maanantai 16. syyskuuta 2019

Kittel- ilman rollkuria mutta paljon ruotsalaista positiivisuutta!

Nyt alan pikkuhiljaa ymmärtämään miksi ruotsalaiset ovat viime vuosina pärjänneet sekä koulu- että estekisoissa maailmanlaajuisesti- yhteishengellä jossa on positiivinen tekemisen meininki! Ja työllä, tottakai! Mutta huumoria umohtamatta!

Lauantainen KORK;n klinikka Ruskeasuolla veti
maneesin täyteeen yleisöä, ja ihme ja kumma-  lopussa ihmiset uskalsivat esittää Kittelsille lisäkysymyksiä vaikka järjestäjien taholta oli Kitteliä jo varoitettu ettei suomalaiset mitään kysy....

Sitten oli se viisi opittua asiaa mitä piti jättää hautuumaan jatkossakin- hidas suomalinen nukkui jopa kaksi yötä ennenkuin sain seuraavaa mietittyä:

*Ei mitään uutta taivaan alla- hevonen on yhä hevonen ja pakoeläin, jolla hyvä muisti ja jota täytyy kohdella sen mukaan
*Muista välillä nauraakin- ei kouluratsastuskaan ole NIIN vakavaa! -Tässä kohtaa tuli vertaus esteratsastajiin joiden "groomit kisoissa tupakki suupielessä raahaa kahtakin hevosta perässään" kun kouluratsastajat  viimeisen päälle puettuina ovat jo hallia tyhjentänässä että kahta puolta talutettu ratsu pääsee eläinlääkärintarkastukseen....(Tässä kohtaa myhäilin syvälle sisimpääni - vaikka tuomari olenkin ja lajista pidän, on estemeininki aina ollut lähempänä sydäntäni- jo siitä kouluhevosen letittämisestä ja valkoisista pinteleistä alkaen verrattuna)
*Rajoita raipan läsnäoloa ja pidä kannuksia. Ei sitä raippaa radallekaan oteta! Tästä vielä erikseen kysyin miten pian kannattaa nuorella se raippa jättää, johon Kittel totesi että heti kun turvallisuus sen sallii.
*Take your time with horses and finish BEFORE he is tired- just content when everything runs well! Tämä on usein niin vaikea muistaa ja etenkin oppilaan kanssa joka maksaa tunnista- ei 30-40 minuutin ratsastuksesta! Omien nuorten kanssa se on helpompi ja itsestäänselvää toteuttaa!
*prata med hästen det hjälper den att slappna av! Täytyy huomioida radalla ettei höpötä hyväkuuloisen tuomarin edessä, vaan siellä takanurkassa....
*kevytravi on turhaan kouluratsastajien väheksymä askellaji- on hevoselle helpotus ja pieni kiitos kokoavan ravityöskentelyn lomassa aina välillä keventää! Myös laukata voi välillä kevyessä istunnassa!

Tuossahan noita pointteja jo oli, mutta muutamia muitakin huomioita rustailin muistiinpanovihkooni, joten luettelo jatkuu:




*Oman kropan hallinnasta oli paljon puhetta, ja Kittel pitkänä tietää mistä on kyse- jos jalat ovatkin helpot saada hevosen ympärille, on myös ylävartalon oltava liikkeessä mukana ja paino oikein sjoitettuna. Etenkin jos hevonen on pieni- kuten Kittelin ensimmäinnen oma oli -vain 162cm- ei tasapainon löytyminen ole ihan helppo asia! Ja, kuten kuvasta näkyy- pitkän ihmisen ryhti on joskus vaikea saada kauniiksi! *Myös junioriratsastajien kasvukaudet tuottavat helposti ongelmia kömpelyyden kautta, ja tämä on valmentajan osattava huomioida!
*Älä vaadi itseltäsi tai hevoselta kerralla liikaa- etenkin jos on kyseessä uuden voimaa vaativan liikkeen harjoittelu- vertaukseksi Kittel puhui joidenkin kuntosali-intoilusta missä painoja lisätään alusta jo täysimäärä ja sitten kehuskellaan hyvällä treenillä kun lihakset parin päivän harjoittelun jälkeen ihan jumissa.... Ihminen saa itselleen aiheuttaa mitä haluaa, muttei eläimelle- se ei ymmärrä.
*Siirtynmiset, siirtymiset ja jälleen kerran siirtymiset - seikka mitä itsekin rakastan ja paljon oppilailla /ratsastettavilla teetän,- taas sai lisävahvistusta korkealta taholta tämäkin! ja tähän vielä Kittelin leikkisä asenne- yritä ja testaile äläkä pelkää virheitä-vähän eteen, vähän kiinni ja  pari asketa piaffia saattaa muun työn ohessa onnistuakin huomaamatta, ja seuraavalla kerralla ehkä jo enemmän!* ITSELUOTTAMUS niin ratsastajalla kun hevosellakin on säilytettävä- vaikeat asit aluksi vain tosipienissä erissä! *Anna hevosen laskea niska sen lisätessä ja muodon hieman pidentyä- rentous ennenkaikkea! *piruettiharjoittelut myös pala-kerrallaan ja ainoastaan jos hevosessa on virtaa tarpeeksi sinä päivänä -Kittel mainitsi Kyralta oppimansa ajatuksen "tankkauksesta" - jos tankki alkaa olla tyhjä on turha ajaa kovaa ennenkuin on käynyt uudelleen tankkaamassa! *Sarjavaihdoissa huomio suoruuteen ja ilmavuuteen - ongelma mikä helposti esiintyy kun ratsastajamme vain "kokoavat kokoamistaan" ja eteenpäinpyrkimyksen mukana häviää laukan laatu. Tästä olin itse kovin tyytyväinen - tiedän olevani melko nihkeä pisteissä (ihan yksittäisissäkin) laukanvaihtojen suhteen nimenoman sen takia, että laukan laatu ja "pomppu" kärsivät kun hyssytellään liikaa! ALWAYS RIDE FORWARD! *
* Ehkä kouluhevosella niitä superliikkeitäkin hivenen tärkeämpää on vielä sen luontainen tasapaino ja miten se kantaa itseään .( ne kolme joustavaa askellajia  ovat jo kouluhevosen perusedellytys tänä päivänä)
Etenkin ravi-sulkuja voi mieluusti ratsastaa tempoja vaihdellen niin kootussa kuin harjoitusaskellajeissa ja passagessa - sellaisia hienoja onnitumisia saimme myös nähdä! *Puolipidäte tapahtuu yhden askelleen ajassa- älä jää puristamaan ikuisuuksisksi vaan ota uusi puolipidäte! Myöskään pohjetta ei ole syytä viedä kovin kauas taakse - mitä lähempänä kainaloita, sen tuntoherkempi on alue.



Näimme myös hieman masstakäsintyöskentelyä ja raipan käytöstä oli siis myös juttua- taas on muistettava että on kyse merkinantovälineestä jolla vahvistetaan pohkeen sanomaa. Hyvin hevoset siihen suhtautuivat- melko varmasti Kittel jo edellisiltana "koetuntia" pitäesään hieman testaillut miten ja millekin voi raippaa käyttää! Hyvin siis valmistautunut maestro itse tähän tilaisuuteen. *Vaikeat asiat  aina tehtävä helpoissa paikoissa- mutta tämähän nyt tiedettiin eikö?*Kaikkiaan paljon "itsestäänselvyksiä" sai tämäkin vanha konkari kuullakseen, mutta uudelta freessiltä näkökantilta ja positiivisen fiiliksen saattamana!
*"WHAT EVER YOU DO, DO IT WELL" oli tärkeä toteamus mm kulmiin ratsastettaessa. Tosin lävistäjä muuttui hieman Kittelin silmissä ja sanomana  kovin "suomalaiseksi" kun niin monet eksyivät tieltä ja kiemurtelivat miten sattui; "Is this the way you ride the diagonal in Finland?" Mutta huomautus oli asiallinen ja humoristinen eikä loukannut ketään! Oppisinpa minäkin tuon - aina töksäyttelen oppilaillekin mitä sattuu!!!
Positiivisuuden lisäksi palaute oli - kuten kuuluukin- yksi asia kerrallaan, ja hyvät asiat ensin huomioiden sekä asioita selittäen ja koko tunnin järkevästi kooten pala kerrallaan kokonaisuudeksi!
Ainoa, minkä hän jo alussa mainitsi olevan hyvin merkityksellistä oli:
"Saavuttaaksesi tavoitteesi sinun on tehtävä työtä"
Täsä olen niin samaa mieltä, ja toivon että sinä lukijanikin olet!
Ja tätä mietin eilen aamupäivän sateessa kun yksikseni raahasin , kottikärryillä tosin, puomeja ja tolppia ulkokentältä maneesiin irtohypitysrataa varten. Saatuani sen valmiiksi  hyppyytin lapsukaisen jolla kyvyt-esiin -finaali kolmen viikon kuluttua. Mutta vain pientä ja vähän -tauko ollut huhtikuusta lähtien. Joten jatkamme harjoituksia  hyvnkin pian- vähän isompaa mutta yhä vähän  Toivon hartaasti ettei kukaan ole ulkokentälle niitä esteitä takaisin raahannut....

Yhden hasukan asian Kittel vielä mainitsi ratsastajan istunnasta ja "precense"stä- hyvä hevonen yrittää myös saada ratsastajansa näyttämään hyvältä! Tämän kun muistaa, voikin sitten ratsastaa kisatilanteessa sisälle radalle hymyssä suin - me tulemme, näemme ja valloitamme!
*Älä koskaan väheksy ratsastaa "mitättömiäkään" hevosia-kaikilta oppii. Ja joskus ankanpoikasestakin kuoriutuu se joutsen....

Ja vielä tämäkin on mainittava- myönnän aina välillä selaavani tuota "hevostalli.net"-sivustoa kun sieltä löytää kaikkea hauskaa hurjaa ja varsinaisia "asiantuntijoiden kohtaamisia"- nyt oli Kittelin klinikasta KEHUJA mikä on sille palstalle hyvin tavatonta.
Joten kiitos- hyvä tilaisuus oli kaikkiaan - tack , Patrik! och välkommen åter!
Tähän maininta, että olen Kittelistä aiemmin kirjoittanut kuvien kera Falsterbosta kesällä 2016  jolloin keskustelu kävi kuumana rollkurista! Kyra valvoi silloin verryttelyn ja Kittel voitti silloin ratsastamallaan Delaneyllä.http://hulluheppa.blogspot.com/2016/07/finally-falsterbo-kyra-and-morris-still.html  - katsoin kuvat äsken - kannattaa muuten lukea (paitsi olen näköjään kirjoittanut englanniksi ja ruotsiksi) ! Aikamoinen muutos....


Tällaisista kursseista inspiroituu vanhakin, kunhan muistaa ettei kolmivuotiaan kanssa vielä treenata liikoja eikä nyt niitä sarjavaihtoja tai laukkapirutteja ainakaan.... Hiljaa hyvä tulee  - niin ja tämähän on yhä myytävänä vaikka kovin mieluinen kaveri onkin. Pääseepä keskittymään ja seuraamaan kimppahevosen Gawainin edesottamuksia tarkemmin kun tuo muu hevosmäärä vähenee. Ihana pläsipää Gareth minua tulee portille aina vastaan... Työnteko ilmeisesti vielä maistaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti