lauantai 15. tammikuuta 2022

LIIKAKILOT HIIHTÄMÄLLÄ HIITEEN- vai?

 Vuosi alkoi r-a-u-h-a-l-l-i-s-e-s-t-i, eli alan ehkä oppimaan? Koira- ja kissavahtina ja tv täysillä ettei tarvinnut pauketta kuunnella, niin siinähän se meni. ja-a, saunomassa piti toki käydä ja järveenkin pulahtaa.

Uusi vuosi alkoi taas niine vakiolupauksineen- en ole miesmuistiin syönyt suklaata tai juonut alkoholipitoisia juomia tammikuussa- enkä nytkään, enää puoli kuukautta jäljellä...



Sitä "hidasta elämää" on tullut koronan myötä enemmänkin kokeiltua, ja ulkoliikuntahan on ihan "must" kun kuntosalit ja ryhmäliikunnat kiellettiin. Katrinrannan saunan saimme pitää pitkään auki kun tarjosimme vain yksityisvuoroja, mutta kyllä ihminen on huvittava- niitä "yksityisvuorojen" osallistujia huhuiltiin sitten pilvin pimein jos vaikka missä sosiaalisissa medioissa! Ei mitään tajua siitä MIKSI pyritään pitämään tapaamisissa mahdollisimman vähän ja tuttua porukkaa...No, näissä rajoiteviidakoissa kun tuppaa eksymään sovittiin että suosiolla pidämme avantosaunan kiinni ainakin parisen viikkoa- muistin että minulla kotonakin on sauna ja toimiihan tuo!

Mutta se ulkoilu, ja jo viime talvena keksitty HIIHTÄMINEN - kroppa liikkeelle, hiki pintaan ja polvet säästyy, vielä yksin kun lenkkiä tekee saa vauhdin määrätä just niin hitaaksi kun haluaa! Viime vuonna lähinaapuriston tuttu ehdotti että miehensä voisi taitavasti voidella mun sukset. Kieltäydyin kohteliaasti mutten edes osannut sanoa syytä- eihän mun suksia ole ikinä voideltu, ikääkin vasta 25vuotta tai jotain sinne päin. Ja nyt olen tajunnut miksi en niitä liukastusvoiteita pohjiin halua- niillähän mentäisiin aivan liian kovaa eikä hiihto edes vaatisi rehkimistä! En taida kuulua ihan näihin himohiihtäjien ryhmään...

Joululoma kesti 10:een tammikuuta asti, täytyy myöntää että jo oli opetusvalmisteluja tehty ja kiva oli taas päästä töihin- lukio ja alkavat kirjoitukset asettavat omat haasteensa, ja kaikkien oppilaiden kanssa pätee kohdallani se, mistä muutamat pomot nätisti ovat välillä huomautelleetkin: Ei tarvitse aina olla huonolla tuulella ja epäillä kaikkia oppilaita laiskoiksi ja mukavuudenhaluisiki.... Tämän kun muistaisi - jotenkin taidan pelätä että oma uskottavuus kärsii jos on liian hyväntuulinen? Onneksi ensi maanantaille ilmoittauduin positiivisen pedagogiikan iltaluennolle- se että ongelman myöntää, helpottaa sen työstämistä!  Ja välillä on tullut hyvääkin palautetta, sillä elää pitkään!

Viikko koulua takana, tälle päivälle ansaittu vapaa, ja ehkä näistä opin vähitellen nauttimaankin, vai miltä kuulostaa: herätys kissojen toimesta jo kahdeksan jälkeen, mutta aamiainen ja kahvinkeitto vasta 9 jälkeen, jolloin TV:stä mielenkiintoinen dokkari espanjantaudista, sitten vähän lehdenlukua ja yhdentoista jälkeen suksien kera Sälinkään suuntaan, jonka Kilpijärvellä en vielä ollutkaan hiihtänyt.


Ilma kaunis kuin morsian, suksetkin luisti mutta reitti oli tarkoin valittava koska vanhat ladut olivat sulaneet ja jäätyneet muhkuraisiksi. Pari plussapäivää oli tehnyt jäille pahaa vahinkoa, ja eräs luistelija sanoi kääntyneensä kun pintajää oli 20 metriä rannasta antanut periksi ja pudotusta 20 senttiä jäiden läpi veteen...Koko järveä ei päässyt suksilla kiertämään koska jäisiä kohtia oli liikaa, mutta eestaas rantaviivaa seuraten  laskeskelin että 5km tuli täyteen. Vauhtiin päästyäni piti vielä tutkia tuo koirapuiston vierestä kirkkopellon takaa alkava lenkki- oli melkoisen haasteellista mutta meni tuo nelisen kilsaa siinäkin. Pitkään harkitsin - miksikö -sähkön hintojako manailin?- ennenkun laitoin kotona sähkösaunan päälle ja lähdin Sääksjärvelle pulahtamaan- teki niin hyvää! Loppupäivä onkin sitten mennyt pyjamabileissä lehtiä lukien ja tv tä katsellen- ei omia opintoja yhtäkään ja maanantain tunnit ehtii valmistella huomennakin! Pihvin paistoin ja valmistin pariisinperunoiden uuden sovelluksen kuorineen, joten valmisruokaa ei ainakaan ole tänään syöty!  



                                                                                                        Syömisestä tulikin mieleen taas kerran tämä liharuoan pannaan julistaminen -miksi pitää olla "joko-tai" ? Nyrkkeilijä Robert Helenius syö pelkästään lihaa (mielenkiintoinen juttu ahvenanmaalaisesta treenaristaan joka myös on lihantuottaja)  ja sitten on niitä jotka eivät edes maitotuotteisiin koske. Kohtuus voisi olla kaikessa- tunsin kieltämättä huonoa omatuntoa kun punaisella lapulla- vika myyntipv- varustettu lihapaketti oli valmistettu EU:ssa eikä Suomessa. Yleensä ostan vain kotimaista lihaa, ja jos pientilalliselta saa, aina parempi. Luomuliha periaatteessa ok, mutta siinähän ollaan lähinnä kiinnostuneita siitä mitä eläimille syötetään, ei siitä miten ne voivat? Juustoportin "vapaan lehmän maito" on se mikä löytyy minun jääkaapista, mutta nyt on melko moni meijeri ainakin mainonnassaan lähtenyt samoille poluille. paljonko niistä väittämistä sitten on totta? Mutta ajatuksena hyvä -vähemmän lihaa ja tuottajille parempi hinta, kotimaisuus taattu, hyvät olot ja lyhyet matkat teurastamoon sekä nopea päätös. Tässä linkki HS:n juttuun valmentaja Johan Lindströmistä:

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000008506914.html

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008441774.html

Toinen linkki johtaa pikkuiseen kylään Ruotsin Åren lähelle, missä pyritään omavaraistalouteen ja naapuriapuun- aivan kuten ennen vanhaan! Tätä taidan selvittää lisää- ihan niinkuin pari vuotta sitten se koulupudokaspoikien tanskalaisleiri-kävin paikan päällä!

Sitä minä en ymmärrä- esim. näissä jatkuvissa koulu-uudistuksissa- miksi KAIKKI pitää aina pistää uusiksi, eikä voida säilyttää mitään toimivaa ja jo olemassaolevaa hyvää? Kuten nyt puusta ralkentaminen - ainahan se on Suomessa tiedetty että puu elää ja oikein hoidettuna kestää!!??

Päivä pulkassa- telkkarissa nuori komissaario Morse loppui juuri- dekkarit vaan on ihania ja englantilaiset etenkin! Jospa tässä iässä osaisi vähitellen rauhoittua ja nauttia siitä- ainoa mikä hevosallalla on ollut rankkaa on ajanpuute- kun neljäkymmentä vuotta olet juossut kilpaa kellon kanssa niin ainoa mikä ainakin on opittu on TEHOKKUUS. Sitä ei ehkä vapaapäivinä tarvitse?     Ja jos nyt malttaisin jättää noita opintojakin vähemmälle- ei sitä enää tarvita yli 30 op vuodessa työn ohessa mihinkään!                                                                                                                                                 

tyytyväisen hiihtäjän aurinkoilme!







Kallioseinämä-kuvat Isojärveltä viikko sitten - Suomi on kyllä niin kaunis maa- kesät

talvet! Ja maisemista saa nauttia ilmaiseksi!

Kun kaikki tapahtumat perutaan/kielletään/siirretään, on ulkoilu tavalla tai toisella sentään sellainen mistä voi nauttia maksutta ja terveellistäkin ! Nyt on siirretty nettiin/peruttu/ muuteltu päivämääriä niin moneen tapahtumaan että laskutaito loppuu....Kouluseminaari, SM-talviuintikisat, Andrea Boccellin konsertti, Henri Ruosteen klinikka, SUKOLin koulutuspäivät... Joten kotona on paras alkaa viihtymään!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti