sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

muistathan äänestää- kom ihåg att rösta!

Vaalikoneita olen viime päivinä testaillut enkä tule hullua hurskaammaksi- ne ehdokkaat, joita olin tuuminut kuten Pekka Haavisto, Pirkka-Pekka Petelius, Hjallis Harkimo tai Li Andersson - jäivät testeissäni kolmen kärjestä tai olivat väärässä vaalipiirissä.
SDP:tä, sinisiä ja vähän vihreätäkin minulle lähinnä tarjottiin., perussuomalaisia ei koskaan ....


Ja nythän on viime kädessä kyse puoluevalinnoista joissa yksittäisellä ehdokkaalla ei ole niin paljon merkitystä. Mutta entä ne puolueet? Omat mielipiteeni eivät mene yksiin minkään puolueen kanssa, ja Aamulehden vaalikoneen perusteella olen mielipiteineni lähinnä "pikkuisen konservatiivinen liberaali oikeiston ja vasemmiston välissä" Oli muuten vaalikoneista hauskin ja aika kattava! Muitakin tuli kokeiltua hyvin vaihtelevin tuloksin!
--kuvassa kansallisrunoilijaamme ei saa lokeilta hänelle kuuluvaa kunnioitusta- politiikassa mennee vähän näin?

Oppilaiden kanssa olemme yhteiskuntaopin tunneilla politiikkaan hieman paneutuneet ja nuorilta saa niin tuoreita mielipiteitä! Kestävään kehitykseen ja ainerajoja rikkoviin teemaviikkoihin liittyen kävimme erään oppilasryhmän kanssa Helsingissä ja he  onnistuivat HBL,n toimituksessa haastattelemaan Pekka Haavistoa- pojat olivat yltiöonnellisia ja filmasivat tapahtuman työtään varten jota sitten perjantaina esiteltiin koulussa. Mopopoikia kiinnostaa mopot, ja vaikka he kysyivät Pekan mielipidettä mopojen päästöistä- omiaan olivat mittauttaneet katsastustoimistossa- ei suoraa vastausta tullut. Vaikka Haavisto on äärettömän sympaattinen ja sovitteleva poliitikko fiksuine mielipiteineen, on vihreys tänä päivänä kaukana maalaiselämästä ! Ei mopoa vaihdeta mihinkään "kuljetaan -yhdessä-halvalla-ilmastoa-säästäen -"kimppa-autoiluun,  vaan myös niiden mopojen ekologisuutta olisi hyvä vähän tutkia ja kysellä?! Poikien e-postiin espanjalselle tehtaalle koskien päästöjä ja niihin puuttumista ei vasatattu-kuten he ite sanoivat ketään ei kiinnosta"
Niin, vihreät. Olen ollut alusta asti hieman "vihertävä" mutta nyt heidän politiikka alkaa haiskahtaa enemmän syyllistämiseltä ja erityisten ryhmien tukemiseltä! Jos olet vihreä  et saa syödä lihaa etkä ajaa autolla, sinun pitä osata käyttää sukupuolinutraalia vessaa (-minä kyllä puolustan naisten omien vessojen meikkipeilejä joita en todella vaihtaisi haiseviin pisuaarehimn....) ja asua kaupungissa mieluiten kollektiivisesti.... Missä on ne terveet ajatukset maaseudun rauhasta ja ekologisesta tuotannosta sekä säästämiseen ja kiertotalouteen?
No, eipä nuo muut puolueet ole sen parempia:
kokoomus olisi yrittäjien puolue, tukisi pieniä ja pk-yrityksiä? Miten toteutunut tähän mennessä? OIen  pienyrittäjänä yli 30 vuotta  ollut äitiyslomalla neljän pojan kanssa ehkä pari viikkoa lasta kohden, ja vaikka niitä äitiysrahoja onkin ollut, ne pienten tulojen/eläkemaksujen kautta eivät todellakaan ole riittäneet minkään sijaisen pakkaamiseen! Sama koskee kaikkia lomia- viikkoa pidempää ei ole lomaa koskaan yrittäjänä ollut kun lomareissun lisäksi on hankittava sijaiset. Hevosia ei ole voinut "hyllyttää" loman ajaksi! Viime hallituskaudella kokoomuksen suurin intressi taisi kepun kanssa olla hoitotoiminnan yksityistäminen ja osakkeiden tuoton nostaminen... ALv:in tulo jo vuosia sitten kaatoi myös monet pienyritykset esim kampaamot, ja nyt uusi lakimuutos koskien uutta tulorekisteriä -en ole tutustunut- pistää yrittäjät takajaloilleen!
SDP:tä monet vaalikoneet minulle tarjosi , mutta vaikka Antti Rinne mäntsäläläinen onkin , ei puolueen toiminta minua ihan vakuuta- niin naimisissa ovat ay-liikkeiden kanssa! Työnteon pitäisi aina olla kannattavaa, mutta vasemmiston mielestä  rahaa pitäisi tulla kaikille vastiiketta...Li Andersson on toki nainen paikallaan, ja puolueella on hyviäkin juttuja mutta ihan kaikkea en niele...
Språkfrågan hos SFP/ RKP är visserligen viktig, men när man går ut och deklarerar att NATO är det viktigaste valet hänger jag inte mera med. Och tyvärr, partiet är nog litet "snusförnämt" och  till för bättrebemedlade storlöntagare...Keskustan kannatus on laskenut - aivan syystä. Tämä soteuudistuksen hätäinen valmistelu on tullut maksamaan käsittääkseni jo yli 12 miljoonaa- ja mitä sillä on saatu? Eronnut hallitus...Eipäs-juupas-leikki ja omien etujen korostaminen yhdessä kokoomuksen kanssa koskien näitä sairaanhoidon ja vanhustenhoidon yksityistämistä on ihan karmeata!
Sinisten suosion lasku Timo Soinin jättäytyessä pois vaaleista on ollut fakta, mikä todistaa sen miten populistista tämä puoluepolitiikka voi olla! Paljon hyviä ideoita ja paljon pehmeämpi ote maahanmuuttoon kun perussuomalaisilla- joita johtaa suorastaan hirviömäisen älykäs Jussi Halla-aho.Populistipuoeen nouseva kannatus liittyy mm Oulun raiskaustapauksiin josta on otettu kaikki "ilo irti"! Niin, pakolaisten lisäksi  me ruotsinkielisethän olemme aivan turhia jos on Halla-ahoon uskomista.
Pienpuolueista mieleen tulee lhinnä Paavo Väyrysen tähtiliike- voi hyvänen aika- lehtiotsikoissakin kerrottiin kuinka Väyrynen tomii vaimonsa lähihoitajana...vai toimiiko? Miten on aikaa politikoida jos todella rakastaa vaimoaan joka on avun tarpeessa? Hjalliksen Liike nyt - ajaa ihan asiaa,  mutta onko keulahahmon takana tarpeeksi järjestäytynyttä toimintaa? Hjalllis itse ei päässyt oppilaitamme tapaamaan eduskuntaan, mutta hoiti sijaisekseen Maria Lohelan joka edusti suvereenisti ja ystävällisesti- hän ei kuitenkaan ole, ehdolla enää. sitten löytyy liberaaleja ja yhden asian kannattajia kuten feministit ja eläinsuojelijat tai sukupuolineutraalit - nämä asiat eivät kuitenkaan ole ainoita joihin puolueväen pitää ottaa kantaa- laajempaa tietämystä tarvitaan! Ja jonkun puolueen olen varmasti luetteloidessani unohtanut - älköön loukkaantuko!


Muutamia omia mietteitä vielä miksi on niin vaikeaaa löytää sopivaa ehdokasta:
*lihansyönnin pannaan julistaminen  eikö riitä että sitä lihansyöntiä vähentää ja suosii kotimaista? Ja ennenkaikkea jos mahdollista, luomua tai esim maitotuotteissa "vapaan lehmän" maitoa tai vapaiden kanojen munia (minulla on niin ikävä omia kanoja!!!)
*lentäminen - ok, kun harkitusti. ja saa siitä vähän veroakin maksaa JOS se menee lentokoneiden tuotekehittelyyn!
* autolla-ajosta juuri eilen puhuttiin - aamuruuhkassa motarilla Helsinkiin istuu yleensä yksi hlö/auto. Ellei niitä kimppakyytejä saada yksityisyyttä rakastaville suomalaisille järkättyä, olisiko autoteollisuudella tuotekehittelyn paikka? Vähäpäästöisiä yhden-kahden istuttavoa henkilöautoja?
*Turkisteollisuus jos kielletään, kokonainen ala ajetaan alas - Suomessa ja Euroopassa. Onko se sitten eettisempää sulkea silmät kun kiinalaiset tekevät siitä jättibisnestä jo nyt - keinoja kaihtamatta? Eikö Suomi voisi olla tässäkin suhteessa esimerkkimaa ja edelläkulkija tarhausolosuhteiden parantajana? Sitäpaitsi lienee kuitenkin kestävää kehitystä kun yhä käytän kolmekymmentä vuotta (30v) sitten ostamaani mokkaturkkia jossa jokin kaninkauluksen tapainen ? On muuten lämmin!  -Koulussa eräs ryhmä oli selvitellyt vaateteollisuuden ongelmia ja todennut mm vaatteiden keski-iän olevan maksimissaan kolme vuotta.. Ja kuinka isot vaatefirmat mm H&M polttavat vaatteita ellei muoti myy!!Tällaisiin asioihin ei yksikään puolue ole ottanut kantaa- muoti ja sen sivuilmiöt?!
*Aina puhutaan talouden kasvusta ja voivoi kun se hidastuu eikä ihmisillä riitä ostovoimaa- kertakäyttökulutukseen! On ihan ok syyllistää muovikassin ostajaa kaupassa, mutta puhelimen vaihto lähes vuosittain tai muun tekniikan "ajan tasalle" lataaminen on aivan itsestäänselvää monelle siitä huolimatta pajonko jätettä syntyy ja miten pian! -Minä muuten hyvällä omatunnolla ostan muoviakassin ruoalle parisen kertaa viikossa koska roskapussit eivät ilmesty tyhjästä!!!!
*Maahanmuuttoa ja pakolaisia parjataan, mutta valmista vaaliohjelmaa oleskeluluvan hankkimisen nopeuttamiseen en ole nähnyt. Byrokratian vähentämisestä puhumattakaan!
*Koulutuksesta ja siihen panostamisesta puhutaan kyllä ennen vaaleja- katsotaan mikä on tilanne vaalien jälkeen. Aiemmat rahavirrat esim ammattikouluille suuntautuivat lähinnä johto- ja eri väliportaiden rakennekasvuihin ja design-huonekalujen hankintaan - olisko vihdoin aika laittaa rahaa myös opetukseen? Päivän Hesarissa oli juttu pojasta jota eristettiin jo eka luokalla "omaan koppiin " rauhoittumaan - tällisia koppeja hankittiin kyllä isolla rahalla moneen kouluun, mutta se, etä oltaisiin annettu opettajille lisätunteja puuttua ongelmiin ei käynyt.


https://www.hs.fi/kaupunki/jarvenpaa/art-2000006070217.html?fbclid=IwAR1Eqq2wrFvo_vc2pHJ1p4Wwqd5p-bhbJ7K3uVHhYnGcvRDOCWaZG0HhEKo

*Tässä nyt ehkä tuli tuuletettua ne asiat mitkä eniten pännii /puuttuu ehdokkaiden teemoista  -tärkeintä on kuitenkin ÄÄNESTÄÄ jotta demokratia toteutuisi!
Vielä on aikaa miettiä ketä...                                                                                                                      Jaa, vielä siitä kestävästä kehityksestä ja suomalaisten vedenkulutuksesta vähän - olen ilkeänä naisihmisenä huomauttanut uimahallissa käydessäni useiden neitien suihkussalotraamisesta- sauna löytyy jos lämpöä kaipaa ja uima-altaassa on vettä.... Tuhlaamista se on vedentuhlaaminenkin! Ja energian hukkakäyttöä ! Roskien lajittelu on sitten vielä oma juttunsa, mutta ehkei nyt siitä vielä...
Ja varalta - pääsiäismnia hyvä löytyä kotoota virpojien varalle. Myönnän - menin halpaan ja ostin tarjousmunia ja huomasin vasta kotona etteivät ole kotimaisia. Anteeksi siitä!


MUISTA ÄÄNESTÄÄ-KOMIHÅG ATT RÖSTA! Henkkarit mukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti