sunnuntai 30. joulukuuta 2018

NYC- facts and practical knowledge; especially for non-technics...


Jaksaa, jaksaa....
Sää todella vaihteleva, toissapäiväisen sateen ja eilisen lämpimän tuulen jälkeen tänään satoi LUNTA aamupäivällä! Tosin keli niin leuto että suli heti mutta vähän jouluista tunnelmaa näin ennen vuodenvaihdetta! Puoliltapäivin taas kylvimme auringossa!

Eilisilta siis kului mukavasti "kämpillä" syöden ja katsottiinpa vielä vuokraemännän kanssa videolta "Black Panther"-niminen räiskintäleffa, huh, jotain vähän Star Warsiin verrattavissa muttei edes sitä laatua. non for me.
Tänään sovitusti Natural history- museoon Kimin kanssa- taas tuli ähky kaikesta näkemisestä vaikka paikka ihan kiinnostava olikin- jotain Kansallismuseon, luonnontieteen museon ja Heurekan väliltä.

Iltapäivällä mentiin vuokraemäntä Betsien kanssa parin korttelin päähän kuuntelemaan jazzia- sinänsä ihana idea että tällaisia tapahtumia voi yksityisasunnossa ylipäänsä järjestää - kuulemma joka sunnuntai- mutta tällä kertaa monet peräkkäiset pyhät lienee saanut porukkaa liikkeelle sillä emme edes mahtuneet asuntoon kunnolla sisään. Kuuntelu jäi muutamaan kappaleeseen, mutta ihan hyvillä fiiliksillä siellä kuulijat liikkui!

Sitten päivän aiheeseen-kun ne parhaat kuvat siis yhä siellä järjestelmäkamerassa - kauhistelin kaikkia käytännön järjestelyjä ja olemista tällaisessa maassa, jossa monetkin asiat ovat toisinpäin kuin kotona (kuten kaikki mitat ja lämpötila! ) ja osa vallan hullunkurisesti toimivaa. Ainakin epätekniselle yksilölle kuten minä muodostui erinäisiä ongelmia niin suihkun käytössä kuin kaasuhellan käynnistyksessäkin. Kuvat selittäköön!

 Lämminvesi vasemmalla, kylmä oikealla, kuten meillä. Vääntämällä keskeltä sai suihkun päälle, mutta miten vesi ammeesta ulos?
Haa, lattialla, vessapöntön vieressä olevaan epämääräistä metalliputkea rynkyttämällä ylös/alas pohjaventtiili ammeessa aukesi. No, se selvisi vasta kysymällä.
Katsoin parhaaksi etten ihan kaikkea selvitä itse kun jo onnistuin toisena iltana ruuvaamaan kytkimen irti Kimin pöytälampusta sitä laittaessani päälle....


Manhattanin pohjoisosan (=Heights) talot ovat keskimäärin noin sata vuotta vanhat, ja niissä on hauskoja yksityiskohtia, hienot sisäänkäynnit, epämääräiset hissit ja oma pesula (ihmisillä ei ole pesukoneita!) pohjakerroksessa.Ylimmissä kerroksissa (Kimillä 10) kuumanveden saanti kestää tosi kauan, ja mielestäni lämmitys saisi olla kovemmalla.
Mitään uutta rakentamista ei täällä keskustassa näe, mutta korjaustoimia on monessakin talossa meneillään.
Pieniä kauppoja siellä täällä, partureita joka kulmassa samoin erilaisia kuppiloita, metron asemat vaatimattomia mutta toimivia....

-Alla ihana yksityiskohta Betsien asunnon keittiöstä- viileäkaappi ulkoseinässä mikä toimii rouvan kellaritilana ja josta löytyi mm sipulia! Talon useammasta asunnosta vastaavat kaapit on kuulemma muurattu umpeen.




Kun kävelimme Central Stationi:lta Central Parkin läpi tänne oli hauska huomata vastaantulijoiden muuttuvan turisteista hyvin monikirjaviksi kansalaisiksi ja  tällä alueella kuulee melkein enemmän espanjaa kun englantia, kun taas parisen metroasemaa koilliseen Bronxin alueella kuulemma poikkeaa joukosta jos ihonväri on vaalea...

-Alakuva alueelta, jonne Broadway jatkuu kuten muutkin avenuet joiden kulkusuunta on Etelä-Pohjoinen   ja poikkikadut ovat sitten numeroituja . Siis koko Broadway ei ole pelkkää musikaalia....

Tämän systeemin kun tajuaa on helppo suunnistaa-  katujen numerointi kortteleittain ja metroasemat  samalla systeemillä.

Laitan kuvan vielä lippuautomaatista- itse ostin 7:n päivän lipun jolla pääsee myös bussilla - kunhan muistaa erikseen leimauttaa ja tulostaa toinen kuitti bussipysäkillä! Hinta taisi olla 35£
(Se bussipysäkin automaatti melkein pelästytti minut hengiltä kun se yhtäkkiä hirveän mölyn saattelemana nielaisi lippuni ja sylkäisi ulos sen bussilipun!)
"OMAN" METROPYSÄKIN NIMI 157



Osa metroradasta  tosi vanhaa, mutta minun nähdäkseni toimivaa- kymmentä minuuttia kauemmin emme ole joutuneet odottamaan. ja toki samoja ongelmia kun Helsingissä- joukkoon mahtuu kaikenlaista kulkijaa joten ymmärrän kyllä että noiden ihmismassojen joukossa mieluusti käyttää käsineitä tai ainakin pesee käsiään usein!


Jokusen kuvan laitan vielä sieltä National history- museosta mutta päivä lie nyt täys- huomenna ajattelin itsekseni tutustua Guggenheimiin enkä aio nuorten iltabailuja olla häiritsemässä vaan suattaapi vuosi vaihtua vaikka hyvän kirjan parissa- Michelle Obaman elämänkerta on repussa mukana...





 Erilaista oppimateriaalia - englanniksi mm imperatiivin käyttöä kehotuksissa olla polttamatta/sylkemättä tai kuuntelematta musiikkia metrossa- olen kerännyt kameroiden täydeltä, joten ihan hyvä kun loma koulusta jatkuu vielä koko viikon - on materiaalin purkua odottamassa!



Kiitokset blogiani lukeneille- Facen kautta useimmat, mutta mietin onko tällainen matkustusaihe kuitenkin epäkiinnostava kun kaikkiaan lukeneita ei näy olleen kuin nelisenkymmentä? Hevosjuttuja jaksetaan kyllä lukea vallan sadoittain - toistatuhattakin oli kerran!
Tosin oma muisti on niin lyhyt, etta tata vuoden kuluttua uudelleen lukiessani en varmaan puoliakaan tapahtumista muista...
Ihan mielipiteit'kin vastaanotetaan/ syksy ollut hieman tervanjuontia ja kovin ty;kiireit' t'ynn',
mutta mieluusti kirjoitan ja haudutan oppimaani jos vaan ehdin ja jos se jotakuta kiinnostaa-

HYVAA UUTTA VUOTTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti