lauantai 28. syyskuuta 2019

Minustako ilmastoaktivisti...? kohtuus riittäköön- ajatuksia perjantailta eduskuntatalon liepeiltä


Herään näköjään aina vähän myöhään, mutta onneksi joskus improvisaatiosta ja hetkessä elämisestä hyötyäkin.... Tosin eilen oli niin tapahtumarikas perjantai että tämän päivän velvollisuudet hoidettuani (kolme tuntia Savijärvellä, Grixien kanssa ajo-opetusta ja 3-vuotiaan irtohypitys) on takinhihat ihan TYHJÄT. juu, lasi viiniä edessä niin eiköhän yksi lauantai-iltakin saada päätökseen....

Kävin vuosi sitten YK:n järjestämän kestävän kehityksen kurssin enkä koskaan ole 6:n opintopisteen eteen tehnyt niin paljon töitä. Nyt siitä sitten on hyötyä kun tälläkin hetkellä tutkaillaan "Agenda 2030"- kohteita ja oppilailla ilmiöoppimisen yhteydessä työn alla eri kohteisiin tutustuminen ja mahdollisesti jopa kehitysajatuksia. Viime vuonna Sipoossa hyödynnettiin myös tietoja ja taustoja ilmiöoppimisen viikoilla ja ysiluokkalaiset pääsivät jopa haastattelemaan ja videoimaan nykyistä ulkoministeriämme Pekka Haavistoa! Ennakkoluulottomasti matkaan, niin alkaa tapahtumaan! Ja jos jotain pitää tehdä viereisen "maalaismaiseman"säilyttämiseksi- olen mukana! Metsää ei tähän kuvaan paljon mahtunut, mutta sitäkin pitää olla- avohakkuut seis ja harventamista tilalle!

kohta 13 liittyy siis ilmastoon, mutta huomioi mös lähes kaikki muut 17 kohtaa- linkissä selkeämmin!
https://cdn1.utbudet.com/storage/ma/6d6cd20c801f45cc8c907f889bdf4823/5ac0036e1af94743b9a84a5964096c2e/pdf/C7FEE7CEFE7DDF83B42C2A29B2DCC08A734961D7/Ag

En ollut muistanut nuorisoa koulussa valistaa, mutta 11oppilasta olivat innokkaina lähdössä mukaan eduskuntatalolle kannattamaan ilmastotekoja ja selvittämään asioista lisää - odotan heiltä raporttia kuvineen maanantaiksi! Greta Thubergista ollut puhe, ja myös hänen Asperger-syndroomastaan, mutta kaikkea kovin positiivisella kannalla. Mitään suuria odotuksia ja kiihkomielistä ajattelua ei kenelläkään ollut, ja tosiaan - hyvä niin koska;
"FÖR MYCKET OCH FÖR LITET SKÄMMER ALLT" eli "KOHTUUS KAIKESSA"
Itse valokuvasin taas tunnin verran ja kuuntelin nuorten puhujien mielipiteitä sekä katselin ympärilleni-
Yleisajatukseksi jäi tuo valtava into ja rajutkin kannanotot asioita sen enempää selvittämättä!
Oheistan muutamia valokuvia ja omia ajatuksia- onneksi kyseessä on blogi - sekä toiveen siitä, että ihmiset ainakin hieman miettisivät aihetta jatkosssa ja tosiaan kääntyisivät poliitikkojn puoleen! Itsekin pystyy tekemään yllättävän paljon vaikka vain pienin askelin!



Ihana palkittu OODI-kirjastokin pääsi kuviin ja eduskuntatlon edusta oli täyteen ahdettu- kuulin ilmeiseti väärin kun puhuivat jopa 20.000 osallistujasta päivän aikana sillä uutisissa illalla mainittiin vain 12.000 - mutta hyvä sekin! Omat oppilaat saivat jakaantua ominpäin tutkimaan tilannetta.


Paljon oli kyltteihin laitettu iskulauseita, osa hauskoja, osa ahdistava ja osa asiaankuulumattomiakin. Tässä muutama:





muutamia ajatuksia mielenilmaisujen pohjalta:
*jos olet vegaani, mistä valkuaistarpeesi tyydytetään? Ettei vaan ulkomaisella soijalla? Entä minne kaikki pierevät lehmät laitetaan, sioista ja kanoista puhumattakaan? Päästetäänkö vapaaksi?
*sotateollisuus seis- siinä olen samaa mieltä. MUTTA: työllistäjänä Suomessakin armeijalla on suuri osuus - minne kantahenkilökunta (=kapiaiset+ keittiö, varastot, huolto, rakennus.- ymym) sijoitettaisiin? Tämä on maailmanlaajuinen kysymys johon ei hetkessä vastata!
*ei saa matkustaa lentokoneella, mutta laivatko ovat ok? Entä autoilun rajoittaminen - taajamissa täysin perusteltua mutta miten maaseudulle jossain Pohjois- tai Itä-Suomessa jossa pitkät välimatkat ja joukkoliikenne harvaa? Mitä vaihtoehtoja on tarjolla? Etätyö ja nettikokoukset suotavia ja kehiteltävä, muttei se sähköyhteyskään täysin energiavapaa ole...
* Autoilua pitäisi mielestäni kehittää - sähköautojen kehittelyn lisäksi- myös siihen suuntaan miten vähänpäästöisiin ja energiapihiin kulkuneuvoihin saataisiin toimivuutta. Itse myönnän autoilevani noin 40.000 km vuodessa ja tämä suurimmaksi osaksi koska työajat ja - matkat ovat hankalia ja /tai julkista liikennettä vaan ei ole saatavilla kohtuullisten aikarajojen sisällä. Suomi on harvaanasuttu maa, ei ole mitään mieltä rakennellä julkista liikennettä syrjäseuduille jossa bussissa istuu 2-3 matkustajaa ja valtio joutuu tukemaan bussiyhtiön kuluja!
*Asia, joka ei lainkaan ole tullut esille- missä vedetään harrastuksille raja? Tällä hetkellä menossa Dohan yleisurheilun MM-kisat olosuhteissa, jotka vaativat ilmaston viilentämistä ja jossa urheiluareenoita on ollut rakentamassa kurjissa oloissa työskentelevät siirtotyöläiset. Ovatko tällaiet kisat yleensä järkevät pitää? -Itse hevosurheilijana en voi olla mainitsematta niitä kuluja ja päästöjä joita aiheutuu vaikkapa vain hevosia siirrettäessä (diesel)autoilla kisapaikasta toiseen lennoista puhumattkaan! Jos oikein ympäristöä ajatellaan - harrastuksetkin seis -lemmikkieläimistä puhumattakaan! Ainoa "oikea" ympäristöystävällinen ihminen Suomessa lie Pentti Linkola jonka ajatukset ovat erittäin radikaaleja- tutustukaapa!

*Eläinaktivistit ovatkin sitten luku sinänsä- tämäkin "kettupoika" joka onnettomana oli itsensä ahdannut häkkiin ja kavereineen vaati "eläimille oikeutta"
Turkistarhauksesta saa ja pitää keskustella- elinkeino siis sekin josta tällä hetkellä hieman alle  1000 tarhaa, lähinnä Pohjanmaalla.
*Suurostajina kiinalaiset, joilla myös jo aloittelevaa omaa tuotantoa minne suomalaisiakin siitosläimiä on myyty. Ties minkälaisissa olosuhteissa?
* Turkki turkkina- luksustuotteesta voinee rikkaat maksaa sellaisen hinnan että eläimiä voisi kasvattaa paljon väljemmissä ja luonnonmukaisimmissa olosuhteissa? Ellei hinta/laatu kohtaa, tarhaus poistunnee itsestään. Parempi vaihtoehto mielestäni kuin se, että täyskiellolla tarhaaminen siirtyy täysin Kiinan hyvinkin kyseenalaisille markkinoille!
*Oma mokkaturkkini jossa jonkinlainen turkiskaulus on yli 30 vuotta vanha- yhä lämmin vaikkei mikään muotituote olekaan - eikö jo tämä ole osoitus kestävästä kehityksestä?
*turkistarhaajien liiton omat nettisivut hyvinkin asialliset ja avoimet- kannattaa katsastaa!

Itse tilaisuudesta vielä sen verran, etten ymmärrä miksi siinä jotain "lakkoilua" tarvittiin - muitakin opettajia luokkineen näkyi ihmispaljoudessa ja tärkeästä asiasta on kyse - en oikein tiedä onko näillä mielenosoituksilla niin paljon valtaa vaikka näkyvyyttä kuitenkin?
Itse sain kuntalaisaloitteesta enemmän toimintaa aikaiseksi kun kokosin nimilistan toiveesta että Mäntsälän Sääksjärven uimaranta kunnostettaisiin ja hankittaisiin tarvittavat tienkäyttöluvat kuntoon ensi kesään mennessä. Hyvin itsekkästi minulta ajateltu - Katrinranta säästyisi näin ollen enemmän aikuisille ja pikkulapet - omat pojanpojat mukaanlukien- pääsisivät temmeltämään ja pitämään ääntä hiekkarannalle! Kunnan teknisen lautakunnan kokous "siunasi" hankkeen ja telninen toimisto määrättiin toimeenpanijaksi- joten ensi kesää odotellessa!

VIELÄ pari ajatusta ilmaston lämpenemisen estosta - ihan ruohonuuritasolla ja hiilijalanjälkeä pienentäen:
*maallakin - aja lyhyet matkat vaikkapa  pyörällä tai kuntoilemalla! Eipä tarvitse aina sinne salille mennä.
*Säästä -etenkin- kuumaa vettä  äläkä "lotraa"
*talvi tulee ja lämmittää tarvis- mutta onko sen lämpötilan oltava yli 22C ??? 18oC riittää hyvin, ja jos paleltaa, laita ihmeessä vaatetta!!!
*vaateostoksilla - harkitse materiaalia ja käyttöikää. Ei sen muodin mukaan tarvitse aina juosta nuorenkaan!
*tee löytöjä kirppiksellä ja kierrätä!
*"viimeinen myyntipäivä" ei todellakaan ole viimeinen käyttöpäivä! Mieti mitä ruokaa ostat! Itse olen ollut aivan uuden ongelman edessä kun Fasu-koiraa ei enää ole - ruoantähteet! Skriik- vaatii uudelleenajattelua sekin kohde!!!
*Kaikessa ei voi olla täydellinen- jos syöt lihaa, niin määrää voi toki vähentää- en oikein ymmärrä niitä väkisinpakotettuja vegetaristi-päiviä kun lihan määrääkin voin annosta kohti vähentää!
*MIKSI puhutaan huolestuneena siitä, ettei talous kasva?? Sehän on hyvä asia jos ihmiset vähän miettii mihin rahansa laittavat ja jos markkinoilta sattuu löytymään muutakin kun kertakäyttötuotteita?
*pari kieltoa lisää- älä roskaa-älä tuhlaa- älä osta turhaa....ja pojille- älä aina paina sitä kaasupoljinta täysillä kun kuitenkin haluat ajaa- ajotekniikallakin säästää löpöä!
*Suomi on luvatun teknologian maa - siitä myös työpaikkoja ja kehitystä ilmaston lämpenemiseen!!!
*ja tärkeää - älä pode "ilmastoahdistusta" vaan jos asia todella huolestuttaa ja et saa yötäsi nukuttua- TEE JOTAIN - poliitikkoja painostamalla he joutuvat lunastamaan vaalilupauksensa! Ja jos innostut jotain suunnittelemaan- myös toteuta!
*Jos jostain kohtaan et ole ihan ympäristöystävällinen ja "vihreä" , mieti miten toisella tavalla sen voit korvata? Ei yksi ihminen sotaa voi voittaa!
*Yhdesssä tekemällä ja sopimalla saamme jotain aikaankin- pienin askelin eteenpäin!


* Nyt ei muuta muistu mieleen, mutta laitan vielä Facessa pyörineen "oikeutta eläimille" julisteen - mitäköhän niillä hevosilla sitten pitäisi tehä kun ei saa ratsastaa eikä voi syödäkään ja raviurheiluhan se vasta rääkkäystä onkin????   HOH-HOH -laitumelle vaan. kivaa Suomen oloissa tammikuussa....


ja lopuksi se kaikkein tärkein mitä hevosiin tulee jota opettelin pikkutyttönä - tämä niin pätee vielä:






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti