torstai 20. kesäkuuta 2024

 Skrivregler, Svenska NU! :s höstprogram samt Nordiska museét och Waldemarsudden -känt mig riktigt sportig med över 14km promenerande...

Finska institutet på Snickaregatan - nära Humlegården/tvärgata till Birger Jarlsgatan- har värnat om finskt-svenskt samarbete sedan 1970-talet, i dessa lokaliteter från 1995.

https://finlandsinstitutet.se/om-institutet/
https://svenskanu.fi/natverket-svenska-nu/

Svenska nu ! har aktivt varit med om att värna det svenska språket och sprida kunskap  och inlärningsmöjligheter i Finland sedan 2007 med Hanaholmen som utgångspunkt. Liisa Suomela berättade om aktuellt bla om nytt material med "enkel svenska" för högskolestuderande. Språkpiloter och olika program går i augusti åter att boka för skolornas behov.

-På bild syns nere tv ingången till Finlandsinstitutet och på nedre bilden vyer i de gamla kvarteren med roliga lösningar på höjdskillnader med vägar och gångbanor.



Liisa Suomela var vår "guide" både i Malmö och Stockholm, och tydligen så "självklar" med sin närvaro att jag inte ens tagit en bild av henne. 
Detta foto är från Hanaholmen i maj då intresserade svensklärare och politiker (Eva Biaudet) och skolstyrelsen diskuterade svenskan position och om den (tillfälligt) ökade svenskundervisningen på högstadiet.

Några punkter on svenska.nu;s kommande program jag uppmärksammat;
Läromaterial hittas via "plugga.nu.fi" bla en modell med arbetsintervju /Kenneth Nislsson som lär gå att testa , virtuella äventyr i livrustkammaren, samarbete med Finlands svenska idrott tex fresbeegolf, under rubriken "håll koll" hittas hörförståelser och nytt är "mitt drömyrke" 
Det går att beställa material ss "Stockholmsorientering"var eleverna kan vinna resekort (Stockholm) via en liten frågesport



Ola Karlsson från språkrådet- svenskarnas motsvarighet till "kotimaisten kielten tutkimuskeskus/institutet för de inhemska språken" satte oss åhörare "up-to-date" om nyord och skrivregler - det var synd att han inte haft med sig exemplar av boken "Språket snabba skrivregler" för den hade haft stor åtgång bland oss lärare! En kompakt bok på ca 80 sidor och väl upplagd med ett pris på 78SKr- det var flere av oss som sökte efter den i bokhandlar efteråt, men den borde antagligen beställas direkt från språkrådet. 

Några lustiga nyord togs upp som tex:

"bubbelhoppa" - överge ditt egna bekvämlighetsområde för att kolla vad andra göra

"ick" - något fånigt och litet obehagligt

"quishing" - bedrägeri med QR-koder (månne jag stavat rätt?)

Den aktuella nyordslistan kommer till då ca 300 kandidater hört/använt vissa ord, varav lordistan kortas till 80, och sedan väljes 30-35 nyord årligen till, varav ca hälften har engelsk bakgrund numera.

Det som är intressant med dessa nyord, är att alla inte blir vid liv, utan rensas bort efter några år av oanvändning!


Efter lunchen -igen supergott och speciellt goda sallader- tog vi oss kollektivt till Djurgården och Nordiska museét, efter en alltför kort runda, vidare till Prins Eugens Waldemarsudde. 

Trodde jag varit inne på museét, men misstog mig- fint upplagd rundvandring med eller utan hörlurar som inte alltid funkade i takt med vad man såg. 
Tidsvandringen började på nedre botten med istid, järntid och så småningom bronsåldern- tycker själv att det var litet väl grundligt vista, för sedan gick det raskt framåt från tredje våningen neråt. 
Tex flottarna hörde jag om i hörlurarna, men inte såg jag en enda...
Om samernas situation och deras krympande marker var det bra uppdaterat- nog har det tagit årtionden att erkänna isynnerhet i Sverige, att samernas rättigheter övertrampats groteskt! (håller på att läsa Ellen Anna Labba´s bok "Far inte till havet" jag fick under Malmövistelsen då bibliotekarie Arne Johnsson fint beskrev ett tjugotal svenska nyhetsböcker och sedan lottade ut dem! -Vädret har hela veckan i Stockhom varit omväxlande, men det blev passligt uppehåll då vi hade fika nära Waldemarsudden på ett sött Café från 1700-talet. Sedan med nya krafter och bekanta oss med Prins Eugen jag alldrig hört talas om tidigare...




café Ektorpet med uteservering i en mysig trädgård. 

På nedre bilden en liten båthamn på Djurgården med stan i bakgrunden.

Vi hade en bra guidad tut på Waldemarsuddens museum, och nu vet jag att Prins Eugen var en av kung Oscar II barn- han som mera gillade målande än kungliga rättigheter eller krav. 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eugen_(Ruotsin_prinssi)  Guiden nämde inte- hade nog tänkt fråga men ville inte hela tiden vara frågvis- om Paristiden  då prinsen bekantat sig även med Edelfelt- kretsarna var små, och på den tiden talade alla finländska konstnärer även svenska som modrsmål eller talspråk. 



En av prins Eugens mest kända verk hänger i salen och dimman nästan kändes...



Manlig "nakenmodell" på slutet av 1800-talet....


Dansken Marie Kröyers utställning hann jag också kolla- mycket intressant- innan jag begav mig promenerande tillbaka mot närmaste busshållplats- men tog litet fel i ett vägskäl och kollade tydligen hela Djurggårdsholmen gående -kände faktiskt igen mej på en del ställen var fältridnings VM 1990 rutten gått!   Stötte också på en välgörenhetslöpning- Blodgivare - vars buss jag tog till Karlaplan. 


Marie Kröyer med make och gemensam vän

-Tillbaka till hotellet, simdräkt och badhanduk, och en skön avslutning på dagen i simbassäng.
Densvenska bastun ska man ju inte tala om- inga stenar att kasta bad på- förbjudet förstås- och en värme på ca 70oC men det visste jag ju...
Simmade ändå närmare 1km och det var en skön avslutning på dagen!

Gärdet, och delar av Djurgården + en extra bro över kanalen var som scen för fälttävlans VM 1990- då Kyra Kyrklund på MAtador fick silver i dressyren- vad fantastiskt att sitta på läktaren som finländare då!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti