sunnuntai 6. tammikuuta 2019

summasummarum hevosvuodelle 2018 ja jatkoa kesäkuun hevosten kasvattamiseen ym

Helpointa on ehkä aloittaa tuloksista ja tilastoista -katsoin SRL;n rankinglistat tänään ja sijalla 22
on kasvattamani Grixien 10-vuotis GRAAL poikanen omistajansa JENNA Yrjövuoren kanssa! Voitot niin Tallinnassa kuin HIHS issä kasvattivat pistetiliä joten kunto on syksyllä ollut kohdallaan.

Graalista oli HU:ssa juttua marraskuusssa joten siitä nyt ei sen enempää- niin tyttö kuin hevonen ovat kehittyneet viisivuotisen taipaleensa aikana ja noususuunta ja hyvä terveys toivottavasti jatkuu-onnea heille !

Graalin isän Argentinuksen, valitsin Terttu Peltoselta saamani ohjeen perusteella- "paras parhaalle" Yksinkertaista eikö totta!?
Vaikka en kuulu rotuyhdistykseen, katsoin myös mieluusti puhtaan hannover-yhdistelmän edun - se kantakirja on sen verran vanha että tietävät mitä tekevät!
Saman yhdistelmän tuottama tammavarsa kuoli parin päivän ikäisenä istukkatulehduksen aiheuttaman hieman ennenaikaisen synnytyksen seurauksena- harmitti silloin ja toki harmittaa vieläkin kun niitä tammoja ei sittemmin ole Grixielle siunaantunut! Ainut tamma-lapsen-lapsikin jouduttiin harmittavaa kyllä syksyllä lopettamaan ähkyn yhteydessä!

Muita kisoissa hyvin menestyneitä kasvatteja ei tänä vuonna näkynyt- Graalin pikkuveli GALAHAD I / /Jasmin Nylund oli loppukesästä toipilaana eikä pisteitä tullut kun 7, ja muut kasvatit olivat omistajanmuutosten tai muun syyn takia kisanneet lähinnä aluetasolla.


Kaikille kasvateille -yhteensä yli 70 ponit mukaanlukien- olen mielestäni löytänyt mukavat kodit ja mukaan mahtuu kivoja harrastehevosia joiden omistajat ovat olleet tyytyväisiä hevoseensa ihan kotioloissa. ratsun kasvattaminen ei ole kilpailukäyttöä ajatellen koskaan niin suoraviivaista kun ravureilla, mutta toki suvun ja edellytysten onnistuessa, mikä on sen hauskempaa kun seurata kasvattinsa edesottamuksia radoilla!

"Vanhin" sukupolvi lienee nyt 8-vuotiaaksi kääntyneen DIO I:n emät: DIMMY (i Hoppalong Cassidy xx)  emänä: DORA DARLING (nyt Harjussa oppilaskäytössä ja sielläkin varsonut) jonka emä ensimmäinen kasvattini TOSCA joka oli 80-luvulla kisaamani DONJAN ainoa jälkeläinen.
Dion ja Dimmyn näen toivottavasti vielä ensikin vuonna radoilla- kenttäkisoissa! On täysin harkittua tasaisin välein laittaa tammoihin myös täyttä verta, ja estepuolelle sopivin oli tuolloin mielestäni Ruutsalon Hopalong. Tällä hetkellä ei xx Suomesta juuri taida olla saatavana? -Lauries Glorie, tuo hiljattain menehtynyt tamma, tehtiin Saksassa koska Lauries Crusadorin xx sperma ei kestänyt kuljettamista (-Tässä muuten lie perimmäinen syy miksi xx-jalostuksessa ei ole tapana käyttää keinosiemennystä, pakastespermasta puhumattakaan!) Siitä juontui mieleeni hauska juttu - sen ainoan kerran kun olin koiranpentuja teettämässä, oli mielestäni liian pitkä matka lähteä kasvattajan suosituksesta dalmiksen  Ouluun asti riiulle, mutta tamman vieminen Saksaan asti oriin luo ei ollut matka eikä mikään- "first things first" - kaivelin kuvia, hauskaa hommaa mutta onpa aikaavievää!

Dion (i Saint Amour- Stakkato)  kanssa oripäivillä 2014. Oli kiva kokemus vaikkei hyväksyntää tullutkaan - kasvu pahassa vaiheessa eikä ollut ratsastettukaan juuri kuukautta enempää!  (Hippoksen kuva)

saman vuoden syksyä ennen myyntiä Kyröillä peltoaukealla.

Dimmy (i Hopalong Cassidy) hyppäsi itsensä keväällä 2010 kyvyt esiin-3vee finaaliin yli 9 keskiarvolla, mutta koska finaali oli syksyllä emme kantavalla tammalla osallistuneet. (kuva OutiUusitalo)





Dimmyn ekat estekisat Eholla nelivuotissyksynä kuva:Outi
Dimmyä valmistelin itselleni Breedersia varten- 5-vuotiskaudella tuli jo paljon sijoituksia- , mutta kohtalokas putoaminen Laaksolla sattui juuri kuukautta ennen niitä kisoja. Pikainen pilotinvaihto ei ollut helppo ja rohkeasti Pirita Rautpalo tamman maaliin luotsasi!






Dorasta (i Arioso) en pitänyt - kapasiteettia vaikka kuinka, mutta kysyi jokaisen hypyn jälkeen "vieläkö on pakko jatkaa?" No, kaikilla on paikkansa ja Dora kuuuu yhä Harjun parhaimpiin opetushevosiin.Breedersiin asti emme päässeet, niin tervanjuontia oli sen meno (minun mielestäni, joka tykkään kuumista hevosista)


Tosca III (i Argwohn) oli minulle tavallaan "kantatammana" tehden 8 tasaisen hyvää varsaa ja itse sijoittuen Breedersissa 4;ksi Artsi Vaahteran ratsastamana ja vuotta aiemmin itseni ratsastaman toinen . 5-vuotisderbyssä, josta on pakko palkintokuva laittaa-  parhaassa herraseurassa, näes :)

i Argwohn (Tervon Anssin suosituksesta) ja emän suku sukusiitettyä budeonnyä USSR:stä
Itse osallistuin sillä jokusen kerran myös koulukisoihin siitä sen kummemmin mainitsematta, kävimme eri valmennuksissa( mm Ivan Kizimov piti tammasta kovasti ) ja oppilaat kisasivat niin koulua kuin esteitäkin. Tamma oli myös ajolleopetettu ja veti eräässä yleisötilaisuudessa rekeäkin!
Mikään kovin notkea Tosca ei koskaan ollut, eikä liikkeissä sitä joustoa mitä koulussa vaaditaan, mutta suoritti hyvin oman osuutensa leipätyöstä tehden yhteensä 8 varsaa tuntityön ohessa . 21-vuotiaana rupesi kehärengas vaivaamaan pahasti ja kun se vielä kovin laihtui viimeisen varsomisen yhteydessä katsoin parhaaksi pistää pois, vaikka se vaikea päätös olikin.

Tammalta  jäi monipuolista jälkeläisnäyttöä josta vielä postuumisti napsahti arvokirjain A - jos joku lapsista vielä sijoittuu parikin kertaa voidaan laittaa "valio"-palkinto hakuun!
Yllättävin oli ehkä koulupuolen ranking-pisteillä saatu kasvattajaraha ruunasta Dancing Moon joka kisasi Pyhää Yrjöäkin sijoittuen turkulaisen ..ratsastamana.
-Tänäkin päivänä kisaa Lappeenrannasta käsin viimeinen lapsi "David Cassidy" omistajansa Sini Mansikan kanssa pärjäten aluetasolla mainiosti ja tuoden iloa omistajilleen menemällä myös koulua!
Muista jälkeläisistä saa tietoa parhaiten sukupostista tai Hippoksen sivustolta- en miettimättä niitä kaikkia millään muista! Reinon Minnalla oli pitkään koulupuolella Dancing Moon- joka sai nimensä synnyttyään täyskuutamoisena yönä yhtaika Grixien pikkuveljen Good Moonin kanssa!

Palkintojenjaossa Djufaillah, Tosca ja Prinz von Epirus- ratsastajat saatte itse tunnistaa ;)


Kaiken alku ja juuri koko kasvatukselle oli sitten Jussi Tuomiselta Kouvolasta ostettu DONJA jolla kisasin 110-120cm luokkia ja joka myös teki tuntitöitä. Sen ratsastettavuus ei ollut niitä parhaimpia, ja muistan eräällä opekurssilla jonka Gordinin Tom veti, hänen himoinneen jopa tamma ostaa- kunnes koeratsasti sitä 15minuuttia ja sai tarpeekseen...Tosca jäi sen ainoaksi varsaksi, ja kun se oli tuntikäytössä hieman ailahtelevainen eikä enää hyppäämistä kestänyt, möin sen Pohjanmaalle enkä edes muista kenelle. Itse varsominen sujui muuten mallikkaasti, mutta tamma piti aluksi sitoa kiinni ja käyttää huulipuristinta jotta varsa pääsisi imemään! Eikä se Toscasta koskaan muutenkaan välittänyt joten vierottaminen oli todella helppoa!


kuva muuten Saarisen Annen ottama Hyvinkäällä- ratsu&ratsastus lehden aikoihin! Vuosi ollut ehkä 1987?









-Tämä meni nyt vallan vanhojen valokuvien kera muisteluksi, ja vuosi 2018 on vielä käsittelemättä, mutta tähän väliin taitaa olla ihan terveellistä nukkuakin- kouluunpaluu on taas aamulla joululoman jälkeen. Mutta jatkoa seuraa aiheesta! ja tässä vasta nuo FWB:t -eikä edes kaikki! Suomenhevosista on myös ollut paljon iloa- niistä lisää seuraavassa postauksessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti