maanantai 24. kesäkuuta 2024

 Ruotsalaiset eivät ui vaan kylpevät- löylyä sentään heitettiin miesten puolella! Perjantaina  vierailu Tanskan opettajakorkeakouluun kotimatkan varrella -hieno päätös kurssille!

https://www.ribersborgskallbadhus.se/

1914 invigdes "Malmö Simstadion", som Ribersborgs Kallbadhus döptes till i samband med Baltiska Spelen i simning och vattenpolo.

Under 30-talet blev det modernt med nakenbad och ett insynsskydd byggdes mellan herr- och damsidan.

När andra världskriget bröt ut användes delar av det populära badet för militära ändamål.

  • 1962 uppfördes den första vedeldade bastun.

  • 1964 togs herrsidans hopptorn bort och bassängen grundades med sand.

  • 1966 förvärvade Malmö Stad anläggningen samt tog över driften.

  • 1973 försågs badet med vattenklosetter och duschar.

Hela sandstranden är flere kilometer lång, och det kändes lustigt att se på den berömda bron medan man simmade...

Hinnasto on minkätahansa uimahallin kaltainen- 85SKr jää alle 8€ kertahinnan. 

Hauska yksityiskohta ruotsalaisissa uimapaikoissa on oman munalukon tarve- kaappeja arvoesineille tai jossain jopa vaatteille löytyy kyllä, mutta lukko on itse asennettava. 

Ellet ota riskiä varkaista, kuten alemmalla näkyvässä kyltissä käy ilmi. Me otimme riskin, eikä kukaan ollut minun hikisten sukkien joukosta kengistä mitään pankkikorttia tarvinnut...

Avantouintia ei juuri täällä pääse harrastamaan- tosin juttuseuran mukaan viime helmikuussa oli poikkeuksellisesti ohut jääpeite ollut jonkun viikon salmen yllä rannoilla.


Uimalan "sisäpihassa" naisten puolella matala allas pukukoppien ja ulosmenopäädyn välissä, pohjalla vaikka mitä merikasveja mutta sitten ymmärsin tarkoituksen myrsysäällä- kivenlohkareiden muodostamien aallonmurtajien ulkopuolella uiminen oli kyllä tyynelläkin ilmalla hieman haastavaa! Tuskin sinne myrskysäällä olisi lainkaan menemistä.

Naistensauna on, noh, ruotsalainen naistensauna ilman kiuaskiviä ja löylykiellolla tietty, lämpötila vajaa 70oC.- Siellä olleet saunojat kuitenkin ohjeistivat meidät yleiselle puolelle, missä ilmoituksen mukaan puolet tilasta -12 paikkaa- oli varattu naisille. Uimapukukielto oli ovessa, ja kiltistihän me tottelimme toisiamme rohkaisten vaan sinne miesten joukkoon.

Ja saimme heittää löylyä ja porukkaa poistui lauteilta niin hyvin oli tilaa - juttuseuraakin jäi kun "tosimiehet" laittoivat kampoihin suomalaistytöille.



 Tämän mukavan ja suositeltavan kokemuksen jälkeen tapasimme vielä isommalla porukalla illallisen merkeissä, mutta nukkumatti kutsui varhain koska seuraavana aamuna oli treffit juna-asemalla pian klo 8 jälkeen ja jatkoimme Köpiksen kautta paikallisjunalla Carlsbergin asemalle ja sieltä opettajakorkeakouluun, missä myös söimme lounaan. (Eikä Carlsbergin oluttehtaalla, mitä itse olin salaa toivonut...)

Campusalue ei ollut koulumainen muuta kuin sisääntuloaulan verran, ja ilman opasta olisimme eksyneet eri kerroksiin ja käytäville. Se, mikä tanskalaisessa opetajakoulutuksessa oli hauskaa oli se ennakkoluulottomuus ja huumori millä tanskalaiset asioita hallitsevat- otin kuvia hankerahoituksellatoimivasta tilasta missä opettajakokelaat pääsevät testaamaan erilaista  leikkimisen ja rakentamisen kautta tapahtuvaa opetusta - inspiroivaa!


Öresund- sett från tåget






 Kuuntelimme vielä- rankan viikon jälkeen melko väsyneinä-  jonkun proffan selityksiä opettamisesta ja korkeakoulun toiminnasta ja taisimme tehdä jonkun menti.com- jutunkin. Irrallisista muistiinpanoista voisin poimia pari:

Maslow 1966 on sanonut: "Jos sinulla on työvälineenä vain yksi vasara, näyttäytyvät pian kaikki ongelmat nauloina"   niin totta!

Työvälineitä eri tavoin tekemiselle on oltava tarjolla kaikille oppilaille.

Paras palaute opelle on "Sun tunnit on niin työläitä!!

oppilasaktiviteetti kehittää kielitaitoa parhaiten!

Tukena työhön tunneille :selkeä rakenne, hyvät ohjeet ja apua tarvittaessa

-Päivän tavoitteet hyvä olla näkyvillä esim valkotaululla, vaikka ajankäytön ja työtapojen kera

-oppilaiden keskittymiskyky yhä lyhyempi 12min on jo paljon, 5-6min tietoiskut parhaita!

-oppilailla oltava se tunne, että tunnilla tehdään jotain tärkeää niin poissolot vähenee

-vastauksia kysymyksiin voidaan myös hakea lappujen kautta- vastaat siihen kysymykseen joka sinun poimimassasi lapussa lukee

-eri työkaluja käyttäen parhaat tulokset esim wheelofnames.com  ja classroomscreen.com

EPA- malli : enskilt (yksilöllisesti) i par (pareittain)  -alla (kaikki)

-eri digitaaliset menetelmät "tavalliseen" opetukseen yhdistettynä antavat parhaat tulokset.

Muutamia esimerkkejä lisää: Quizlet, escape rooms, textaventyr.se

.......

Koululounas maksettiin painon mukaan, hyvin samantapainen tarjonta kun Suomen yliopistoissa.

Vähitellen saimme lounaan ja kurssin päätökseen ja hakeuduimme kukin omalle tahollemme- osa jatkoi vielä Ruotsin vierailuaan, mutta valtaosa meistä hakeutui lentoasemalle ja sieltä Suomeen. 

Kaikenkaikkiaan opettavainen ja hauska viikko uusien tuttavuuksien parissa - kotiin ehdin tuomarointitehtäviin ja pyykinpesuun ennen lähtöä Tukholmaan, josta jo kirjoitin!

Ainoa mikä harmittaa on se, ketä varten näitä opintomatkoja teen- jäin hieman yllättäen työttömäksi ja työnhaku kesällä taas ajankohtainen- pari vuotta voisin hyvin vielä jatkaa ennen eläköitymistä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti