ja sen kaveri...
Hienosti pidetty paikka- taas tuli verrattua suomalaisiin...
sisäänajotie Paulsenin (Fian) paikkaan

käytännöllinen talli sisäpihoineen, Mas Guapo  seuraa tapahtumia oikealla 

Kesäisin Fian luona käy paljon suomalaisia valmentautumassa, kuten tässä........
Tällä kertaa ei oltu Falsterbohon menossa, Masi juuri startannut Sumessa PM:issä ja toisella kaverilla pieni lihasvenähdys. Fia kiitti kisamatkojen lyhyyttä ja hyviä olosuhteita- ei ole muuttamassa takaisin Suomeen...Seuraavaksi olin bongannut kartalta melko lähellä, mutta kiinni rannikossa sijaitsevan KAren Blixenin lapsuuden/vanhuudenkodin joka sijaitsi aivan Fian paikan lähellä. No, turisti kun tekee noita maisemankatselumatkoja niin tuli tuo tanskalainen pohjoisrannikkokin tutuksi.... kaunista seutua, pieniä kyliä täynnä! Ja Blixenin museo herätti mieleen ihanan Meryl Streep-Robert Redford - elokuvan "Out of Africa" joka toki on melko romantisoitu versio Blixenin kirjasta, mutta h niin kaunis! Katsoin pienen dokumentin hänen elämästään ja tuotannostaan - hän aloitti kirjailijauransa pseudonyymilla Isac Dinesen ja tuli yllättäen kuuluisaksi ensin Amerikoissa, osittain koska kirjoitti englanniksi. Arvostan suuresti vahvoja naisia- hän on ollut sellainen!

Karen Blixen on haudattu kotitilalleen, korkealla paikalle keskelle metsää, josta kuitenkin aukeaa laaa näköala peloaukealla- ehkä kaunein koskaan näkemäni hautapaikka!


Seuraava yöpymispaikka oli - hinnan mukaan valittu - Hillerödin kaupungissa siaotseva Danhostel- nordisk lejreskole jossa myös Suomen lippu liehui pihalla muiden pohjoismaalaisten joukossa. En ole ottanut selvää oliko suomalaisiakin leireilijöitä, jokin nuortenleiri oli juuri loppumassa saapuessani. Siistit kurssikeskustilat, lakanatkin sain pyytäessäni ja illallinen kehoitettiin hakeman läheisestä pizzeriasta. Aamiainen maksoi erikseen mutta oli sen arvoinen . Se, mitä myös arvostin, oli ne pienet asiat jolla saatiin paikka viihtyisämmäksi askeettisesta neliöidenäytöstä huolimatta - pari kuvaa ohessa:


HUPS, tässä välissä tanskalaista laivarantaa Blixen-museon ulkopuolella! Voi sitä purjeiden määrää!

Laskin, että vaikkei hinta nyt ihan suomalaista hostellimajoitsta vastaa (yksin matkustava maksaa aina enemmän- nyt 770DKR eli satasen kieppeillä) , on varmaan mahdollisuus pyytää tarjousta- ihanteellinen paikka lähellä Kööpenhaminaa (n 50km), Fredriksborgin linnaa (5km) ja Blixen-museota (15km) muista näkemisen arvoisista paikoista puhumattakaan (ajanpuutteen takia jäi näkemättä mm.Helsingörin eteläpuolella sijaitseava tunnettu modernin taiteen museo Lousiana). Ja aamiainen , se oli runsas ja hyvä!

Varsinaisena nähtävyytenä Hyllerödissä on keskellä kaupunkia, omalla saarekkeellaan sijaitseva Fredriksborgin linna. Täällä on Tanskan kuninkaalliset perinteisesti krunattu, linna on palanut 1850-luvulla ja alunperin rakenettu jo 1500-luvulla ja toiminut kansallismuseona jo 1800-luvun lopusta lähtien.Tällaisilla retkillä yhdistyy niin äidinkielen, maantiedon , historian kuin kielten oppitunnit - integrointia yli kaikkien rajojen! Niin, ja jos vielä majoitus on siellä danhostelissa, niin tuleehan sitä urheiltuakin kun 4km kipittää juosten eestaas...


 Tapa kiinnittää kauriinsarvet seinään osaksi taideteosta saa minulta aplådit- koko huone (mikä lie asekellari) tosikaunis!
Linnan palo 1850-luvulla

zoomattu osa taulusta 1800-luvulta

Karjas leijona kuuluu niin Suomen vaakunaan kuin erinäisten linnojen pihoille!

Näistä tunnelmista takaisin Kööpenahminaan auto palauttamaan ja sitten uusi seikkailu kohtiRuotsia- heja Sverige- mikä sekään ei sujunut kommelluksitta kun kuvittelin matkustavani junalla Falsterbohon asti. Mutta se onkin ihan oma juttunsa. no, Trelleborgissa tuli käytyä kääntymässä rautatieasemalla, ja mitä opimme tästä: KYSY KYSY ja KYSY jos olet hiukan epävarma jostain. Ongelmana tahtoo vaan nykyaikana olla se että keneltä kysyt kun ei ole juna-asemia eikä bussisemia ja vielä vähemmän henkilökuntaa!! netin kautta kaikki selviää - jos netti on selvillä! Tässä maiden välissä kun oli niitä katkoksia milloin nettiyhteyden tarjosi Köpiksen lentoasema, milloin Skånetrafiken ja Falsterbossa sitten Vellingen kunta - jos tarjosivat!
Mutta tähän hetkeksi stop - fortsätter ännu imorgon från Falsterbo - råkade bli och se på dressyruppvärmningen med Kyras och Patrik Kittels samarbete... jätteintressant! Böt också några ord med George Morris - still going strong - han tränar det brasilienska laget för olympiaderna! Och fick hans autograf i min bok - jess! - mutta huomisiin, huomaan että vajaassa viikossa on tapahtunut niin paljon etten päivässä saa kaikkea edes kirjoitetuksi!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti