tiistai 24. huhtikuuta 2018

Kyvyt-esiin Porvoossa,ITK-tapahtuma H:linnassa, kieliparlamentti, kansallinen lukuviikko ja Koko Hubara-kirjan&ruusun päivänä!


Ihana viettää etäpäivää ja kuvitella nukkuvansa pidepään kun tunnin työmatka jäi pois- vielä mitä, kissat hyppivät, pomppivat, naukuvat ja mellastavat mun päällä kello 6 lähtien - ne eivät sitäpaitsi edes tee 5-päivästä työviikkoa vaan homma jatkuu niin lauantaina kun sunnuntainakin!

 Joku kaveri ihmetellyt miksi lasken kissat makkariin - no, jos ovi olisi kiinni ne sitten kolistelisivat sitä vasten...
Joten itse olen kärsimykseni valinnut - helpottaa toki jos nousen ja ruokin ne, mutta en kyllä itse sitten enää saa unta. Koira antaa kyllä nukkua ja nukkuu itsekin - kissojen myötä Fasun tassut saattavat ilmestyä makkarin oven sisäpuolelle, mutta ääntäkään ei lähde.

Tapahtumia ja ohjelmaa tuntuu riittävän; Hämeenlinnan ITK-tapahtuma minulle uutta ja ihmeellistä ja osallistuin vain keskiviikon "opettajan työn ja osaamisen muutosta digitalisoituvassa maailmassa" koskevaan workshopiin joka kuitenkin oli suunnattu enemmän AMK-opettajille ja rehtoreille kuin tavallisille erkkaopeille! No, ihan kiinnostavia näkökulmia sinänsä ja pääsin kyllä suutani aukomaan itseäni huolestuttavasta asiasta- ammattikoulun lähiopetuksen vähentäminen ja työpaikoilla tapahtuvan kouluttamisen lisääntyminen.
Jouduin poistumaan sen verran ajoisa että oppimisen tunnistamiseen liittyvään badget- esittelyä en ehtinyt kuulemaan, mutta siitä meillä oli omassa yksikössä Taikojien nimissä juuri webinaari joten ihan tuttua- onneksi!


Seuraavana päivänä tunsin sitten nahoissani mitä tapahtuu kun ei ehdi/viitsi/osaa/ymmärrä lukea jonkin tapahtuman kutsua loppuun asti:
Sain auton nätisti parkkiin ja vahtimestariltaki lupalapun opetushallituksen parkkipaikalle Hakaniemeen, mutta sisään mennessäni ihmettelin opasteiden puutosta ja kovin hiljaista aulaa- meitä piti kuitenkin kieliparlamenttiin osallistua kuutisenkymmentä henkilöä - myös kuntapäättäjiä- ympäri Suomea.
Ystävälliset vahtimestarit sitten ratkaisivat ongelmani selvittäen että parlamentin kokoontumispaikka oli opetusMINISTERIÖ eikä -hallitus....
Mitä opin - sisälukutaidolla on siis merkitystä!
Olin ollut sen verran hyvissä ajoin liikenteessä etten myöhästynyt kuin viitisentoista minuuttia ja saavuin parhaaksi kuulemaan eri kuntien (Parainen, Imatra ja Hyvinkää) esittelyjä kielikylvystä ja siitä, miten suomi ja ruotsi toimivat rinnakkain toisiaan tukien. Kielikylpyopetuksesta alustivat jo aiemmin Karita Mård-Miettinen ja Kristiina Skinnari ja kokemukset sekä tutkimustulokset ovat kauttaaltaan positiivisia. (Kuvassa Hyvinkään Pentti Halonen esittelemässä heidän malliaan)Työryhmissä iltapäivällä paneuduttiin sitten tämän vuoden teeman mukaisesti kuntien tarjoamiin mahdollisuuksiin toteuttaa kieltenopetusta laajastikin, ja loppupäätelmä on luettavissa os.

//www.kieliverkosto.fi/fi/toiminta/kieliverkostossa-tapahtuu/kieliparlamentti-2018-kunnissa-tarvitaan-tahtoa-ja-strategista-tyota-kielikoulutuksen-kehittamiseen

Oma kannanottoni liittyi verkkokursseihin, vaikka ne eivät koskaan täysin korvaa lähiopetusta voitaisiin niitä hyödyntää enemmän pienissä kunnissa joiden keskinäisellä yhteistyöllä saataisiin riittävän suuria ryhmiä jos opetus olisi verkossa.
Huolenaiheeni vähenevästä kontaktiopetuksesta ammattikouluissa tuli täällä monelle yllätyksenä, sekä kasvava tarve erityisopetukseen. Ensi vuonna teemana onkin ammattikoulutus; oikein hyvä asia.


Työryhmien puheenjohtajat esittelemässä keskustelun tuloksia jotka  löytyvät kieliverkoston osoitteessa; kts ed.

Kansallinen lukuviikko oli minulle mieluinen koska lukeminen on lähellä sydäntäni ja myös itseilmaisu ja oma kielitaito kehittyvät mitä enemmän lukee! Ajatuksenani oli tarjota eräänlaisia tarinan-kuuntelu-elämyksiä opiskelijoille välitunneilla ja asiasta tiedotettiinkin niin oMNIAn viikkotiedotteessa kuin sähköpostitse eri opettajille ja myös julisteissa.
Käytäntö ei ollut ihan niin strömsömainen, sillä ilmoitettuina aikoina ei kirjastoissa ollut ketään!  Vain niissä tapauksissa kun lähes väkisin tunkeuduin välituntia viettävien opiskelijoiden keskelle kirjan kanssa, sain ääneni kuuluville, Muutamien opettajien kanssa saatiin myös sovittua pienet lukuheteket, ja totta tosiaan - kun pääsimme vauhtiin, kuulijat olivat tyytyväisiä ja kyslivät kirjastostakin lisää kirjoja! Pientä tietovisaakin oli tarjolla!www.bit.ly/lukuviikko2018la -  ne elokuviin ja etenkin tuohon Game of Thronesiin liittyvät kysymykset olivat Leppävaaran kirjaston Markon käsialaa ja ainakin minulle liian vaikeita - mutta onneksi "jokaiselle jotakin" oli tarjolla!

Fasu oli parina päivänä mukana ja kirjastosta sanottiin että se oli ehdottomasti minua parempi vetonaula vaikkei osanutkaan lukea! Pitäisiköhän tuntea olonsa masentuneeksi... Kuvassa opiskelijat ja lukukoira odottelevat tunnin lakamista.

Perustaitoihin vielä palatakseni; olen täysin unohtanut linkittää perustaitotestin omaan blogiini; se löytyy siis suomeksi ja ruotsiksi ja antaa vähän osviittaa siitä, mitä perustaidot ovat. Tämän päivän HBL ssä oli mielenkiintoinen yleisönosastokirjoitus siitä, miten pankit väkisin vaativat asiakkaitaan nettiin ja itse pankissa asioiminen ihmisten välillä alkaa jo olla todella vaikeata ja kallista! Tämä on asia jonka takia minäkin mieluusti nousisin  barrikaadeile tai menisin mukaan mielenosoitukseen - kysehän on pankkiPALVELUISTA joita ei enää siis ole!

https://perustaitotesti.fi/

Lukuviikko huipentui eilen bloggaaja, kirjailija KOKO Hubaran vierailuun koulussamme ja hänen lisäksi haastattelin viime vuoden pakolaisnaista; Bahar Mozaffaria (joka työskentelee OMNIAssa) ja tilaisuudessa oli viitisenkymmentä kuulijaa enimmillään- kaksituntinen on sen verran pitkä että jonkinverran ihmisiä tuli ja meni. Markkinointi ei mielestäni oikein onnistunut koska auditorio oli vain puolillaan täynnä, joten eri viestintäkanavat on tutkittava tarkoin - nyt tehtiin jonkin verran suoramarkkinointia opettajille sähköpostitse ja sitten viikkouutisissa ja myös seinäjulisteissa kerrottiin tapahtumasta - nimenomaan maahanmuuttajanaisia olisimme kaivanneet, mutta he lienevät niin tunnollisia opiskelijoita etteivät edes uskaltaneet kysyä opettajiltaan mahdollisuutta olla tunnilta pois tällaisen tapahtuman vuoksi? -Elise oli nähnyt vaivaa striimauksen kanssa, ja tilaisuus levisi myös kuuteen muuhun osoitteeseen- kyllä tuo tekniikka osaa olla hyödyllistäkin!


Kuvassa Koko vastailee "Me -too"-kampanjan herättämiin ajatuksiin ja takana Bahar odottelee vuoroaan.
Tilaisuus oli mielestäni lämminhenkinen ja mukava, mutta eilen illalla oli itsellääni melko "tyhjä" olo kun tätä tekemistä on pukannut aika paljon lyhyehkössä ajassa ja vielä lisää seuraa- ensi viikolla verkostotapaaminen Tampereella!


Jotta elämä vaan ei kävisi tylsäksi ja tekemistä riittää vuorokauden ympäri, oli pikkuhevoseni (=2v) ilmoitettu Boen "kyvyt-esiin" tilaisuuteen Porvoossa ja sinne Gareth valmisteltiin ja esitettiin Siirin työssäoppijoiden toimesta- Salpauksen tytöt ovat jo olleet Kyröillä useita kuukausia ja hommat hoitui- letitkin oli vallan ommellen tehty ja todella siistit. Poika käyttäytyi hyvin ja hyppäsi mieluusti, mutta kuten Kapu viime vuonna- ihmetteli kujan pituutta kun kotioloissa maneesi ei ole ihan 40m pitkä ja nyt laukkaamista riitti lähes 80 metrille! Toisella kertaa varsat myös mitattiin (154-155cm) ja niille annettiin suusanallinen arvio rakenteesta joten saimme myös ajankohtaispäivityksen - syksyllähän taas lienee ne Savijärven näyttelyt. Mukavasti käyttäytyvä nuorimies sai ihan kelvolliset pisteetkin kokemattomalta tuomarilta - luonteesta olisin antanut itse enemmän , mutta keskiarvo 7,83 varmisti jatkopaikan syksyn finaaliin Ainoon. Kolmivuotiaista jäi mieleen Gunnelin kasvatti, oripäivilläkin pärjännyt New Hill Dannemann ja supersukuinen Vilja´s Cornet Ballet Queen (Cornet Obolenski- Balu du Rouet) joka hyppäsi kevyesti halukkaasti ja valtavalla kapasiteetilla- minäkin tiukkiksena tunnettu olisin pisteitä lataillut ysin verran joka kohdasta- nyt keskiarvo jäi kasin korville.  -     - Lauantaisessa Ainon kisatapahtumassa Kartsan  isoveli Graal kunnostautui sijoittuen 2. 135cm luokassa, ja kun Piia, myös Salpauksen työssäoppijoita, ratsasti liinasssa  Kapulla myös laukkaa, saan olla oikein hyvillä mielin mitä kasvatteihini tulee. Oma ratsastus on melko vähissä tällä hetkellä- en laske ratsastukseksi koiran ja hevosen kanssa eilen tehtyä maastolenkkä- mutta aikansa kutakin. 
kaverukset, niin hevoset kun tytötkin, Boen pihassa. Kelit helli!

PS! GARETH etsii yhä sitä OIKEATA- jos jonkun tunnet joka on hyvää estehevosta vailla, ota yhteyttä!Tässä vaiheessa voinen jo varovaisesti toivotella hauskaa vappua- hevostelun merkeissä mennee mutta mitä siitä. Kevät on jo näyttäytynyt joten eiköhän se vielä kesäksikin muutu - odotellaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti