perjantai 22. huhtikuuta 2016

Oppilaatko asiakkaita ja opettaja renki? Minne olemme menossa-Ruotsin malli pelottaa!


Taas tuli luettua Facessa näytetyt pari ruotsalaista artikkelia -linkkaan tähän mutta teen suomeksi lyhyen yhteenvedon:
http://www.expressen.se/ledare/det-ar-lararen-som-bestammer-i-skolan/

Aluksi todetaan maailmanmenon kääntyneen ylösalasin: Jos ennenvanhaan rangaistiin opettajaa joka oli sekaantunut alle 18-vuotiaaseen oppilaaseen, nyt rangaistuksen saa se opettaja, joka yrittäessään estää oppilasta käymästä toiseen oppilaaseen kiinni ottamalla tätä ranteesta. Toinen opettaja, joka oli sekaantunut 15-vuotiaaseen oppilaaseen, ei ollut tehnyt mitään rangaistavaa.
Näin siis naapurissamme Ruotsissa, josta paljon nielemme esimerkkiä demokratiasta ja lasten/nuorten oikeuksista - täysin pureskelematta!
Juttu jatkuu toteamalla että kansankodin ihana opet-vanhemmat-oppilaat - kaverikeskustelu on aiheuttanut parissakymmenessä vuodessa länsimaitten sekavimman koululaitoksen jossa oppimistuloket huononevat vuosi vuodelta!
Eräs äiti oli seurannut 8-vuotiaan tyttärensä koulutuntia järkyttyneenä- rumaa kielenkäyttöä, tappeluja, huutoa ja kiukuttelua läpi koulupäivän. Äiti totesi Expressen-lehdessä että vanhempien olisi aika kasvattaa lapsensa itse sillä se ei kuulu enää opettajan tehtäviin!
Haastateltavana ollut rehtori Kant totesi seitsemän ( 7) opettajan kymmenestä (10) riitaantuneen vanhempien kanssa ja pelkävään ilmiantoa . Syitä tähän pelkoon hänen mielestään on kaksi: vanhemmat väheksyvät opettajia ja myös kertovat sen lapsilleen sekä ilmiannon pelko joka varantaa työpaikan.

Artikkelin on toiminut useamman toimittajan tekemänä Expressenin pääkirjoituksena 19.12.2015 ja lopuksi siinä todetaan maan tarvitsevan kulttuurivallankumousta, jossa valta palautetaan opettajille jolloin häirikön saisi heittää pihalle ja kännykät takavarikoida!

Aihe lie herättänyt keskustelua - kuten se, jonka Göteborsbladetista muutama viikko sitten kopioin - ja tässä alhaalla vielä yksi linkki; 
http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/krankthetskulturen-hotar-hela-skolan/

Tähän pakko laittaa "jotain rauhoittavaa" väliin- ja mikä sen parempaa kuin suomalainen METSÄ -kuvassa tosin koneella tehdyn harvennushakkuun jäljiltä, mutta sehän ei poikia häirinnyt ! Valtava määrä löytyy erilaisia ja eri tarkoituksiin soveltuvia keppejä, risuja ja muita oksia!
Englantilaisen tutkimuksen mielenkiintoisia tuloksia luin innolla ja lähes huolestuin -pitäiskö omaa metsässä liikkumista jo rajoittaa kun jo ennestään on matala verenpaine ja se vielä tutkimuksen mukaan laskee metsässä.... :)
linkitän senkin tähän:
http://www.wimp.com/what-hiking-does-to-the-brain-is-pretty-amazing/

Hevosiin liittyviä "hermoparannuskeinoja" en nyt viitsi edes lähteä linkittämään - niitä vain on niin paljon!
Mutta mitä erityispedagogiikkaan tulee, juttelin pitkään tänään laaja-alaisen erityisopettaja Aila Kajanderin kanssa joka on viime syksystä vetänyt Sipoossa sosiaalipedagoogista hevostoimintaa menestyksekkäästi. Eläin on niin rehellinen - jos et itse malta, se heti epäilee. Hyviä tuloksia mm ADHD-oireilevien lasten kanssa jonka voin heti allekirjoittaa - tallissa TAPAHTUU koko ajan niin paljon asioita, että hyväjos ollaan "alert" ja hereillä!. Tästä muistuu mieleen joskus lukemani juttu miten psykologi oli jollekin lapselle ADHD;n selittänyt minusta todella hyvin:
"Kuule lapseni, ihmisiä on aina ollut kahdenlaisia, niitä jotka ovat enemmän paikoillaan ja miettivät; heitä kutsuttiin keräilijöiksi ja sittemmin maanviljelijöiksi, ja sitten on niitä jotka aina ovat valppaana ja liikkeellä ja heitä kutsutaan metsästäjiksi. Sinä kuulut jälkimmäiseen ryhmään, ja nyky-yhteiskunnan vaatimukset eivät aina sen taidon kohdalla osu ihan maaliin. Mutta nyt kun tiedät, voit oppia asioita soveltamaan parhain päin"

Maanantai ja tiistai taasen Hämeenlinnassa, kevään myötä huomaa että opinnot alkavat olla loppusuoralla ja paljon on vielä paikattavaa. Tämän viikon olen touhunnut "erityisopettajan verkoston" parissa ja ensi viikolle sovin tapaamisen JOPO-luokan pariin, huomaan että nämä "hankalat" tapaukset minua kiinnostavat, motivaation puute ja siihen liittyvä häiriköinti sekä näihin ongelmiin liittyvät perimmäiset syyt eli oppimisvaikeudet hankalien kotisuhteiden lisäksi. Mielenkiintoista!
Todettakoot myös tässä, -ja huom . -vihjeitä vastaanotetaan -- että lentoliput & hotelli varattu heinäkuiselle Tanskan vierailulle Drengeakademin-leirille! Toivon tuovani sieltä ideoita ja tietoa miten vastaavaa systeemiä voitaisiin Suomessa (=lue: Mäntsälässä) soveltaa, mille ikäluokille ja millä rahoituksella. Ehnroosin rehtori Lipposen Marko vielä totesi aivan oikein (koskien meidän omia kullanmuruja joille mukavuusalueelta poistuminen on katastrofi!) että miten näitä nuoria edes saa osallistumaan heidän näkökulmastaan lähes keskitysleirille: Ei kännyköitä, ei Batterya tai muita piristysjuomia, ei TV:tä tai videoita , ei karkkia ei myöhäisiä iltoja vaan terveellinen aamiainen aikaisin aamulla, lenkkeilyä ja muuta urheilua, tuntikausia opiskelua -toki henkilökohtaistaen- ja illalla jälleen urheilua. HUH: hyvä pointti, tämä on yksi niistä asioista joita aion selvittää!


Henkilökohtaisesti opintoni siis ovat loppusuoralla, enää yksi tapaaminen Hämeenlinnassa, ja valmistuminen -toivottavasti- 10.6 .2016 .
Liekö sitten juhlan aika?
Kielten opettajien täydennyskoulutuksen sain jo suoritettua- kunnioitettavat 10op siinäkin - ja Niilo Mäki- instituutin "Tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen ongelmat koululuokassa " (=ADHD yms) koulutuksen tiimoilta tapaamme Lahdessa vielä 3.5. - siihenkin olen saanut ideoita toimintaan, osa myös hevoslähtöisesti .

Töitä kun syksyllä löytäisi, -nyt olen tehnyt pelkkiä sijaisuuksia ja elänyt opiskelijaelämää- niin saisi tuota taloutta vähän tasapainoon. Mutta kaikkiaan- ihanaa oppia uutta ja ihanaa olla niin utelias !!
Ja ihanaa miten paljon nuorilta ja lapsilta oppii!

Topi-koira seuraa tuntia ja rauhoittaa oppilaita - tottakai! Nyt en löytänyt kuvaan liittyvää artikelia, mutta 7.1.16 julkaistu, (luult. HS )