maanantai 1. heinäkuuta 2019

Ilmastoahdistus ja siitä syyttely - miten hanskata tuo "kestävä kehitys"?








Tässäpä aihe josta helposti saa ihmiset eri leireihin - Trumpin kannattajat eivät mitään ilmastolämpenemistä edes huomaakaan ja toinen äärimmäisyys pelkää jo ihmiskunnan kuolevan jos kauppaostoksensa laittaa muovikassiin. Ruotsalainen  Greta Thunberg on ansiokkaasti tuonut ilmasto-ongelman kansainväliseen tarkkailuun, ja hyvä niin, mutta tytön puolesta olen surullinen  miten kovaa
ja epätoivoista elämän hänelle täytyy ola! Ei yksi ihminen voi kaiken maailman huolia ottaa taakakseen!
Suoritettuani YK-liiton järjestämän kestävän kehityksen -kurssin viime syksynä valmiiksi (-elämäni työläimmät 6 opintopistettä!- liian innokkaat vetäjät) olen näitä asioita sivunnut lähes kaikessa opetuksessani. Hyvällä omatunnolla jatkanut vanhaan tapaan mm huomauttelemalla tyttösille uimahallissa veden lotraamisesta, seuraamalla auton polttoaineenkulutusta ja kiinnittämällä huomiota säästävään ajotyyliin, lajittelemalla roskat - nyt myös muovit omanaan ja keräykseen, käyttämällä (lempi-) vaatteet niin loppuun ettei niistä enää ole kun matonkuteiksi ja keräämällä sadevesi kukkien kasteluun .....

Mutta nyt ei siis enää saisi syödä lihaa- ainakaan sitä pierevistä naudoista tulevaa punaista lihaa maidosta puhumattakaan- kauramaito nyt se "muotijuttu", lentokoneella ei saisi matkustaa lainkaan vaan juna se olla pitää töihin pyörällä ja roskatkin johonkin muuhun kun muovikassiin.
Se kauran terveellisyys ja suosio on lähinnä naurattanut - siitä lähtien kun olin Ranskassa 40 vuotta sitten ja ihmettelin heidän mustaa kauraansa ja innostaan ohran syöttämiseen, olen tajunnut suomalaisen ja pohjoismaalaisen kauran yleensä, kuuluvan maailman parhaimpiin! Hevosten ruokkijat ovat sen jo aikaa sitten ymmärtäneet - nyt vasta ihmiset siitä yrittää pihviäkin vääntää....!?


https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.458132?fbclid=IwAR0-_sd5osiyN_zmfHCMBmTaHW3fHqgC7-1WceWiLS6id-ZjEbWGpH2qkd4

Ilmastotekoja ja hiilijalanjälkeä seurataan intensiivisesti vallan aivopesuun saakka - kun lennät, jälki on tämä, kun syöt lihaa jne jne MUTTA ainoa puheenvuoro mitä olen kuullut esim vaatteista liittyy erääseen radion puheohjelmaan jonka haastateltavan nimen unohdin - nuori nainen joka ei vuoteen ole vaatetta ostanut mutta pukeutuu harkiten eri yhdistelmistä suunnittelluihin vanhoihin vaatteisiiinsa - tämä jopa tyylikkäästi muotia mukaillen!  -Toisin kun minä, joka en mukaile mitään muotia mutta kaapista köytyy yli 40 vuotta vanhoja ryysyjä, joista osa jopa mahtuu päälle vielä! Ja se siitäkin huolimatta että neljä vuotta sitten rivitaloon muuttaessani vein kirppkselle viisi jätesäkillistä vaatetta...Onko vaateteollisuus ja muoti niin isoja aloja ettei niistä vaan -taloudellisista syistä- saa puhua?
Tässä siis omatuntoni on melko puhdas - entä siellä?



On tekopyhää ulkoistaa vaateteollisuus ja siirtää se ulkomaille missä ei välttämättä tarkasteta lapsityövoiman käyttöä tai työpäivän pituutta vaikka jokin sertifikaatti usein on tyrkyllä... Viimeisin pisara oli mielestäni Ainot ja Reinot jotka Finlayson "pelasti" - siirtäen tuotannon välittömästi jonnekin halpatyövoimamaahan! Pohjanmaan tuomarireissulla poikkesin Jalasjärvelle, jossa toki hyödynsin miesten TOPMANin kenkätehtaan loppuunmyynnin  (yksi neljästä kengännumero 44-45 omaavista pojistani saa siistit kengät...), mutta surullista oli todeta että hyvälaatuiset kengät eivät ole kelvanneet suomalaisille! Tällaisessa tapauksessa voisi valtiovalta tulla väliin vai onko järkevämpää maksaa työttömyyskorvauksia tehtaalta työttömiksi jääneille?





Sen verran jäin tuomarikeikalla lauantaina otetun kuvan perusteella miettimään omaa pukeutumistani, että sunnuntaisiin Takkulan kisoihin laitoin jo siistin leninkikokonaisuuden ja jätin rakastamani heppahameeen -ikää noin 30v- ja tiikeripaidan - ikää noin 10v - kotiin . Mutta tunnen salaista tyytyväisyyttä siitä, etten liian usein vaatekaupassa käy - se tuudittaa omatuntoa sen verran että tilasin lentoliput Tukholman joulunaluskoulukisoihin. Jossainhan sen mun hiilijalanjäljen on näyttävä?
Lihansyönti siis julistetaan pannaan-eikä myöskään turkistarhausta missään muodossa saisi harrastaa. Paitsi Kiinassa. Sinnehän se siirtyy jos meillä kokonaan kielletään? Ja minkälaisiin olosuhteisiin? Ei ainakaan parempiin kun täällä? Entäpä jos Suomesta saataisiin tässäkin suhteessa mallimaa? Hyvinvoivat isoissa tiloissa liikkuvat ketut ja minkit tulevat toki kalliimmiksi hoitaa, mutta jos turkiksen tarve on suuri, ehkä ne rahatkin sitten löytyvät?  (Minulla yhä kylminä talvipäivnä käytössä noin 35 vuotta vanha mokkaturkki. Mahtavan lämmin. ja kulutusta kestänyt. Montako tekokuitutakkia saakaan siinä ajassa loppuunkulutetta?)

"Minäkö turhake?" kysyy Fasu; aina niin iloinen

                                                                                 Jos ollaan ihan tarkkoja, miten nuo lemmikkieläimet? Koirat? Kissat? Hevoset? Saisiko niitä ylipäänsä pitää ja syöttää lihaviksi kun maailmassa ihmisiä kuolee nälkään? Nekin pierevät ja paskovat!? Kaupungeissa vieläpä jätökset muovipusseihin keräten....  Entä harrastaminen ja siihen liittyvä matkustelu? Miten paljon enemmän maksaakaan pelkissä polttoainekuluissa hevosten kuljettaminen kuorma-autossa joka hörppää helposti yli 20l/ 100km? ja yleensä vielä sitä kirottua saastaista diesel-polttoainetta? Ja kaikki ne hienot tarvikkeet mitä hepoille ostetaan - jokaiselle viikonpäivälle erivärinen satulahuopa esimerkiksi? Ja missä ne varusteet valmistetaan? Ja jos nahkaa ei saa olla, eikä muovikaan ole enää sovelias materiaali, mistä ne satulat, valjaat ja tuhannet remelit suitsien lisäksi valmistetaan?  Entä kaikki muu turha "krääsä" - usein juuri Kiinassa valmistettua - joita hankitaan niin lapsille, lemmikeille kuin meille aikuisillekin - meneekö maan talous ja ostovoima ihan hukkaan jos kansalaiset oikéasti alkavat miettimään mihin rahansa laittavat?  "kertakäyttötalous" suosii teollisuutta ja  kauppiata, näinhän se on! Mutta ei se mitään kestävää kehitystä ole! Vuosia sitten naurettiin silloisen mieheni ihanalle Electra Buickille - vm -62,  niin kova bensasyöppö että sille tuli ajokilometreja max 1ooo/ vuodessa....-Kuubassa käydessäni ihailin mös kansalaisten kekseliäisyyttä  ja nimenomaan säästöä - vanhoihin jenkkiautoihin asennettiin mm Ladoista moottorit ja taas matka jatkui... varaosia tehtiin välillä itsekin ja autojen hyöty oli sataprosenttinen!

Luulen, että Suomessa ainnoa henkilö joka oikeasti elää kestävän kehityksen mukaista elämää on kalastaja Pentti Linkola. Suosittelen Ritta Kylänpään tekemää kirjaa hänestä
http://www.siltalapublishing.fi/kirja/311/

-meinasin jo sanoa että "sähköisenä, niin paperia säästyy" MUTTA uusin tutkimustuloshan kertoo miten paljon etenkin mobiililaitteilla katselu kuluttaa sähköä ym Elokuvien katselu kännykällä pitäisi ainakin kieltää!!!
Ja mun mielestä vois ne kännykätkin... ainakin lapsilta . ja nuorilta.
Teet sitten niin tai näin , aina on joain väärinpäin.
Voitaisiinko kuitenkin ajatella sanontaa "KOHTUUS KAIKESSA" ja yrittää edes vähän säästää tuota luontoa ja välttää turhaa kulutusta? Noin niinkun EU.n puheenjohtajamaana?

Tämä on jo niin ahdistavaa että siirryn LOMALLA ollessani takaisin Minna Canthin pariin. Naisasiaa kerrakseen. Varmaan kohta kielletään miehetkin ;)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti