sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Maaliskuussa ruokaa Suomesta lihaa vähentäen - haastetta kaikille!

Vallan meinasin unohtaa ja nythän maaliskuu jo alkoi, pahus- jääkaapista löytyy LIDL;stä hankittua coleslawia, Pirkka-ketjun jäävuorisalaattia ja espanjalaisia oliiveja. Viimeksimainittuja ei Suomessa kasva mutta mä niin tykkään... Myöskään appelsiinit eivät- kumma kyllä- ole suomalaisia, mutta tähän aikaan vuodesta ovat edullisia ja terveellisiä.


Katsotaan päästäänkö kahden viikon aikana tietoisesti tavoitteeseen - nuo muutamat ostokset menevät unohduksen piikkiin, joohan?

Lihasta en aio luopua.- siitäkin pidetään mielestäni kohtuutonta meteliä ja syyllistetään ihmisiä etenkin jos syö pierevien saastuttavien lehmien naudanlihaa! hyi- hyi!

En oikein tajua mikä on/off- ajattelu tässäkin piilee- miksi ei voida puhua KOHTUULLISESTA lihansyönnistä?
On tutkittu että Suomessakin syömme enemmän lihaa kun koskaan- miksi ihmeessä? Niin vähän kun kukaan enää tekee oikeaa ruumiillista työtä, pärjää vähemmälläkin! Aikanaan armeijassakin syötiin  niin puuroa kun kesäkeittoa- eipä sotaolosuhteissakaan ollut sisäfilepihvejä ruokalistalla!!!  Vegetaristiksi asti minusta ei kuitenkaan ole, vegaaneista puhumattakaan, mutta toki näitä lihamääriä ja laatua voi tarkastella! Esim brassilihaa en ole ostanut kun kerran ja vältän ulkolaisia muutenkin-luen kaupassa melko tarkkaan pakkausten kyljet. Atrian pekonia rupesin boikotoimaan kun siat viedään Puolaan teurastettavaksi ellen ihan väärin ole käsittänyt?

No, lyhyesti parit kommentit tämän viikonlopun syömisistä - odottelin vähän nuorimmaisia ruokapöytään ja broidiakin kylään-turhaan.  Mutta onneksi ystäväni  Suski ilmaantui lauantai-iltana jolloin söimme maa-artisokkasoppaa - NAM. Kaikki kotimaista, kermaa ja juustoa myöten, paitsi hops, joukkoon pilkkomani  purjo taisi olla hollantilaista. Yleensä minulla on syksyn sadosta pakasteessa pilkottua purjoa, mutta nyt ei.


Reseptiä ei sitten kannata kysellä, kun sellaista ei ole. Mutta maistui vallan mainiolta, ja huom -- kasvisruokaa! Tosin söimme sitä leivän (SF) ja kylmäsavukirjolohen (SF)  kanssa ja painikkeeksi juomamme tee ei sattuneesta syystä ollut kotimaista.

Venäläistä seljankaa olen yrittänyt tehdä aiemminkin - Pietarissa syödyn maun perusteella, mutta nyt löysin reseptin ja tulos oli mitä mainioin!Tässä kotimaisia juureksia;selleriä, sipulia   ja porkkanaa, mutta tomaattisose, kasvisliemikuutio Knorr, herkkusienet sitruuna ja itse kala eli sei tulivat ulkomailta, kun taas lusikallinen vehnäjauhoa ja päälle levitettävä smetana vallan kotimaista. Tätä tuli tehtyä padallinen ja riittää huomiseksikin...

Kun kaupassa usein teen päivällissuunnitelmat tarjousten mukaan, perjantaina oli odottamassa myös pikkupalanen kotimaista, hyvin mureutettua naudanpaistia.13e/kg Sitä just pierevän lehmän lihaa....Vajaa puoli kiloa tuli ostettua ja riittää vielä huomennakin vaikka jo eilen paistoin pihvin ja tänään tein kolmen hengen päivällisen.

Näitä hiilijalanjälkiä kun seuraa, on nauta ihan mustalla listalla ja kana hyväksytään. Mutta ne kanojen olosuhteet ei kyllä aina ole niitä parhaita broilerille kasvaa.... No, näistä pitäisi vielä enemmän selvittää ennenkun ketään tuomitsee tai kiittää, mutta hyvä kun eläintenpitoon kiinnitetään huomiota- luomukaan ei vielä takaa niille kasvatettaville hyvää elämää! Pohjanmaalainen Juustoportti on ensimmäisenä Suomessa ja vissiin Pohjoismaissakin, alkanut kauppaamaan  "vapaan lehmän" maitoa. Siinä on jo alkua paremmalle eläintenpidolle!

 Illalliseksi valmistui lihan kaveriksi perunaa ja selleriä - ensin ryöpättynä ja sitten ruskistettuna. Kotimaista, tottakai!

Tästä paistinpannullisesta jäi hyvin huomiseksikin sekä lihaa että juureksia.

 Tässä paisti lämmitetyn mozzarella-juuston (Valio, SF) ja tomaattien kera (kotimaisia)

Alakuvassa vielä lisätty salaatti (tällä kertaa jääsalaatti oli Espanjasta- yleensä ostan kotimaista ruukkusalaattia) oliiveja (ESP) ja
saksalaista coleslawia.

Juomana kotimainen wichy . Jos tulee ostettua viiniä, punkku on kyllä useimmiten ranskalaista tai italialaista...



Oppilaiden kanssa käymme kaupassa ja teemme myös laskelmia ruoka-annoksen hinnoista ensi viikolla - ihanaa kun voin eri aineita integroida uuden OPSin mukaan - matikkaa ja yhteiskuntaoppia!
Kestävä kehitys ja ilmaston lämpeminen myös agendalla!
Ja oikeastaan vähän köksääkin vaikka sitä en opetakaan....

ps://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.385425?fbclid=IwAR2enME20OSgKZtvIcKF6gDbS-NORPszCr-tQx-QUddRwsIORlKmTSIWsRs

Kotimaista sen olla pitää seuraavat kaksi viikkoa ainakin - on jokaisen oma asia onko se sitten lihan kera vai ilman tai vallan vegaania- kunhan proteiinintarve tulee katettua!
Mutta toki - lihansyöntiä voidaan vähentää -siihen suostun ilman muuta.

Mielenkiintoinen kannanotto oli myös Hesarissa eilen - jatkan vielä juttua naisasioista kohta!
Mukavaa viikkoa kaikille ja kommentoikaa toki jos olette eri mieltä!


PS
Tämä ei ole maksettu mainos.
Olen ilmeisesti liian tyhmä hankkiakseni
varsinaisia sponsoreita vaikka lukijoita välillä riittää tosipaljon,
mutta kunhan nämä mun jutut ovat sellaista "aivojen tuuletusta"
ilman kaupallista tarkoitusta niin saan oman vapauteni niissä säilyttää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti