perjantai 19. lokakuuta 2018

tuomarointitilanteita Vihdissä, ihana ruska ja yhteisöllisyyttä- sitten HIHS


Syksy on ollut yhtä tapahtumasarjaa ja uusien asioiden oppimista- minun on täytynyt myös oppia karsimaan sekä tekemisiäni että kirjoittelua - kaikkea vaan ei ehdi vaikka kunka haluaisi!
Koulun ja oikeastaan Sipoon kaikkien koulujen- VESO-päivästä ei tingitty, mutta valinnanvaraa oli - kuuntelin tällä kertaa Maarit Korhosta joka nelisen vuotta sitten hyvinkin radikaalisti oli heittämässä kaikki tuolit&pulpetit luokasta ulos mutta nyt jo oli hieman pehmennyt ajatukselle että jotain josk
Syksyn sumussa Fasu ei ymmärrä miksi pikkukoululainen piti jättää koulun pihalle...
us pöydän ääressä voi kirjoittaakin. Tai piirtää. Tai tehdä vallan perinteisesti. MUTTA henkilökohtaisesti- jokaiselle jotakin!. Maailma muuttuu niin hektisesti, että paras asia mitä koulussa opetetaan on ITSELUOTTAMUS .Hyvällä itsetunnolla pärjää pitkälle kun koskaan ei tiedä mitä ammattia huomenna tarvitaan! -Tästä ei sen enempää, samalle päivälle iltaan mahtui vielä tuomarointiakin Lahdessa - yritin olla kiltti- ja sitten on pitänyt keskittyä nelijalkaisiin nuorukaisiin, joista nuorempi sai Savijärven näyttelyssä peräti 39,5 p eli puoli pistettä vajaa ykkönen ! Ja kun ikuinen optimisti olen, rupesin jo miettimään olisiko tästä Ludvig von Bayern-Grixie-yhdistelmästä vallan oriiksi...No, kyvyt esiin- finaali on Järvenpään
Ainossa viikon kuluttua - sitten olemme jo viisaampia!




"Mennään metsään"-kampanjan nimissä käytin sunnuntaina 3-vuotiaan Kapun,  Sannan ja hevosensa  Hessun seurassa maastossa, ja iltapäivällä pikkupoikien kanssa Fasun seurassa etsimme suppilovahveroita- ihanaa kun ekaluokkalaiet olivat koulussa jo ehtineet tutustua niihin! Ja muitakin syötäviä sieniä seitsenvuotias tunnisti ja kysyi miksei fammo niitä poimi... selitä siinä sitten etten ole varma niistä enkä edes tykkää syödä muuta kuin niitä suppiksia tai kanttarelleja...


Viime viikko olikin työn kannalta hieman erilainen kun kävin tutustumassa omien ysiluokkalaisteni TET-paikkoihin - ihanaa että he kaikki tuntuivat viihtyvän ja työnantajat olivat tyytyväisiä!
Urheilupäivää vietettiin myös, ja kuinka ollakaan olin valvomassa ratsastavaia oppilaita Savijärvellä - hauska yksityiskohta tietenkin ne hevoset- osa sellaisia, joiden mummot tai mummojen mummot olivat minulle tuttuja kun aikanaan ratsastin siellä tunneilla Maria Möllerin opissa!


Viime viikonloppu menikin osittain lapsenvahdin roolissa ja osittain nuorten hevosten kanssa, mutta maanantaina ajelin Vihtiin Karkkolaisen Tiinan ja puuhanainen Minna Reinon kutsumana!
Meitä tuomareita kokoontui kourallinen puhumaan ja kuuntelemaan koulukisoissa esiintyvistä ongelmallisista tilanteista ja niiden arvostelusta. Tiina kertoi hauskoja esimerkkejä maailmalta ja saimme kysellä ja kommentoida - kaikkiaan hyvin rento ja miellyttävä ilmapiiri .Harmi että tilaisuus ei ollut kerännyt enempää osallistuja- itsekin mietin tunnin ajomatkaa suuntaansa arki-iltana, mutta oli tuo jutustelu sen väärtti! Tiina oli aiheesta keskustellut paljon 0-tuomari Stephen Clarken kanssa (hän on ollut vetämässä seminaaria Suomessakin; toi mukava ja positiivinen) ja painotus on AINA ratkaista asiat ratsastajan hyväksi - sääntöjen määräämissä puitteissa. Hyvä esimerkki oli youtube-pätkä italialaiista kisoista pari vuotta sitten missä Tanskan prinsessan suoritus jouduttiin hylkäämään hevosen säikähdettyä ja hypättyä aitojen yli - vaikka vasta lopputervehdyksen jälkeen. Säännöissä kerrotaan tarkasti miten tulee poistua kentältä...
Vastaavia esimerkkejä kuulimme ja ruodimme siis pitkin iltaa ja vaikkenmuistiinpanoja tehnytkään tässä muutama kohta:
* jos C-tuomari ei huomaa (esim suojia jaloisssa) sitä ei lasketa...
*väärinratsastuksen tapahtuessa vain hieman eri pisteessä, totesimme yhdessä että parempi olla viheltämättä ja sekoittaa ratsastajan keskittyminen (ellei sama uhkaa toistua peilikuvana) 
*Luokan keskeyttäminen rankkasateen/salamoinnin tms yhteydessä aina vaativaa- missä menee raja ja millaisiksi olosuhteet muuttuvat rajuilman jälkeen?
*jos raippa unohtunut matkaan, voidaan hyväksyä kaksi liikettä ilman huomautusta vain väärinratsastuksen piikkiin, mutta sitten on jo syytä pyytää uusintaa jos tuomari myöhään huomaa ylimääräisen apuvälineen..*Paljon keskustelua oli niistä ala-arvoisista numeroista, ja kyllä koko skaalaa pittä käyttää, mutta jo pelkkä laukka-oli se sitten väärä- antaa aina vähintään ykkösen. *muutenkin pitää yrittää nähdä "jotain hyvää" niissä epäonnistuneissakin suorituksissa joten 2, 3 ja 4 ovat ihan käyttökelpoisia numeroita ja vaikuttavat yllättävän paljon kokonaispisteisiin! * uskallettava mennä vaikka vain hetkellisesti- ylös kun ratsukko onnistuu - niitä tasapaksuja kutosia saa antaa ihan tarpeeksi muutenkin...




*Matematiikan taidot -päässälasku lähinnä- välillä koetuksella jos/kun  samaan arvostelukohtaan merkataan sekä siirtyminen että lisäys, tai kokoaminen ja vaihto tai pysähdys-peruutus-liikkeellelähtö....
*Tämäntapaisia keskustelutilaisuuksia kaivataan lisää, missä voidaan hieman "tuulettaa" ja puhua kauden aikana esiintyneistä tilanteista- niitähän riittää!
Tässä vauin lyhyt kooste en pitänyt kirjaa ja muisti hyvä vaikka lyhyt...
Loppuun vielä muutama syksyinen kuva- niitä on riittänyt facebooksiaa ja twitterissä tänä syksynä ! Toivottavasti ihmiset ovat osaneet nauttia!
HIHS selostus jäänee sunnuntaiksi- flunssa painaa.onneksi on HAVEN!


Grixie nauttii ajamisesta!



Kartsa eli GARETH I valmistautuu nyt Kyvyt esiin-finaaliin! ja isoveli GRAAL sijoittui just tänään HIHS 140cm kuokassa! (3p) 
PS! edellisessä blogipostauksessa eivät kuvat näkyneet kaikille- nyt ongelma korjattu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti