maanantai 8. heinäkuuta 2019

AINOssa nähtyä ja koettua


No niin, näinhän se menee että kun oikein yrittää, tyrii eniten!(= Hukkasin tärkeät muistiinpanot) Ainon Nations cup ei edes ollut "must"-listallani, mutta kun kasvattini Graal oli kilpailijoiden joukosssa, ja koulupuolella oli eestiläisten lisksi täyslaidallinen myös ruotsalaisia, niin pakkohan tuo oli nähdä!

Ja hyvä olikin- oli ilahduttavaa jo torstaina todeta miten hyvin oli satsattu koko tapahtumaan ja sai nauttia suuren urheilujuhlan tunnusta- ihan kun oltaisiin oltu Saksassa tai vaikka Falsterbossa- en huomannut edes kuvata sisääntuloporttia josta yleisön tervetulleeksi toivottaminen alkoi!
Ja koulupuolella saatiin heti palkintojenjakoon molemmat pojat Ruoste&Vaurio - hienoa! Ihanat suomenlippukukka-asetelmat mainittakoot järjestelyjen yksityiskohdista!

En tee tästä sen kummempaa kilpailuselostetta- niitä tekevät lehdistö- mutta kokoan muutaman ajatuksen valokuvineen ja tunnelman kera! Yhden ilahduttavan jutun  luin "hevostalli.net"-istä (myönnän lukevani sitä "asiantuntijoiden" juoru-neuvonta-pahanpuhumis-palstaa aina välillä...)-
siellä oli piiitkää keskustelua täysin posittiviseen sävyyn koko tapahtumasta- se jos jokin on hienoa!

http://forum.hevostalli.net/read.php?f=2&i=5757406&t=5757406

*Parkkipelto veti liikenteen hyvin, sateenkestävyydestä sunnuntaina en mene sanomaan kun silloin olin jo Savijärvellä tuomaroimassa itse...
*"vau"-effekti oli ihan totta- etenkin kun osasi verrata "arki-Ainoon"
*Juoma- ja ruokapuolta riittävästi, samaten hotelli helpotuksia
*osittainen verryttelymahdollisuus maneesissa ja taisipa lauantainen esteklinikkakin siirtyä sateen alta sisään?
*pikkumaneesisissa lapsia viiletti keppihevosineen täysillä..
*Nykänen ajelutti Kiripassillaan väkeä parkkipellolla ja taisi toimia vähän taksikyytinäkin osalle?
*yksityiskohtiin oli kiinnitetty huomiota, asioita ajateltu laajalti
*omasta mielestä ainoita miinuksia oli painetun ohjelman puute- moniste missä lähtöjärjestys, olisi riittänyt ja ETENKIN kaikille niille "sunnuntaikävelijoille"joita mm Hesarin ISOLLA ilmoituksella houkuteltiin paikalle, olisi jonkinlainen info ollut paikallaan! Kestävän kehityksen nimissä- ei siis mitään hienolle paperille painettua mainoslehtistä vaan pelkkä A4.
*Joku tuttu ehdotti, että jollain lukuisista valotauluista olisi voinut olla jatkuvasti EQUIPE nähtävillä -hyvä idea!
*pääluokan ajaksi sattunut paha sadekuuro ei ollut järjestäjien syytä - luonto tekee omiaan ja meidän ihmisten on se vaan hyväksyttävä.
*Osallistujia oli ulkomailta ilmeisesti odotettu enemmän ja ohjelma aikatauluineen tehty sen mukaan - nyt valitettavasti liian pitkiä taukoja luokkien välissä- ,mutta ilmesesti palvelu pelasi? Itse kävin perjantain tauon aikana kotona liikuttamassa koiran ja kolmivuotiaan - hyvin ehti vaikka yksi pienempi luokka jäi väliin.

 -Minun olisi ilmeisesti taas otettava vanha järjestelmäkamera käyttöön kisoja kuvatessa- puhelimella otetut kuvat välillä kovin mielenkiintoisia...
tässä hyvin omalla kasvatillaan hyvin pärjännyt Kulkkaan Ville lähestyy estettä...
Alakuvassa laskeutuu esteeltä....ja seuraava kuva esittää nähtävästi varjokuvaa itsestäni- selfietä siis pukkaa...




Niin , siitä yrittämisestä vielä-
Onnistuin torstaina olemaan maneesissa  juuri siihen aikaan kun Tinne ratsasti hevosensa Lussan Nathorstin silmien alla, ja vaikka heillä tietenkin oli korvanapit käytössään, sain sijaintini (yläparvekkeella) ansiosta napattua otteita heidän keskustelustaan ja aika hauskoja kuviakin . Vaikka Tinnen hevonen 10v Esperance on melko kokematon , se teki minuun suuren vaikutuksen etenkin laukkansa puolesta, ja odotin itse kisoissa vähän enemmän, mutta rikkoja oli sen verran ettei sijoitusta herunut kumpanakaan päivänä.

 Mutta mikäli kehitys jatkuu, voisin kuvitella tästä hevosesta vielä kuultavan!
Etenkin laukka oli todella ylöspäin ja kuitenkin myös eteen. Siirtymisissä ja ylipäänsä piaf-passagessa oli vielä parannettavaa ja voimistettavaa, mutta yhteistyö oli hyvää ja mitään ei tehty väkisin.
Ja ne ravilisäykset - nam
 *olen vastaavaa verryttelyä seurannut, kuvannut ja kommentoinut Falsterbossa kaksi vuotta sitten. Silloin oli kyseessa Patrik Kittel ja Delaneu, joita Kyra valmensi- Kittelistä "asiantuntijat" kohusivat silloin kovasti liittyen "rollkuriin" ja samoista kisoista oli julkisuudessa ja keskusteluissa aivan erilaisia kuvia kun minun ottamat....
(löytyy tästä blogistakin kun selaa taaksepäin...)
No, tässä ei mitään rollkuria esitelty, mutta paljon siirtymisiä, niin asellajista toiseen kun askellajin sisälläkin.
*Mitään vaikeita asioita ei todellakaan enää tässä vaiheessa kaivettu esiin- kakkosia tehtiin kerran, samaten ykköset kun heti onnistuivat. *Peruutus lie pieni kompastuskivi sillä kun se ei ihan mennyt putkeen, Tinne totesi vaan ettei viitsi nyt niitä virheitä alkaa toistaa, tehdään jotain muuta..(Itse kisassa, C-tuomari Truppa jonka edessä peruutus tapahtui, antoi vitosen, eikä muillakaan ollut kutosta kummempaa, yksi seiska) Tunnelma oli sellainen ehkä tyypillinen ruotsalainen "gör vad du tycker är trevligt" ja hyvin keskustelevainen ja kannustava, ei kuitenkaan mitään kehujen ylilyöntejä, vaan toteamuksia ja kyselevää kannanottoa. Todella mielenkiintoista seurata vaikkei kaikkea kuullutkaan!





-Kuvakulmat ovat hieman erilaiset, mutta näettehän te niitä superkuvia sitten oikeiden artikkeleiden yhteydessä?
Lussankin  pääsi kuvaan kun Tinne riisui takkinsa alkuverryttelyn jalkeen; käsi näkyy :) :)  Kaikkiaan ratsasti noin 40min, lopuksi klassisesti alas-eteen ja kaikissa työssä maiskutti ihan koko ajan mikä minusta oli hieman yllättävää!


Tein etenkin lauantain GP Specialissa runsain mitoin muistiinpanoja (Titti voi todistaa!) koulutuomarin näkökulmasta, ja kuvasin jonkun verran jopa videota.  Olin ajatellut sitten omaksi oppimisen iloksi vertailla omia numeroitani niihin virallisiin tuloksiin, mutta kuinka ollakaan, toiseksi viimeisimmän ratsukon kohadalla onnistuin pudottamaan pikkuisen muistilehtiöni katsomon alle. (Jos siis joku on kisojen purkamisen yhteydessä löytänyt käittämättömiä hieroglyfejä täynnä olevan pienen rengaskansion, on se minun eikä sisällä mitään salaisen palvelun tai KGB;n vakoilutietoja) ja kuten tapanani on - mitään en enää muista!








Oheistan tähän sekalaisia kuvia itse perjantain kisoista otettuna, sitten teksti jatkuu muutamalla kommenteilla uuden maajoukkuevalmentajan Rien van deer Shaftin miniklinikalta!

Ville Vaurio sai työvoiton sijoittuen perjantaina Angardilaisellaan- katsoin sen päätä tutun näköiseksi ja stten tajuin että minullakin on sellainen synytynyt - Reinon Minnalle 3- vuotiaana myyty Toscan varsa D....  Dusty! Taitaa veläkin olla liikenteessä Minnan jonkin tutulla?



Eestin Dina Ellermanin Donna Anna oli upea ja sijoittui ansaitusti.(Kahden viimeisimmän ratsastajan istuntaa voi huvikseen verrata..ok, tällaiseltä se näyttää kun kamera "hetkeksi pysähtyy" ja tallentaa tilanteen. Seuraavassa hetkessä voi asia  olla aivan toisin.

Henri Ruosteen istunta on muuten yhä sitä, mitä jo yli 20 vuotta sitten tuomarina junnujen SM:issä Alavudella totesin: Ysin arvoinen !
Tämä tuli niin hassusti mieleeni kun Henriä ei juuri ole Suomessa nähty, ja nyt ratsasti viimeisen päälle siististi ja hyvin.  Olen lähes "tunnettu" tuomarina niukasta skaalastani, ja siksi ehkä muistan tuon Alavudella annetun istuntanumeron kun niitä ysejä en yli 30 vuotisen tuomariurani aikana juuri ole jaellut. Mietin pitkään voiko poniratsastajalle (Kotimäen Regent jos muistan oikein?) nin ison numeron edes antaa ettei vaan ylpisty ja ala luulemaan itsestään liikoja...
Taisi numero mennä ihan oikein tuolloinkin?

Lauantain tauolla esittäytyi uusi hollantilainen maajoukkuevalmentaja Rien van der Schaft kahden ratsukon turvin - Anna Hagelstam ja Hagels Tiffany sekä oppilaansa, nuori ratsuttajan Sami Vuoristo
6-vuotiaalla Mellerien kasvatilla jonka nimeä en enää muista. (Ne muistiinpanot siellä katsomon alla...)



*impulsion and relaxation together are the most important things to find and keep in mind
*ratsastajan oltava "a sensitive athlet, but not too strong"
*jos tasapaino hukkuu josain liikkeessä- korjaus aina eteenäin!
*raippa kertoo ja vahvistaa ne jutut, jotka eivät heti ole menneet pohkeesta perille- mikään
rankaisuväline se ei todellakaan ole!
*vertaus niskan/selän venytyksestä esteillä hevosen saatava välillä venyttää selkälihaksiaan reilusti samaten kuten se venyttää niitä isompaa estettä ylitettäessään!
*jos hevosta jännittää, anna sen ravata- tämä on pakoeläimelle paljon luontevampaa kun pakottaa hitaasti kävelemään kun aistit käskevät juoksemaan!
*jos jokin liike menee hyvin - älä jää sitä junnaamaan!



Eipä tässä muuta-
opettavaista oli se että kyllä täällä Suomessakin osataan kisoja järjestää! Toivottavasti ensi vuonna uudestaan ja että yleisöä oli ollut tarpeeksi sateesta huolimatta!

Esteistä ei nyt sen ummempia kommentteja - Graalista yksi kuva pakko vielä laittaa Jennan  kanssa vaikkei puhtaita ratoja Madikselle näissä kisoissa tullutkaan - aina ei voi onnstua!


PS! Kolmivuotias pääsi pitkien mutkien jälkeen tänään orilaitumelle vanhojen kamujen kanssa - osa niistäkin jo ruunia. Laittelen vielä kuvia sieltä- on ne niin hauskoja nuo pojat!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti